Update:

Cei 5000 de mineri din Valea Jiului au fost convinsi de liderii de sindicat sa se intoarca la sediul Companiei Nationale a Huilei. Protestele vor fi reluate in cazul in care delegatia trimisa la Bucuresti sa negocieze cu Ministerul Economiei nu se va intoarce cu un raspuns favorabil la revendicarile lor.

 

Presedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, le-a transmis minerilor ca vor afla raspunsul Ministerului in sala de apel a fiecarei mine, joi dimineata, iar in functie de decizia guvernantilor vor stabili daca protestele continua sau nu.

In cea de-a treia zi de proteste, 5000 de minerii au iesit in strada, solicitand salarii mai mari si sporuri de periculozitate. De asemenea, o delegatie formata din trei lideri de sindicat si trei mineri a plecat la Bucuresti pentru a se intalni cu reprezentantii Ministerului Economiei.

Potrivit Romania TV, mii de mineri din Valea Jiului protesteaza pe strazile din localitate, scandand lozinci impotriva Guvernului. Mineri din toate cele sapte exploatari din Valea Jului, respectiv Lonea, Petrilea, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani ameninta ca si-au pierdut rabdarea. Manifestantii sunt insotiti pe traseu de catre jandarmi, insa cativa au devenit violenti si au incercat sa rupa cordonul format din fortele de ordine.

Miron Cozma a declarat, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca este o incalcare a legii si este normal ca minerii sa fie suparati si dezamagiti.

„Nu este vorba de incalcarea unei promisiuni, este vorba de incalcarea flagranta a legii”, a spus Miron Cozma.

Inainte de a pleca in mars, ortacii au cantat imnul minerului in curtea CNH si au tinut un moment de reculegere pentru minerii care si-au pierdut viata de-a lungul timpului in subteran, aratand ca autoritatile isi amintesc de ei numai in momentul in care se intampla tragedii, in minele din Valea Jiului.

In cursul acestei dimineti, delegatia din Valea Jiului a ajuns la Ministrul Economiei pentru a negocia pretul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, platita in luna februarie cu 75 de lei, pentru celelalte luni din 2012 trebuind negociat un nou pret. In prezent, intre CNH si cele doua termocentrale care cumpara huila nu exista un contract pentru pretul gigacaloriei.

Ieri dimineata, aproximativ 500 de mineri din schimbul intai de la cele sapte exploatari miniere din Valea Jiului au refuzat sa intre in subteran si au protestat in fata CNH. Acestora li s-au alaturat alti colegi de munca, dar si personalul TESA de la minele respective. Cei peste 1.000 de angajati ai unitatilor miniere au protestat pe strazile din Petronasi, iar spre seara s-au intors in curtea CNH si au renuntat la manifest, la cererea unui lider sindical. Protestele au inceput luni dimineata, cand 300 de mineri au refuzat sa coboare in mina si au pornit, alaturi de alte sute de colegi, manifestul pentru a-si cere drepturile.

Minerii se declara hotarati sa nu renunte la proteste pana cand problemele lor nu vor fi rezolvate. Ortacii reclama nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al minerilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

1 COMENTARIU

  1. Nu vreau sa fiu ironica si inteleg ce riscuri implica aceasta meserie – dar mi se pare curios cum se leaga fix acum si nemultumirile lor si cum apare repede si Dl Cozma -ma duce cu gandul la vremurile pe care le stim cu totii.In ceea ce priveste ministru Ariton – cum a semnat d-lui acest Memorandum in 17 Ianuarie 2012 ce presupune cresterea salariilor cu 10% in conditiile in care fostul PM – Boc la toate iesirile publice afirma ca orice crestere salariala este imposibila anul acesta ???

Comentariile sunt închise.