Romania inca dispune de resurse naturale pe tot teritoriul ei, insa acestea nu pot fi exploatate, in conditii sigure pentru mediu, fara tehnologii de ultima generatie.
Adreea Paul, consilier econonomic al Primului ministru, a facut, pentru Evz,  o trecere in revista a resurselor Romaniei, unele aflate deja in exploatare.

Saruri haloide, in total, resurse de 33 miliarde de tone. Activitatea de exploatare este realizata in totalitate de stat. Din acestea, avem opt zacaminte de saruri de potasiu neexploatate cu rezerve de 51 milioane de tone. In ceea ce priveste sarea gema, avem 23 de zacaminte cu 12 milioane de tone posibil de exploatat.

Exista zece licente de concesiune pentru exploatare negociate si incheiate pentru zacaminte cu rezerve de 2 miliarde de tone.

La capitolul minerale nemetalifere, activitatea de exploatare este in totalitate privata. Avem resurse de 224 milioane de tone, din care doua substante cu pondere importanta: gipsul si feldspatul.
Resurse de gips: 32 zacaminte de 200 milioane de tone, din care 20 zacaminte in exploatare cu rezerve de 113 milioane de tone.
Resurse feldspat: 15 zacaminte de 23 milioane de tone, din care patru zacaminte in exploatare cu rezerve de 2 milioane de tone. Restul de 11 zacaminte, cu rezerve de 20 milioane de tone, vor putea fi exploatate dupa reluarea si aprofundarea cercetarii gelogice si tehnico-miniere.
Exista 25 de licente de concesiune pentru exploatare negociate si incheiate.

Roci utile: Resurse: 10 miliarde tone si 1,3 miliarde metri cubi. Este un grup alcatuit din 53 de substante. Este posibil de exploatat 8 miliarde tone si 1,2 miliarde metri cubi. Exista 585 licente de concesiune pentru exploatare.

Roci ornamentale: 73 de zacaminte, din care:
Marmura: 25 zacaminte cu 37 milioane metri cubi, din care rezerva exploatabila de 15 milioane metri cubi în 16 zacaminte;
Calcar ornamental: 40 zacaminte cu 58 milioane metri cubi, din care rezerva exploatabila de 13 milioane metri cubi in 15 zacaminte;
Travertin: trei zacaminte cu rezerve de un milion metri cubi;
Granit ornamental: trei zacaminte cu rezerve de un milion metri cubi;
Gresie ornamentală: doua zacaminte cu rezerve de 0,37 milioane metri cubi.

In ceea ce priveste zacamintele cu substante minerale utile utilizabile in constructii, activitatea de exploatare este in proportie de peste 95% privata.
Andezit industrial si de constructii: 87 zacaminte cu 746 milioane tone, din care 42 zacaminte in exploatare cu rezerve de 386 milioane tone si 45 zacaminte neexploatate cu rezerve de 225 milioane tone.
Dacitul industrial si de constructii: 11 zacaminte, din care opt perimetre in exploatare cu rezerve de 188 milioane tone si trei zacaminte neexploatate cu rezerve de 16 milioane tone.
Calcarul industrial si de constructii: 118 zacaminte, din care 61 perimetre in exploatare cu rezerve de 1,5 miliarde tone si 57 zacaminte neexploatate cu rezerve de 1,85 miliarde tone.
Nisip si pietris: 619 zacaminte, din care 286 perimetre in exploatare cu rezerve de 354 milioane metri cubi si 333 zacaminte neexploatate cu rezerve de 773 milioane metri cubi.
Argila: 150 zacaminte, din care 49 in exploatare cu rezerve de 360 milioane tone si 101 perimetre neexploatate cu rezerve de 651 milioane tone.

Roci bituminoase. Exista resurse de 730 milioane tone. Sunt patru perimetre de nisip bituminos, de unde este posibil de exploatat 24 milioane tone. Din cele sapte perimetre de sist bituminos, este posibil de exploatat 706 milioane tone. In prezent, nu exista zacaminte in exploatare si nu a fost negociata si incheiata nicio licenta de exploatare.

La carbuni exista resurse de 9,7 miliarde de tone si 299 de zacaminte in intreaga tara. Activitatea de exploatare este realizata in proportie de peste 95% de stat. Exista 53 licente de concesiune pentru exploatare.
Antracit: doua zacaminte inchise la inceputul anilor 1990;
Carbune brun: doua licente de exploatare;
Huila: 54 de zacaminte, din care sapte in exploatare cu rezerve de 230 milioane tone si 47 de perimetre neexploatate sau inchise, cu rezerve de 373 miloane tone;
Lignit: 193 zacaminte, din care 41 in exploatare cu rezerve de 318 milioane tone si 168 zacaminte neexploatate sau inchise.

La minereuri feroase avem resurse de 58 de milioane de tone, iar activitatea de exploatare este privata. Perimetrele concesionate au fost inchise aproape in totalitate.
Minereu de fier: 39 zacaminte, cu 57 milioane tone rezerve posibil de exploatat. Patru perimetre au avut licente de exploatare, dar au fost inchise;
Minereu de mangan: două zacaminte in exploatare cu rezerve de un milion tone. Rezerve posibil de exploatat in zacamintele cu activitate sistata: 17 milioane tone.

Romania are resurse de minereuri neferoase in valoare de 510 milioane de tone. Exista trei licente de concesiune pentru exploatare negociate si incheiate, din care este activa doar licenta de exploatare a cuprului de la Rosia Poieni. Activitatea de exploatare este realizata de stat.
Minereuri polimetalice: 145 de zacaminte, cu 28 milioane tone rezerve posibil de exploatat. 25 perimetre au avut licente de exploatare, dar sunt in prezent inchise sau in procedură de inchidere.
Minereu de cupru: 75 de zacaminte, cu 98 milioane tone rezerve posibil de exploatat. Dintre acestea, zece au avut licente de exploatare, dar sunt in prezent închise.
Minereu de cupru cu continut scazut: doua zacaminte in exploatare cu rezerve de 157 milioane tone si sapte perimetre cu potential de exploatare de 187 milioane tone.

Minereuri de aluminiu si roci aluminifere. Avem resurse de 97 milioane de tone.
Bauxită: 19 zacaminte, cu 2,5 milioane tone rezerve posibil de exploatat.
Sienita nefelinică: licenta de exploatare a zacamantului Ditrau, cu rezerve de 19 milioane tone.

Resurse de ape subterane: 12 mii mc/zi ape minerale naturale, 48 mii mc/zi ape minerale terapeutice, 19 mii mc/zi dioxid de carbon mofetic si 21 mii mc/zi apa geotermala. 131 licente de concesiune pentru exploatare au fost negociate si incheiate.
Apele subterane potabile, industriale si freatice: 101 zacaminte;
Apele minerale naturale, terapeutice, geotermale, gazele care le insotesc, gazele necombustibile, namoluri si turbe terapeutice: 239 de zacaminte.
Ape potabile industriale si freatice destinate irigatiilor: 76 perimetre cu o resursa de 6,2 milioane mc/zi;
Apa minerala naturala necarbogazoasa: 25 zacaminte, din care unul cu activitate sistata si resurse posibil de exploatat de 14 mii mc/zi.
Ape minerale naturale carbogazoase: 43 perimetre concesionate, cu rezerve de 12 mii mc/zi si sase perimetre cu activitate sistata, cu resurse de 0,3 mii mc/zi;
Ape minerale terapeutice carbogazoase: 22 perimetre concesionate, 14 zacaminte aflate in exploatare cu resurse de 9,1 mii mc/zi;
Ape minerale terapeutice necarbogazoase: 87 de perimetre, din care 43 zacaminte in exploatare cu resurse de 74 mii mc/zi;
Ape terapeutice carbogazoase: opt perimetre cu resurse de 8,8 mii mc/zi;
Ape terapeutice necarbogazoase: 44 perimetre cu resurse de 31,6 mii mc/zi;
Dioxid de carbon mofetic: 14 zacaminte cu resurse de 20 mii mc/zi; In prezent sunt concesionate noua zacaminte cu dioxid de carbon mofetic cu rezerve de 19 mii mc/zi;
Dioxidul de carbon industrial: doua zacaminte concesionate cu un volum de 137 milioane mc;
Apa geotermala: 17 perimetre cu rezerve de 21 mii mc/zi;
Resurse de namoluri si turbe terapeutice: 29 perimetre, din care 11 concesionate cu rezerve de 5,3 milioane mc şi 18 cu activitate sistata cu rezerve de 7,9 milioane mc.

La aur şi argint avem trei zacaminte (Rosia Montana, Certej si Baita Craciunesti), aflate in stadii diferite de obtinere a avizelor si acordurilor necesare inceperii exploatarii. Alte trei zacaminte sunt in curs de explorare si vor face obiectul negocierii si incheierii licentelor de exploatare. Pentru zacamantul Complex Bucium explorarea a fost finalizata, documentatia fiind in stadiul de verificare si analiza pentru intrare in procedura de negociere a licentei de exploatare.

Uraniu: două zacaminte. Productia de minereu de uraniu este realizata in intregime de Compania Nationala a Uraniului.

2 COMENTARII

  1. am avut si o sa mai avem ,dar ptr altii .nu ptr noi.
    -si pe timpul dictatorului si dupa(pina acum) si in viitor;fie el indepartat sau aproopiat.
    -altii scot de pe la noi si noi privim la stele ca nu reusim sa le numaram

  2. Cristos a inviat, draga redactie!
    Resursele naturale, adica darurile de la Dumnezeu, ne-au asigurat eternitatea pe aceste pamanturi. Eternitatea noastra nu poate face nota unor tranzactii comerciale si nici obiectul unor calcule de piata.
    Articolul de mai sus vine sa contrazica teoria lui TRU „Romania nu-i o tara chiar bogata”.
    Ba este bogata, domnule TRU, si are oameni muncitori, numai ca nu avem politicieni capabili sa evalueze, avem doar agenti de vanzare.

Comentariile sunt închise.