victor ponta

Guvernul a hotărât, miercuri, noile preţuri la gazele livrate pentru consumatorii casnici din ţară, valabile până la 30 iunie 2016.

„Potrivit noului calendar aprobat în ședința de astăzi, începând cu data de 1 iulie 2015, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației, va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh, cât este în prezent. Calendarul prevede o majorare anuală până în 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 prețul va fi de 66 lei/MWh, iar începând cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh”, a informat Executivul. Altfel spus, creșterea de preț înregistrată de la 1 iulie 2015 va fi de 12%.

Calendarul de liberalizare estimează și prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă și după aprilie 2018.

„Astfel, pentru 1 aprilie 2018, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației este estimat la 78 lei/MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/MWh. Aceste estimări sunt valabile pentru prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației, cu observația că acesta va fi reevaluat în urma unei analize, derulată până la sfârșitul lunii martie 2018”, se arată în comunicatul amintit.

Calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale din producția internă are în vedere perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021 și este rezultatul negocierii cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și Băncii Mondiale.

Totodată, Guvernul constată că s-a înregistrat o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piață a capacităților de producție din surse regenerabile.

„În ceea ce privește importul de gaze naturale, cererea a evoluat în termeni descrescători, conform scăderii consumului în general, de la 15% în anul 2013 la aproximativ 7% în anul 2014, cu o perspectivă de menținere a acestui procent sau chiar de scădere, pe termen mediu”, adaugă comunicatul citat.

Pe de altă parte, se consideră că reevaluarea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației, începând cu anul 2018 este necesară întrucât impunerea, încă de acum, printr-o hotărâre de Guvern, a unui preț de referință fix după anul 2017 „ar fi de natură să genereze distorsiuni pe piața liberă, cu impact negativ asupra tuturor relațiilor comerciale”, informează puterea.ro

4 COMENTARII

  1. De unde sa scoata paguba cu reducerea TVA-ului la alimente ??? -> gaze, carburanti…etc….sa vedeti daca n-o creste acciza la cfarburanti in curand…

  2. exact ce spuneam ponta ,excrocul da si fuge ,lasa tara pe spongi iar el chefuieste prin locatii de lux cu familia si prietenii mafioti din gasca PSD…..daca mai sunt oameni cu obraz suptire in acest partid sa fuga cat mai repede ca drakul de tamaie !…nu-i pasa ce lasa in urma ,dupa el potopul …acesta-i stilul excrocului scolit de nastase si Iliescu !

  3. Au dat cu o mana si au luat cu doua! Ce-ati crezut, ca Poanta cel mitoman ne va face viata mai usoara?..

Comentariile sunt închise.