Sursa: dailybusiness.ro

 

Radu Moraru se pregateste sa lanseze, in luna februarie, postul Nasul TV, pentru finantarea caruia a apelat la subscriptia publica de actiuni. Noul proiect vine dupa ce realizatorul s-a retras din 10 TV, proiect sustinut de patronul RCS&RDS, Zoltan Teszari.

 

Despre relatia jurnalistului cu Zoltan Teszari, preluarea in grila RCS&RDS a noului post TV, negocierile prezentatorului cu alte televiziuni, cat de greu este sa faci business de televiziune, relatia cu agentiile de media, precum si despre viitorul post, Nasul TV, DailyBusiness.ro a stat de vorba cu Radu Moraru.

 

DailyBusiness.ro: Va pregatiti sa lansati Nasul TV dupa ce proiectul 10 TV a murit in mai putin de un an de la lansare. Care au fost cauzele pentru care acest proiect a esuat?

Radu Moraru: Acesta este riscul cand te asociezi cu cineva. Este posibil sa nu mearga aceasta colaborare, iar lucrul acesta s-a si vazut. Partenerii nostri trebuia sa vina cu niste bani, nu au mai venit si atunci proiectul a cazut. Cand ne-am dus sa luam licenta de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), ne-am dus impreuna, nu am fost doar eu singur, cum am fost de data asta, in cazul Nasul TV. Am fost impreuna cu RCS-RDS, Digi, ca doi parteneri. Eu veneam in constructia asta cu ceva, si aveam 15% din actiuni, iar Zoltan Teszari venea cu banii.

 

DB: De ce nu s-au mai bagat bani in proiect?

RM: Nu am reusit sa aflu, intreaba-i pe ei. Sincer, pe mine nu prea ma mai intereseaza esecurile altora si nici de ce un om sau o companie nu s-a tinut de promisiune. Si asta  pentru ca sunt mai preocupat de proiectele noastre.

 

DB: Ce s-a intamplat cu actiunile pe care le detineati la 10 TV?

RM: Am renuntat la ele. Nu aveam ce sa fac. Daca era un proiect reusit, nu renuntam.

 

Relatiile cu patronul RCS&RDS

 

DB: In ce relatii ati ramas cu Zoltan Teszari?  Va prelua Nasul TV in grila RCS&RDS?

RM: Eu zic ca avem o relatie civilizata, ne-am despartit in mod civilizat. Nu cred ca vom avea probleme cu difuzarea postului nostru.  Vom fi pe toate societatile de cablu, am inceput deja negocierile. In mai putin de o luna, suntem pe post.  Plus ca  noi il dam gratuit, nu cerem bani pentru retransmisie. Cred ca lor le-a placut foarte mult de mine. S-au „indragostit” foarte tare, din moment ce iata, ne-am despartit de luni bune, din octombrie, iar ei inca mai difuzeaza emisiunea “Nasul”.

 

DB: Cat de greu sau usor a fost sa obtineti licenta de la CNA?

RM: Nu a fost greu. Intr-un final, scorul spune totul, noi am luat 9 puncte din  10. Indiferent de cate meciuri am avut cu CNA, pana la urma a contat cine s-a dus  sa ia licenta. Era greu sa nu dea licenta unuia care este de 20 de ani in industria de televiziune.

 

DB: Ce parere aveti de faptul ca in ultimul an CNA a acordat licente pe banda rulanta?

RM: Nu cred ca e rau sa dai licente. Din punctul meu de vedere, orice licenta data inseamna bani investiti in economie. Cine a luat licenta, a luat-o ca sa investeasca bani, asa cum vom face si noi, asa cum au facut foarte multi. Sigur ca multi, probabil, si pierd bani, iar la un moment dat inchid.  Orice loc de munca in perioada asta de criza trebuie sa fie mana cereasca.

 

Despre amanarea lansarii DigiNews

 

DB: DigiNews a obtinut licenta cu mult timp in urma. De ce credeti ca se tot amana lansarea?

RM: E greu sa faci televiziune. Noi am lansat 10 TV in trei saptamani. Nu stiu care sunt motivele, cel mai bine ar fi sa-i intrebati pe ei. De cand se chinuie ei sa scoata o televiziune… iata ca noi vom porni proiectul Nasul TV, fara sa ne asociem cu nimeni.

 

DB: Considerati ca mai e loc pe piata de noi televiziuni?

RM: Intotdeauna. Mai stie cineva care a fost prima banca din lume? Prima banca din lume a disparut demult. Cand am lansat B1 TV la fel ni se spunea, ca nu mai e loc pe piata, iar B1 a fost foarte multi ani de zile profitabil, nu am venit cu bani de acasa, ci am incasat bani.

 

BD: Dar oare nu se intampla asta datorita contextului economic favorabil?

RM: Trebuie sa gandim pe termen lung. Daca gandim cum e acum, iti vine sa nu mai faci nimic.

 

DB: Sustineti ca azi este mult mai usor sa deschizi o televiziune si sa faci productie TV. De ce?

RM: Eu nu vorbesc de costuri, eu vorbesc de usurinta de a face o televiziune. Inainte de a da drumul unei televiziuni, sa zicem acum 10-15-20 de ani, te pregateai 6 luni, 9 luni, 1 an. De exemplu, B1 a fost pregatit timp de aproape un an de zile. Fostii mei parteneri (RCS&RDS – n.r.) pregatesc lansarea DigiNews tot de 1 an de zile. Pentru noi, cu 20 de ani de experienta, este deja mult mai simplu. Sunt foarte multi oameni buni, profesionisti, care sunt pe drumuri, pentru ca nu au acceptat, sa zicem, prostitutia care s-a petrecut in ultimii ani. Televiziunile au preferat sa angajeze slugi, yes-mani si oameni slab pregatiti, din motive financiare, pentru a-i plati mai prost. Si atunci ai foarte multi oameni buni, liberi, si pe partea tehnica si editoriala. Mai ales cei de pe partea editoriala, care nu au acceptat compromisurile din anumite televiziuni si au preferat sa plece.

 

Oferte din partea altor televiziuni

 

DB: Dupa ce ati anuntat ca ati incheiat colaborarea cu 10 TV , ati primit oferte din partea altor televiziuni?

RM: Am avut discutii, dar nimic serios.

 

DB: Puteti sa ne spuneti cu ce televiziuni?

RM: Nu ar fi frumos. Au fost doua discutii, cu doua televiziuni, dar nimic serios.

 

DB: “Serios” in ce sens? Din punct de vedere financiar?

RM: Nu, nu-mi convenea nivelul discutiei si propunerea, fara nicio legatura cu partea financiara. Pot sa fac chiar o dezvaluire, dar fara sa dau mai multe elemente. Eu am propus la un moment dat sa facem emisiunea gratuit si sa impartim publicitatea. Daca erau bani din publicitate, luam bani multi, daca nu, veneam cu ei de acasa. Pentru ca productia emisiunii costa foarte multi bani. Eu veneau cu caseta sau cu emisiunea. Ei doar preluau emisiunea pe care eu o faceam din studiourile mele, pe cheltuielile mele. Ei nu au fost de acord. Daca nu luam publicitate, eu imi asumam costurile, televiziunea oricum castiga bani.

 

Oamenii de afaceri se feresc de actualii moguli

 

DB: Ca sa infintati Nasul TV ati apelat la subscriptia publica de actiuni. Mai sunt oameni interesati sa investeasca in presa?

RM: Sunt. Pentru ca pana acum, sa ne uitam cine sunt mogulii de presa. Multi oameni de afaceri s-au ferit sa le fie parteneri. Eu nu as fi investit 1 leu in Realitatea lui Vintu, de exemplu. Aici discutam despre altceva. A fi asociat intr-o televiziune, nu neaparat investitor, ci partener, adica sa-ti faci publicitate, inseamna un castig real pentru ambele parti. Depinde cum faci afacerile, depinde ce oferi. Toate firmele din Romania sunt jecmanite pana sa ajunga la produsul final, numit publicitate. Deci o firma, indiferent ca e mare, mica, mijlocie, daca are un buget de 10 lei de publicitate, niciodata nu primeste de 10 lei publicitate. Pentru ca banii aceia trec prin tot felul de intermediari si de filtre. De aceea, am avut si vom avea intalniri cu oamenii de afaceri. Sunt foarte bune aceste intalniri, pentru ca le spui prin viu grai despre proiectul tau, despre televiziune, iar ei nu vor afla prin intermediari. Asta este foarte important, pentru ca azi informatia, ca si banii, este vamuita. De vuvuzele, de interesele unora.

 

DB: Va referiti la agentiile de media?

RM: Eu vorbesc de toata lumea, nu doar de agentii. Peste tot exista oameni. Suna bine cum arata functionarea, dar oamenii din pacate vamuiesc acesti bani. La televiziune niciodata nu ajung cei 10 lei. Si atunci, toata lumea isi fura singura caciula.

 

„Cumperi publicitate de 10 lei si primesti doar de 5 lei”

 

DB: Din acesti “10 lei” investiti, cata publicitate primeste o companie?

RM: Uneori mai putin de 5 lei.

 

DB: Puteti sa ne spuneti cateva nume de oameni de afaceri cu care v-ati intalnit?

RM: E prea mult. Avem patru orase in care am mers si vom merge, in fiecare sunt cel putin 20, deja am depasit cu mult 100 de persoane. Am fost la Iasi, vom merge la Brasov, Sibiu, Cluj.

 

DB: Credeti ca veti strange banii necesari  pentru finantarea Nasul TV?

RM: Eu cred ca vom reusi sa vindem cele 20.000 de actiuni pe care le-am scos la vanzare. Prin subscriptia publica, noi ii mogulizam pe romani. Nici Vintu, nici Patriciu, nici Voiculescu nu au reusit asta. Daca vindem cele 20.000 de actiuni, 5 ani de zile nu avem nicio problema cu finantarea, chiar si in cazul in care agentiile de publicitate si firmele din Romania nu vor aloca niciun leu pentru publicitate. Aceasta situatie ar fi practic imposibila, dar o luam in calcul. Astazi o televiziune are bani din mediul politic si al publicitatii. Nu exista alte finantari. Mai e TVR-ul, care ia bani publici si bani din abonamente. Noi din mediul politic nu vrem sa luam, iar singurii bani sunt din publicitate. Dar sa zicem ca nu vrea industria publicitatii sa bage reclama la Nasul TV, indiferent cata audienta are, pentru ca noi am mai avut perioade de audienta foarte mare si cu toate astea, in loc ca publicitatea sa creasca, scadea.  Asta se intampla in perioada in care publicitatea se implica si in politic. Problema in ziua de azi este finantarea, dar noi am si gandit proiectul astfel incat sa avem finantare asigurata macar primele 12 luni sau chiar 18 luni.

 

DB: De ce ati apelat tocmai la procedeul de subscriptie publica?

RM: Neavand alta varianta, pentru ca nu am vrut sa fie donatie, care se face in scopuri umanitare, iar legea ne-a permis aceasta formula, de subscriptie publica.

 

Pretul, peste puterea de cumparare?

 

DB: Pretul unei actiuni este de 100 de euro. Nu este cam mare pentru puterea de cumparare a romanilor?

RM: Puteam face ca pretul unei actiuni sa fie 10 euro. Dar avem foarte multi fani in strainatate, pentru care comisionul bancar ar fi fost mai mare decat actiunea. Pretul trebuie sa tina cont si de anumite aspecte psihologice. Sa nu fie nici foarte mare, dar nici foarte mic, sa cadem in derizoriu. Trebuie sa fim implicati, omul sa simta ca a facut un efort si pentru acest efort, sa ceara din partea celor care folosesc banii lui, adica noi, sa fim responsabili. Dai 100 de euro pe actiune, cu siguranta vei fi implicat, te vei simti dator sa critici sau sa lauzi, cand va fi cazul, si cel mai important, vei urmari aceasta televiziune.

 

DB: Nasul TV va fi o televiziune generalista?

RM: Va fi un concept nou, nu vreau sa vorbesc mai multe despre acest concept, dar va fi o televiziune pe care fiecare roman o va avea in casa si o va butona chiar daca nu este fan Nasul, ba din contra, chiar daca nu ii place Nasul.

 

DB: Despre grila de programe ce ne puteti spune?

RM: Deocamdata nu spunem. Le tinem pentru ca exista si o concurenta in televiziune. De ce sa dau niste idei din casa? Am propus o grila la CNA, dar de la grila respectiva ne putem orienta. Grila CNA este orientativa, nu inseamna ca ramane batuta in cuie, mai ales ca a fost depusa in urma cu mult timp. Intre timp ne-au venit si alte idei.

 

DB: Care va fi publicul tinta al postului Nasul TV?

RM: Este publicul pe care l-am avut in ultimii 10 ani, cu emisiunea Nasul. Noi deja il stim, avem profilul. Sunt oameni cu studii, cu un nivel de trai peste medie, activi, intreprinzatori. Sigur ca pe langa acesti oameni sunt si altii care se incadreaza la alt profil, dar ce ne propunem noi cu Nasul este sa raspundem problemelor fundamentale pe care le are clasa de mijloc in ultimii 5-10 ani de zile. Vom initia emisiuni care sa sustina anumite modificari legislative. Oamenii de afaceri vor avea o tribuna la Nasul TV.

 

DB: Unde veti avea studiourile?

RM: Azi nu mai faci televiziune intr-un spatiu. Poti sa o faci din mai multe studiouri, conteaza ce apare pe sticla. Noi avem colaborari cu cel putin trei locatii. N-as vrea acum sa spun care sunt acestea, pentru ca suntem in faza de negocieri.

 

DB: Din echipa cine va face parte?

RM: E prea devreme sa spun, deocamdata.

 

Problema costurilor cu echipamentele de productie

 

DB:  Cum vedeti costul echipamentelor necesare?

RM: La cate echipamente sunt pe piata, poti sa deschizi inca 3 televiziuni. Nu trebuie sa le cumperi pe toate. Unele le cumperi, si nu ai nevoie de foarte multi bani, pe altele le inchiriezi, pentru ca sunt utilaje in televiziune pe care nu le folosesti zilnic si atunci le inchiriezi. Sunt si echipamente pe care le folosesti zilnic, si  atunci le cumperi in leasing, nu trebuie sa le iei cu banii jos.

 

2% cota de piata, dupa primul an

 

DB: Ce audienta va propuneti sa atingeti?

RM: Dupa primul an de functionare, speram sa obtinem undeva la minim 2% cota de piata.

 

DB: Cat de greu sau greu este azi sa faci business in Romania?

RM:  Nu putem compara mediul de afaceri cu televiziunea. Noi, in televiziune, ne vom descurca. Televiziunea functioneaza, ca si presa, la fel de bine, de e pace, de-i razboi, daca e criza sau prosperitate. Pentru mediul privat, situatia nu e deloc roz. Pe de alta parte, daca ramanem macar in acesta situatie, previzibila, iar urmatorul guvern sa spuna “3 ani de zile nu mai schimbam nimic, raman regulile acestea”, inca e bine. Nu e bine cand se intampla miscari dintr-astea, neasteptate, cum a fost cea cu majorarea TVA. Dar daca ramanem asa, putem sa ne facem macar niste planuri de afaceri.

Andreea Stefan

17 COMENTARII

  1. Foarte interesant interviul.nasul e „beton „in raspunsuri.Doamne ajuta,ii uram viata lunga acestui proiect !

  2. na ca m-am mai mogulizat odata azi. Imi place sa recidivez cu lucrurile bune

  3. Iti multzumesc Nasule,de cand astept si eu sa devin „mogulitza” macar 😉 si uite ca DUMNEZEU mi-a indeplinit visul!
    seara linistita Fluturilor Liberi!

  4. Prefer sa fiu „mogulizata” de dl.Radu Moraru decat de „fagmilia Voiculescu”.

  5. M-am „suparat” asa de tare pe felul cum gindeste Radu televiziunea,incit m-am dus si-am mai cumparat actiuni…uite asa,de-al naibii…sa-i fac in ciuda!Si tot la agentia Timpuri Noi,cea mai tare din tara! O fi numele predestinat???
    Cu ocazia asta am aflat ca actiunile mele au fost PRIMELE din toata tara! Ce vreti,mici bucurii,de moment…
    Uite,o bucurie pe termen lung,(doi ani,minim) ar putea sa-mi faca nastase-bombonel si sa piarda si recursul de la inalta curte de casatie (a naibii tasatatura,scrisese – castratie…).Hai bombo’, nu ne faci tu noua o bucurie? Tu, care…

  6. am inteles ca si facebook se transforma zilele urmatoare si se vinde pe actiuni.in economia viitorului importante vor fi cu siguranta relatiile, comunicarea intre oameni. o televiziune este un liant, o punte de legatura intre modul de convietuire sociala si identitatea morala si spirituala a omului. inovatoare, indrazneata si foarte promitatoare aceasta noua telecomanda made in romania via nasul tv 🙂 eu deja visez micile filiale de judet

  7. Oare sunt un parinte responsabil?Mi-am mogulizat copilul :)))).Succes Nasule !!Sa-i dam drumul la treaba

  8. Nasule,
    VOR MURI INVIDIOSII DE CIUDA.
    Asta e viata,oamenii nu sunt egali.
    Cine e destept,harnic si curajos
    conduce lumea.

  9. Nasule deja sintem mogulizati multi, dar noi vom fi mogulii buni si sigur isi vor dori ffff. multi romani sa vina cu noi

Comentariile sunt închise.