protest-gratiere

Ministerul Justitiei organizeaza, luni, o dezbatere publica privind proiectele de ordonanta de urgenta care vizeaza gratierea si modificarea codurilor penale, la care sunt asteptate peste 200 de persoane, scrie ziare.com

Dezbaterea are loc la o zi dupa ce in jur de 50.000 de oameni au manifestat pasnic in Bucuresti impotriva celor doua proiecte si alti 40.000 in 20 de orase din tara si in diaspora.

O alta demonstratie a fost anuntata, pe Facebook, pentru luni dimineata, in fata Ministerului Justitiei.

Dezbaterea publica la care presa a fost initial interzisa: 2 ore pentru 200 de participanti, 3 minute de caciula

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca la dezbatere, programata sa inceapa la ora 10:00, sunt asteptati toti cei care s-au inscris (peste 200 de persoane), lucrarile urmand sa aiba loc, cel mai probabil, in doua serii, din cauza capacitatii limitate a salii.

Jurnalistii vor avea acces la dezbatere, desi initial urmau sa participe doar la o declaratie de presa dupa eveniment.

Dezbaterea publica privind proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si proiectul de Ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse este programata luni, intre orele 10:00 si 12:00 la sediul Ministerului Justitiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizeaza reprezentantii MJ.

Timpul alocat fiecarei interventii este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual.

Protest in timpul dezbaterii: Gratierea si dezincriminarea faptelor de coruptie nu sunt negociabile!

Un nou protest este anuntat, de altfel, pe aceeasi pagina de Facebook, pentru luni dimineata, chiar in fata Ministerului Justitiei.

„Luni dimineata e o ‘dezbatere’ la Ministerul Justitiei pe puncte care NU sunt negociabile. Gratierea pentru fapte care includ coruptie nu e negociabila. Nici dezincriminarea unor astfel de fapte. Hai sa dezbatem si sa protestam si luni dimineata, chiar in fata celor care se prefac ca dezbat. Luni se pregateste un simulacru de consultare publica la Ministerul Justitiei cu ‘reprezentantii’ strazii, la care dezbatere s-au anuntat ca participa Becali si Ciuvica.

Vrem Justitie, nu Circ. Inca nu au inteles ca adevarata dezbatere este in strada, este in reactiile presei inca independente, este in reactiile organizatiilor profesionale, ale altor institutii precum DNA sau CSM, in reactiile oricarui om ii pasa de democratia greu castigata, asa cum e ea, imperfecta. Dezbaterea e in strada, nu e circul pe care il fac ei la televiziuni de partid, nici in circul pe care il numesc dezbatere de la Ministerul Justitiei”, se arata in anuntul de pe Facebook.

Proteste au avut loc si pe 22 ianuarie, atat in Capitala, cat si in mai multe orase din tara, cand in jur de 50.000 de oameni au iesit in strada. Atunci s-a alaturat protestatarilor si presedintele Klaus Iohannis. Duminica, 29 ianuarie, numarul celor care au marsaluit pentru a-si arata nemultumirea fata de ordonante a fost aproape dublu.