Au fost state care si-au luat propriile masuri pentru a evita derapajul. Astazi masurile de cheltuire a banilor constituie un comandament suprem pentru toate tarile din Uniunea Europeana.

Romania are de luat o decizie grea care poate contraveni iluziilor si aspiratiilor cu care am intrat in Europa. La Bruxelles nu s-a semnat nimic. Ceea ce s-a facut pana acum a fost o negociere intre liderii politici.

Nimeni nu mai poate asigura bunastarea propriului popor din imprumuturi. Iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai in Romania, ci in toata Uniunea Europeana.

Este un moment in care politicienii trebuie sa puna armele jos si sa vada ce decizie trebuie luata pentru anii care vor urma. Clasa politica trebuie sa inteleaga ca este o decizie foarte importanta pentru viitorul Romaniei, daca ratificam sau nu tratatul.

Romania este intr-un avans de doi ani. Avem pregatita platforma. (…)
Pozitia mea este sa mergem inainte impreuna cu Europa.

In ceea ce priveste esenta documentului, acesta stabileste trei prioritati:
Stimularea angajarii tinerilor prin cresterea oportunitatilor de angajare, dupa terminarea studiilor.
Se prevede continuarea studiilor, un program de ucenicie sau un stagiu de pregatire intr-o societate.
Se vizeaza reintroducerea in programe pentru cei care au parasit de timpuriu scoala.

Consolidarea pietei interne: vizeaza obtinerea unui acord privind simplificarea normelor de achizitii publice.
Stimularea finantarii economiei IMM-urilor, se merge pana la angajarea rapida a fondurilor europene.
O tara care nu a cheltuit toate fondurile 2007-2015, poate sa utilizeze fondurile neangajate, ca si garantie in creditare.

Nu putem miza numai pe creare de locuri de munca in IMM-uri, trebuie sa inhibam apetitul industriilor de a merge in alte zone ale lumii.
UE si-a creat cateva pachete de masuri, dar a fost nevoie si de acest tratat care pune, in transpatenta totala, modul in care fiecare stat membru isi cheltuie banii.

Recomandarea este sa adoptam acest tratat.

Se va schimba modul in care se face politica, nimeni nu va mai putea pacali pe nimeni.

Nu doar Romaniaa practicat acest sport de a cumpara voturi cu bani de la bugetul de stat.

In Romania mai este o problema: demagogia politica, este egala in dreptul tuturor politicienilor, puternic sustinuta cu banii din privatizari, facute pana in 2008. Am ajuns sa avem 54 de programe sociale. Din 2008 pana astazi, toate demagogiile s-au acoperit din imprumuturi.

Tratatul intra in vigoare la 1 ianuarie 2013, dar e posibil sa se faca si mai devreme cand 12 state il vor ratifica.

Romania are cel mai mic imprumut din Uniunea Europeana pe cap de locuitor.

Economia Romaniei exporta astazi 40 de miliarde de euro, in timp ce in 1989 exporta 10 miliarde de dolari. Este posibil ca exportul sa scada in 2012 din cauza contractiei economice din Uniunea Europeana, daca nu vom gasi alte piete.

Nu am indentificat in buget un loc de unde sa taiem bani si sa dam.

16 COMENTARII

  1. Mi se pare un discurs foarte bun, o incercare de a explica cat mai bine situatia. Sper ca i-a reusit. Doar un rauvoitor ar putea sa-l contrazica. Chiar il laud pentru aceasta conferinta!
    O singura observatie am – la fraza: „In Romania mai este o problema: demagogia politica, este egala in dreptul tuturor politicienilor, puternic sustinuta cu banii din privatizari, facute pana in 2008. Am ajuns sa avem 54 de programe sociale. Din 2008 pana astazi, toate demagogiile s-au acoperit din imprumuturi.”…
    Daca se intorcea ieri de pe alta planeta sau daca ma intorceam eu in tara dupa o perioada de vreo 10 ani din Africa, atunci i-as fi dat dreptate si l-as fi laudat, ca si pentru celelate afirmatii de-ale domniei sale. Dar cum in 2008 nu era in opozitie, era presedinte in exercitiu, iar inainte de alegeri l-a atacat pe Tariceanu in problema existentei fondurilor pentru cresterea salariilor cadrelor didactice ( citez o stire din vremea aceea: ” Traian Basescu a decis sa promulge legea gratie careia salariile profesorilor cresc cu 50%. A facut acest gest, desi Guvernul s-a impotrivit vehement masurii. Presedintele a considerat insa indicata majorarea salariala.”
    Ca sa fac o comparatie plastica intre ce a facut atunci si cum critica ( pe buna dreptate!) acum actiunile guvernantilor si politicienilor din 2008, mie mi se pare cam asa: un grup de prieteni merg la restaurant, mananca bine, beau, se veselesc, danseaza iar la plecare cel din capul mesei le spune : ” Mai, magarilor, ati mancat si baut ca niste porci, v-ati simtit bine iar acum plecati fara sa platiti!…” Dar cel din capul mesei ce-a facut? A tinut post si s-a rugat la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor?!… El n-a mancat, n-a baut, nu s-a distrat? El de ce n-ar trebui sa plateasca? Sau sa se faca cheta – in restaurant, pe strada sau oras, ca sa se plateasca nota de plata?… Evident ca intotdeauna poporul plateste nota de plata…

    • Decebal,
      am o nedumerire la ce ai postat. Salariul cadrelor didactice intra la „programe sociale”?
      Cit despre restaurant… nu prea se potriveste. Eu daca invit pe cineva la restaurant, se cheama invitatie… si eu platesc. Daca ne dam intilnire la un restaurant atunci se chiama ca fiecare isi plateste consumatia.
      Poporul nu a trimis pe nimeni la restaurant, i-a trimis la munca… asta ca sa fiu rautacioasa… 😉

      • Chiar daca, poate, fraza citata de mine nu se potriveste ad litteram sensului logic al celor afirmate de presedinte, ideea este foarte simpla si clara: nu este corect sa critici clasa politica ca si cum tu ai fi un sfant care traieste in nori si n-ai nici o treaba cu aceasta… „nici usturoi n-am mancat, nici gura nu-mi miroase…”
        Iar in privinta restaurantului, iti dau dreptate: noi nu i-am trimis la restaurant, ci la lucru! Doar ca ei stau mai mult la restaurant si chiar atunci cand nu sunt, se simt ca la restaurant, se comporta ca si cum ar fi acolo: mai pun de-o afacere, mai primesc cate-un plic, cate-o sticla, etc… singura diferenta e ca nu platesc la plecare.
        Iar in parlament… acolo-i o veselie si un circ de zici ca-i nunta mai tot timpu’

        • Domnule Decebal intebati-va daca Presedintele ,orcare ar fi fost el,ar fi putut face mai mult in increngatura politico-mafiota de la noi.Constitutia a fost croita in asa fel incat presedintele sa nu aiba putere de decizie .A venit criza si se impun schimbari radicale.Cine sa le faca ?Clasa noastra politica?Ma indoiesc.

          • In totalitate de acord cu cele afirmate!
            Am doar o mica adaugare: eu nu spun ca presedintele n-a facut nimic pentru schimbarea sistemului, spun doar atat – face parte din aceeasi clasa politica, de peste 20 de ani, a fost la putere foarte multi ani in aceasta perioada si este regretabil ca se exprima ca si cum a fost mereu in opozitie…

          • Raspuns pentru Daniel: dgaurl meu Daniel, spre deosebire de tine, eu m-am nascut cu mult inainte de revolutie, in exact acel oras (la vremea cand erau facute acele poze aveam vreo 10 ani si ma plimbam mandru prin peisaj).Spui ca ai sentimentul ca vezi Franta sau Germania? Si gandeste-te ca era o tara comunista care se numea Republica Populara Romana!!Pe vremea aceea populatia intregii planete era mai putin de jumatate din numarul celei de astazi, scoala era scoala adevarata unde se facea carte si se venea in uniforme .unde iti era teama sa contrazici un profesor (dara mi-te sa-l mai iei la bataie) unde pur si simplu inghetai la gandul ca ai putea sa aprinzi o tigara, iar azi isi fac venele ferfenita pe coridor isi baga cercei in nas, in buze, in pleoape vin imbracti ca la circ si in masini de zeci de mii de Euro, cumparate de parinti mitocani, nesabuiti dar cu bani gramada .Intrega omenire s-a degradat inspaimantator si goneste intr-o directie a totalei autodistrugeri.Pe vremea aceea, taranii erau tarani, cu bun simt si frica de Dumnezeu, nu niste mutanti monstruosi care nu vor mai fi niciodata nici tarani, dar nici oraseni, si de care nu mai avem astazi loc in Bucuresti.Toate astea le datoram PROGRESULUI ? Daniel, imi pare sincer rau pentru tine .esti condamnat sa vezi toata piesa, pana la sfarsit noi, cei care traiam in pozele astea, avem sansa sa iesim din sala inainte de caderea cortinei. Si stii ce ? Nu-mi pare rau deloc, ba chiar ma bucur Daca dincolo ar fi posibil, atunci L-as ruga pe Dumnezeu sa ma mai lase sa traiesc inca o data in Bucurestiul dintre anii 1960-1980!

  2. Este adevarat,nici pe mine nu ma reprezinta acesti doi demagogi,iar ce a declarat Presedintele este foarte corect,trebuie sa ne intindem cat ne este plapuma si nu sa traim din imprumuturi.

  3. Da.
    Orice, dar sa nu mai intre PSD, la guvernare.
    As fi in stare sa-l votez si pe DDD decat PSD :))))

    • Sper ca ai glumit!!! Cu DD..-ul.
      Poti vota si alte mici partide, ce doresc sa aiba un cuvint de spus. Totul este sa ajunga pe acele liste.

  4. Din pacate da presedintele ne vorbeste noua romanilor, si tradatorii demagogii tradeaza tara la Bruxelles, CRINOSUL are tupeul sa spuna ca cei de la putere s-au inbogatit dar a uitat sa spuna despre stimatul lui prieten cati euro i-si permite sa cheltuie pentru cursele auto cred ca nu ii are de la mama lui si mai e ceva ticalosii isi permit sa vorbeasca in numele romanilor eu ma simt jignita ca acesti papagali vorbesc si in numele meu eu nu ma regasesc in clica acestor papapagali ,ma rog la bunul dumnezeu sa le dea pe rand ocupatie daca nu au ca banuiesc ca nu sunt singuri pe lume nu-i asa?

  5. Este pe intelesul ROMANILOR din DIASPORA si a celor constienti din tara !!!

    SA TRAITI BINE se FINANTEAZA din MUNCA si nu din CREDITE !!!

    • felicitari domnului Presedinte pentru o exprimare clara, pozitiva privind atractivitatea tarii.
      Mai trebuie vorbit despre romanul tipicar, profesionist, inventiv, pasionat de meserie care poate fi un atu exceptional pentru firmele ce vor alege sa produca in Romania
      As mai dori sa spun ca sunt multi cei ce doresc sa ajute acest guvern dar nu stiu unde sa isi anunte disponibilitatea. Poate ca cineva de la Nasul.tv ii poate spune aceste lucruri direct
      Spor in toate tuturor

  6. Presedintele vorbeste bine , sa speram ca are si cine sa-l asculte. la cum se vede acum Europa, totul pare un clocot……….

    • Domnule cert este ca Traian Basescu trebuie sa plece,si populatia nu trebuie sa lase indoliata de promisiuni indoliate,in special de Jeffrey Franks ala,care a petrecut cu Blejnar la Sinaia sau unde masa o petrecut ala,eu crec ca trimis ce CIA,ca sa fure Rosia-Montana,si ca incurajeze pe romani sa lucreze pentru americanii,ca de populatie ca rabda frig si foamete ii cam doare in cur de populatia romaneasca

      • Mihaita sa plece cind ii expira mandatul pentru ca asa este normal.Iar RMGC este CANADA cu ANGLIA si nu USA (FRANKS).

Comentariile sunt închise.