relu-fenechiu

Relu Fenechiu a recunoscut faptele de care este acuzat. Fostul deputat a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu privire la faptele de trafic de influență, în formă continuată și spălare a banilor, de care este acuzat, potrivit unui comunicat al DNA, citat de B1 TV.

Potrivit Procurorilor anticorupție, faptele s-au petrecut în perioada 2012-2014, când Fenechiu avea calitatea de deputat.

Atunci, acesta a pretins și a primit de la o firmă de software 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.

Pentru această intervenție, Fenechiu a primit de la firma de software aproximativ patru milioane de lei, echivalentul a 900.000 de euro.

Astfel, fostul deputat a recunoscut că a comis aceste fapte și a acceptat cuantumul pedepsei primite, adică trei ani și zece luni de închisoare, precum și forma de executare a acesteia.

Redăm, mai jos, comunicatul integral al DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției având ca obiect recunoașterea comiterii faptelor de către inculpatul FENECHIU RELU, la data faptelor deputat în

Parlamentul României, cercetat în stare de arest preventiv cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență, în formă continuată,
– spălare a banilor.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2014, inculpatul Fenechiu Relu, în calitatea amintită mai sus, a pretins și a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.

Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment.

Pentru acest „ajutor”, inculpatul a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro).

Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Fenechiu Relu a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 3 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Fenechiu Relu.

De asemenea, procurorii anticorupție au stabilit prin acordul încheiat cu inculpatul și măsura confiscării echivalentului în lei al sumei de 901.526,38 euro (la data punerii în executare a hotărârii judecătorești).

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Fenechiu Relu, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitivă de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate (detalii în http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=4618 și în http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=3405).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.