09. septembrie
Ilustratie de GABRIEL TORA

Regii geto-dacilor au rămas în istoria lumii prin faptele lor.

Dromihete, cel care l-a învins de două ori pe regele Traciei, Lisimah – fost general în aramata lui Alexandru Macedon – a rămas în istorie mai ales datorită unei lecții pline de înțelepciune dată dușmanilor; Burebista a fost considerat cel mai mare rege trac, conducând un regat de câteva ori mai mare decât România de astăzi; Decebal s-a făcut remarcat în cele mai terbile războaia purtate în acea vreme împotriva Imperiului Roman, imaginea acelor fapte rămânând înscrisă în piatra Columnei lui Traian…

Deși știm unele lucruri despre aceștia, cu siguranță nu știm destul iar munca unor istorici este providențială pentru lămurirea și conservarea informațiilor care ne definesc istoria antică.

Pe această linie se înscrie și cartea REGII DACILOR, scrisă de istoricul Dan Oltean. În cele 1.000 de pagini descoperim multe lucruri pe care nu le vom găsi în cărțile de istorie. Și tocmai de aceea, ele trebuie popularizate.

În consecință, l-am invitat pe Dan Oltean să realizăm două emisiuni despre Regii Geto-Dacilor, pentru ca informațiile inedite pe care le-a descoperit în cele 450 de lucrări pe care le-a consultat în timpul documentării la această carte, ca și ceea ce a descoperit în muzee sau cercetând la pas cetățile geto-dacice, să ajungă la cât mai mulți.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

P.S. Singura carte disponibilă acum scrisă de Dan Oltean, RELIGIA DACILOR, o puiteți cumpăra de aici: http://dacia-art.ro/products-page/carti/


Regii dacilor – Prima parte

Regii dacilor – Partea a doua

4 COMENTARII

  1. Îmi place cadrul în care s-au prezentat datele, cum s-ar spune „la locul faptei”. Au o incărcătură emoțională mai mare decât în studio. Cât mai multe amisiuni de acest fel ar mai trezi din conștiința adormită și falsificată a Românilor.

  2. Felicitari,domnule Roxin, o emisiune-documentar excelenta! Nu mai stiu pe nimeni,in zilele

    noastre, care sa depuna un asemenea efort pentru realizarea unei asemenea emisiuni,sunteti din acest punct de vedere o constiinta si o atitudine unice! Felicitari si domnului istoric, m-a impresionat cunoasterea in detaliu a tehnicilor legate de cetatile dacice si prezentarea lor cu multa pertinenta.Cine a vizionat cat de cat atent totul,a putut lejer vedea pasiunea si sufletul curat al domnului istoric,lucruri rare in ziua de azi…Mi-aduc aminte de Neagu Djuvara spunand, despre adeptii dacismului, ca,desi nu e de acord cu ei,ii e imposibil sa nu le admire pasiunea si energia cu care lupta pentru ideile lor,in opozitie cu uscaciunea academicienilor.Stia el ce spunea…

  3. Nu prea pricep adică se cunosc foarte multe lucruri esențiale din istoria noastră trecută și nu sunt în cărțile de istorie.Ce fel de istorie se învață astăzi în școli ridică multe semne de întrebare.În altă ordine de idei, fac o călduroasă rugăminte istoricilor noștri să caute să pătrundă cât se poate de adânc în biblioteca Vaticanului și în arhivele statului Vatican, am ferma convingere că acolo sunt multe informații prețioase fie bine ascunse, fie ignorate fi chiar neștiute despre trecutul nostru îndepărtat nu este o treabă facilă dar cu relații suspuse cred că se poate.Istoria noastră care se învață în școlile noastre de toate gradele are imense lipsuri, sau numai lipsuri?

Comentariile sunt închise.