une-cartographie-inedite-devrait-deboucher-sur_0432bc5aef2e06da0a6e175f3e55bb54

Un nou studiu la nivel european confirmă faptul că România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic de pe continent, scrie cotidianul francez Le Monde. O echipă internaţională a folosit, pentru prima dată, criterii şi modele matematice unice pentru a alcătui o hartă a riscurilor de cutremur în Uniunea Europeană şi ţările vecine. Harta arată că în viitorii 50 de ani sunt posibile mişcări seismice puternice într-o mare parte a teritoriului României. Riscul este, însă, şi mai mare în Turcia, Italia, Grecia şi alte state balcanice.

“Au ramas multe de facut pentru a imbunatati evaluarea riscului seismic“, atentioneaza Fabrice Cotton, profesor de seismologie de la Universitatea Joseph-Fourier (Grenoble-I), citat de ziarul LeMonde.

Fabrice Cotton este unul dintre cei 50 de oameni de stiinta care au creat prima harta a seismenor din Europa prin care atrag atentia asupra pericolelor ce pandesc Batranul Continent. O cartografiere unica ar trebui sa conduca la o reevaluare a normelor seismice.
Geografia generala a seismicitatii pe continentul european nu mai este considerata un subiect tabu. Aceasta rezulta, in principal, din ciocnirea placilor tectonice africane si euroasiatice. Tarile avertizate de risc seismic ridicat sunt Grecia, Turcia, Peninsula Bancalica, Italia si Romania.

In Franta, unde cele mai active zone sunt Pirinei, Alpi, Jura si Valea Rinului, urmat de Masivul Armorican si Masivul Central, singurul cutremur, cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter, a avut loc in secolul trecut, pe 11 iunie 1909, in Lambesc (Bouches-du-Rhône). Acest cutremur a cauzat moartea a 46 de oameni.

Cu toate ca Romania se afla in topul tarilor in care ar putea avea loc un alt cutremur cu o intensitate mai mare decat cea din 1977, autoritatile se rezuma doar la a trage semnale de alarma, unul dintre ele fiind: 190 de cladiri din Capitala sunt considerate pericol public in caz de cutremur. Concluzia vine dupa ce municipalitatea a actualizat lista imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic, prin adaugarea celor care au spatii publice cu suprafata mai mare de 50 de metri patrati.

Preconizarile nu intarzie nici ele sa apara. Seismul din tara noastra va avea 7,5 magnitudine, iar urmarile vor fi mult mai grave decat cele din ’77, a spus Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului din Romania. Bucurestiul nu va fi afectat, dar seismul va fi mai puternic in Iasi, Bacau si Chisinau. Potrivit expertului, seismul va fi ca cel din 1802 si cu cat mai mult va intarzia, cu atat va fi mai devastator.

Italienii vor sa foreze in vulcanul Campi Flegrei, despre care se spune ca ar putea distruge lumea. Oamenii de stiinta estimeaza ca o eruptie a acestuia ar cauza repercursiuni la nivel planetar, cu milioane de victime. Totodata, o eruptie a acestui vulcan ar avea efecte si asupra climei, desi riscul unei astfel de eruptii este cat se poate de mic.
Daca natura se va lasa studiata de mana cercetatorilor, vom descoperi in timp.

2 COMENTARII

  1. hai sa citim cu atentie originalul.
    Apropo redactia, nu a existat sursa acestui articol in citat. Articolul a fost scris cu gandul la mici, mare si vacanta?
    http://www.insu.cnrs.fr/node/4429
    Studiul a fost finalizat cu un program de calculator acceptat la nivel mondial. Analiza facandu-se pe „modelele cele mai pertinente”. Asta inseamna ca acel desen pe harta a fost considerat de acesti cercetatori(francezi TOTI) ca fiind cel mai probabil,in procent de ATENTIE 10% fara a anunta modalitatea matematica de alegere a probabilitatilor.
    Ia sa mai vedem…
    http://isterre.fr/recherche/equipes/risques/projets-financements/?lang=fr
    http://isterre.fr/observation/sno-et-equipement-national/galerie-de-photos/?lang=fr
    http://sismob.obs.ujf-grenoble.fr/?lang=fr
    Echipa cercetatoare este mandra detinatoare a 3 zone de cercetare, doua fixe, una mobila toate cercetarile fiind realizate pe teritoriul Frantei. Ce observam pe harta descrisa de acesti cercetatori, care repet a fost considerata prin studii matematice fara a anunta axiomele de pornire si nici modelul de calcul, ca fiind CU PROBABILITATEA CEA MAI MARE …10% …:
    -Franta se afla in zona cu probabilitate 0-0.1
    -Germania se afla in zona cu probabilitate 0-0.1
    -Anglia se afla in zona cu probabilitate 0-0.05
    -Romania si Basarabia in zona cu probabilitate 0.2-0.3
    -Bulgaria 0.1-0.3
    -Ungaria 0-0.1
    Asadar intr-o harta care are probabilitate declarata de 10% sa se intample, considerand acesti 10% ca fiind 100% (unul din zece cazuri) se considera ca in Romania exista un risc mediu ca unul din zece cazuri sa avem un cutremur de dimensiuni medii. Studiu facut pe bani europeni, dupa mine, ca sa toace bani europeni. Si noi credeam ca doar la noi se intampla.
    Uite ca nu e asa.
    Unde sunt cercetarile facute cu unitatea mobila la nivelul intregii Europe, pentru a putea face un calcul matematic corect???
    Care au fost „axiomele” de la care s-a pornit.
    Care a fost modalitatea de calcul?
    Care a fost modalitatea de alegere a datelor introduse in studiu….
    Cum a fost construit modelul aleator de culegere a datelor?
    Si pot continua cu intrebarile, dar e duminica, risc sa plicitsesc micii si berea.

  2. si H.A.A.R.P. ce zicea? Doar stie toata lumea ca in 77 cutremurul a fost provocat, la fel si cel din optzeci si ceva si cel din 90 la fel.
    Haideti oameni buni… Vrancea se descarca foarte cuminte. Luati o pauza cu avertizari de genul acesta.
    Cine a facut studiul, pe banii cui? Asta trebuie sa aflati si veti afla cine ameninta Romania cu un cutremur, ca sa obtina cine stie ce favoruri comerciale sau financiare.
    Nu mai functioneaza sistemul acela pentru Romania. S-a mai incercat de 4-5 ori pe an in ultima vreme.

Comentariile sunt închise.