Parlamentul European (PE) a adoptat, în premieră, o rezoluţie pentru declanşarea Articolului 7 în cazul Ungariei, articol ce prevede suspendarea drepturilor de vot în instituţiile comunitare.

Regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei europene, îngrădirea drepturilor omului, a libertății de exprimare, sustragere de la îndatoririle cu privire la imigranți. Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene nu a mai fost invocat niciodată.

Încălcarea valorilor europene

Propunerea comună de rezoluţie a fost depusă de către Ali­anţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, grupul Verzilor şi Stânga Unită Europeană (GUE) şi a fost făcută după decizia Ungariei de a închide Universitatea Central-Europeană din Budapesta, finanțată de George Soros, împotriva căruia premierul ungar duce un război.

Potrivit documentului adoptat de Parlamentul European, situaţia actuală din Ungaria reprezintă un risc evident privind încălcarea valorilor europene, care justifică lansarea procedurii pentru Articolul 7. Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) va elabora un raport privind situaţia din Ungaria. Rezoluţia a fost adoptată cu 393 de voturi pentru, 221 împotrivă şi 64 de abţineri.

Parlamentul European a solicitat Guvernului ungar să suspende modificările aduse Legii învăţământului superior şi cere Comisiei Europene să monitorizeze cu stricteţe utilizarea fondurilor UE de către Budapesta. Lista încălcărilor de către Guvernul Orban a valorilor europene cuprinde atacuri împotriva organizaţiilor societăţii civile şi apărătorilor drepturilor omului, încălcarea drepturilor solicitanţilor de azil, a libertăţii de asociere, a libertăţii de exprimare și a pluralismului mass-­media.

Suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în instituţiile comunitare va intra în vigoare dacă patru cincimi dintre membrii Consiliului European vor vota în favoarea adoptării acesteia.

Sperietoarea Soros

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că rezoluția prin care Parlamentul European a cerut suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE este, în opinia sa, un atac al rețelei lui George Soros. „Instituțiile europene nu sunt capabile să accepte că Ungaria, în pofida tuturor presiunilor, aplică în chestiunea migrației politici care au în vedere securitatea Ungariei și a poporului ungar”, a afirmat șeful diplomației de la Budapesta. Szijjarto a precizat că, indiferent de presiunile care vor fi puse pe Guvernul ungar și indiferent câte rapoarte va aproba Parlamentul European, niciun imigrant ilegal nu va putea intra în Ungaria.

La sfârșitul lunii martie, în Ungaria a intrat în vigoare o lege care prevede că migranții care sosesc la granițele țării trebuie să înainteze cererile de azil în așa-numitele zone de tranzit, unde vor rămâne în regim închis până când vor primi un răspuns la cererea formulată.

 

Citiți mai mult pe romanialibera.ro