copii rapiti isis

Aproximativ 3.500 de persoane, în principal femei și copii, sunt ținute ca sclavi în Irak de către militanții grupării Statul Islamic (SI), relevă un raport al Națiunilor Unite dat marți publicității, scrie agenția Reuters, citată de Agerpres.

Gruparea jihadistă, care deține controlul și asupra unor porțiuni semnificative din teritoriul Siriei, este responsabilă pentru acte care pot ‘fi considerate crime de război, crima împotriva umanității și posibil genocid’, în special contra minorităților.

Islamiștii suniți, ce au revendicat atacurile sinucigașe cu bombă contra moscheilor șiite și a unor piețe din Bagdad, ar trebui să fie condamnați pentru crime internaționale, a afirmat Francesco Motta, directorul Biroului din Irak al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

‘Gruparea SI caută să elimine fundamental și să distrugă comunități minoritare. Am văzut comunități, mai ales pe cea yazidită, care este vizată de aceste acțiuni. SI practic le-a dat yazidiților opțiunile de a se converti sau de a fi uciși. Intenția pare să fie clară — infracțiunea internațională de genocid. Intenția a fost de a distruge o parte sau întreaga populație yazidită’, a adăugat Motta.

Conform aceluiași document, Statul Islamic răspândește sistematic teroarea prin uciderea oamenilor în spectacole publice, printre care decapitări, arderea victimelor încă în viață și aruncarea oamenilor de pe clădiri, se menționează în raport.

În conflictul dintre forțele guvernamentale, unitățile kurde și Statul Islamic, gruparea jihadistă a vizat civilii considerați oponenți ai săi, persoane având legătură cu guvernul și poliția, avocați, medici, jurnaliști și lideri locali, conform probelor adunate de experți ONU.

De asemenea, SI a răpit între 800 și 900 de copii la Mosul în iunie pentru formarea religioasă și militară, iar extremiștii au folosit femei și copii ca sclavi sexuali.

La rândul lor, forțele de securitate irakiene și grupările aliate acestora, printre care luptătorii kurzi peshmerga, au ucis și au răpit și ele civili, menționează raportul citat. ‘Unele din aceste incidente au fost represalii contra persoanelor percepute ca sprijinind sau fiind asociate cu Statul Islamic’, se arată în același document.