agent_greenVeștile pe care le-am primit duminica din Hunedoara, despre atacul asupra lui Gabriel Păun (de la Agent Green) și a tinerilor ghizi sunt tulburătoare, dar, din păcate ceea ce s-a întâmplat era previzibil. Asta pentru că, atenție, scandalul nu durează doar de câteva zile. Autoritățile publice au fost sesizate în mai multe rânduri despre modul mai mult decât discutabil în care a fost autorizat proiectul microhidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor. Ministerul Mediului a anunțat și un control în zonă. Mai mult, pentru începutul tăierilor de copaci de pe valea Râului Alb există și o plângere penală, așadar, teoretic, acolo ar fi trebuit să fie efectuate cercetări ale poliției și procurorilor! Și asta cu atât mai mult cu cât cazul este unul care a generat reacții la nivelul comunității științifice internaționale, petiția internațională trecând de 100.000 de semnături, iar situația ajungând până în The Guardian.

Dar și mai grav e că agresiunea de astăzi nu este prima! Încă de săptămâna trecută, România Curată a publicat imagini cu copaci tăiați în zonă și cu urmele agresiunii suferite de unul dintre tinerii care au făcut fotografiile respective. Câteva zile mai târziu, o echipă de la TVR Cluj, care a încercat să facă o înregistrare, a fost blocată! Iar acestea nu au fost nici ele primele incidente (vezi aici). Totul sub pretextul (fals) că ar fi vorba de o ”proprietate privată”. Spun fals, pentru că accesul către domeniul public (și atenție, vorbim de un parc natural) nu poate fi îngrădit. Chiar și dacă drumul forestier (singurul drum pe unde se poate ajunge la valea Râului Alb) s-ar afla pe o proprietate privată, ar trebui să existe un drept de uzufruct asupra lui, care să permită accesul la proprietatea publică!

De altfel, chiar în studiul de evaluare adecvată al microhidrocentralei se arată că ”Accesul la prima captare P1 (pentru tronsonul I) se va face din Coroieşti pe un drum auto forestier (DAF Vl. Lazului) construit din balast şi piatră spartă pentru care există Avizul nr. 245/23.01.2012 al Direcţiei Silvice Hunedoara – Ocolul Sivic Pui, apoi pe un drum ce se va construi paralel cu râul.” Așadar, despre ce proprietate privată e vorba?!

Din ce am discutat cu Gabriel Păun, el s-a deplasat în zonă pentru a verifica exact informațiile apărute pe România Curată, legate de microhidrocentrală, de copacii tăiați care apar în imagine și care ar putea proveni fie din Parcul Național Retezat, fie din parcul natural din zonă și de agresiunile pe care le reclamau tinerii. De aceea, a luat legătura cu tinerii care au semnalat cazul. N-au mai apucat să filmeze și să documenteze nimic, pentru că au fost atacați dur de către un grup cu bâte. Păun s-a ales cu mai multe lovituri teribile și a scăpat pentru că agresorii și-au îndreptat atenția și furia către mașina în care se afla Alin A. și o parte din membrii grupului, care încercau să scape. Ce era să facă? Să stea să vadă dacă mașina rezistă atacului? În îmbulzeală, unul dintre agresori a fost lovit de mașină și situația lui e cea mai gravă, fiind transportat de urgență la Deva, iar apoi, cu elicopterul SMURD, la Cluj, la Neurochirugie, cele mai afectate fiind picioarele.

Cine răspunde pentru aceste victime? Grupul de tineri care încercau să verifice ceea ce autoritățile se fac că nu văd de atâta timp, iar apoi au încercat să scape de la fața locului? Oare doamna Georgeta Barabaș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara nu are nicio responsabilitate pentru afirmațiile făcute în presa locală, în care, după primele dezvăluiri făcute de România Curată, întărâta localnicii vorbind despre cine știe ce ”interese electorale” ale ecologiștilor și cât ar avea sătenii de pierdut dacă proiectul nu se face? Poliția și procurorii nu răspund nici ei cu nimic, deși știau că situația în zonă este una extrem de tensionată și nu au luat nicio măsură (iar acum încearcă să mute vina pe activiști)?

Nu e pentru prima dată când am avut de-a face cu o asemenea situație, când autoritățile și politicieni locali sau chiar la nivel național, și reprezentanți ai companiilor private îi instigau pe localnici împotriva activiștilor civici, cu texte de genul ”din cauza lor nu aveți locuri de muncă” (nu din cauza faptului că ei nu reușeau să facă proiecte care să respecte legile și să nu distrugă potențialul pentru mult mai multe alte locuri de muncă). După o astfel de instigare, la Roșia Montană, s-a ajuns ca un localnic să-i pună cuțitul la gât unei activiste și să o amenințe cu moartea. Personal, în februarie 2012, după o emisiune televizată care susținea aceeași teză, am fost atacat și agresat în piața publică din Roșia Montană. Norocul meu a fost că jandarmii de acolo nu-s din același aluat ca și colegii lor din alte orașe și au făcut scut în jurul meu. Și peste amințări și pumni în coaste au trebuit să treacă și alte persoane implicate în apărarea Roșiei Montane. Să nu uităm nici de cazul din toamna lui 2013, când o mașină de la Prospecțiuni SA (”angajați” supărați că nu erau lăsați să muncească… vezi aci) a intrat într-un grup de activiști, la Moșna (iar respectivii nu au dosar pentru tentativă de omor, însă activiștii sunt cercetați pentru… distrugere și furt calificat!). Oar acestea nu sunt, de altfel, nici primele cazuri la nivel internațional, în care grupuri de localnici, cărora li se promit locuri de muncă și beneficii, ori angajați ai unor firme private sunt întărâtați sub ochii complici ai autorităților, ”să-și facă singuri dreptate” și să se răfuiască cu cei care nu fac altceva decât să încerce să protejeze și să apere… legea.

Nu mai insist, cred că pentru orice persoană de bună-credință este destul de clar cine sunt victimele, înțelege ce înseamnă legitima apărare și faptul că, sub acoperirea complice a autorităților, în zona respectivă s-a dezvoltat un sistem privat de ”justiție”. De asemenea, cred că e destul de clar că persoana accidentată grav este, la rândul ei, o victimă a sistemului care a permis ca tensiunile să ajungă la un asemenea nivel.

Domnilor Ponta, Oprea, Iohannis, oare e nevoie să se ajungă să moară cineva, pentru a se lua măsurile necesare pentru a stopa aceste acțiuni cu iz de Ev Mediu, în care ”dreptatea” se împarte după criteriul celui mai tare la bătaie? Mai există instituții capabile în statul ăsta să rezolve problemele, nu să le agraveze?

sursa: romaniacurata.ro

3 COMENTARII

  1. Asta nu am inteles nici eu de unde pana unde era vorba de proprietate privata? este vorba de un drum public si un rau

  2. in RROMANIA numai infractorii au drepturi in fata legii ceilalti trebuie sa taca sau sa plece in alta parte

Comentariile sunt închise.