Mugur Isarescu

În urmă cu patru ani, Mugur Isărescu a depus, la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Oltenia, proiectul pentru accesarea a 200.000 de euro, fonduri europene destinate transformării unei clădiri de pe domeniul său din Drăgășani, județul Vâlcea, în pensiune turistică.

În același an, soțul directorul ADR Oltenia, Marilena Bogheanu, a fost angajat la Banca Națională a României (BNR).

Încadrarea lui Aurelian Bogheanu s-a făcut fără concurs, chiar în aparatul din subordinea directă a guvernatorului Isărescu. După ce societatea guvernatorului a obținut banii europeni, “soțul” a fost chiar promovat ca șef de serviciu.

Proiectul depus, soțul angajat

În anul 2011, Măr Drăgășani, firma lui Mugur Isărescu, a depus la ADR Oltenia proiectul de finanțare prin care a solicitat 200.000 de euro prin Programul Operațional Regional (POR, Axa 4, destinată microîntreprinderilor). Finanțarea europeană solicitată de Măr srl se ridica la aproape 200.000 de euro pentru amenajarea unei pensiuni pe domeniul său viticol, de 40 de hectare, de la Drăgășani, județul Vâlcea. „Firma are o viața a sa, eu doar sunt acționarul majoritar. Nu mă ocup propriu-zis de ea”, declara în aceea perioadă șeful BNR.

Coincidență însă, în același an, Aurelian Bogheanu ajungea la BNR, chiar la Cancelaria Guvernatorului Mugur Isărescu. „În data de 01.04.2011, Aurelian Bogheanu a fost angajat în Banca Națională a României, în funcția de expert la Corpul de control a Guvernatorului, Cancelaria BNR”, ni s-a precizat de la biroul de presă al instituției.

Isareescu-conacul-de-la-dragasani

În ceea ce privește forma de angajare, reprezentanții instituţiei băncii centrale au refuzat să ne precizeze dacă s-a ținut vreun concurs pentru postul pe care a fost încadrat Aurelian Bogheanu, spunându-ne doar că angajarea s-a făcut „cu respectarea prevederilor Regulamentului  intern privind angajarea în Banca Națională a României, în vigoare la acea dată”.

În acest sens s-a ținut cont de experiența profesională relevantă a domnului Aurelian Bogheanu în proiectarea și implementarea sistemelor de control intern, precum și de experiența în calitate de lector și formator în domeniul auditului intern și al managementului riscului și controlului intern, rezultată din CV”, au ținut să ne precizeze acest aspect reprezentanții BNR.

Finanțarea primită, soțul promovat director

În 2012, reprezentanții ADR Oltenia precizau că proiectul firmei lui Mugur Isărescu s-a calificat pe lista firmelor care sunt susceptibile de finanțare în limita sumele alocate de Comisia Europeană. La sfârșitul lui 2013, guvernatorul Băncii Naționale anunța că a primit finanțarea europeană, iar reprezentanții societății Măr Drăgășani promiteau că până în mai 2014, pensiunea va fi gata. Era vorba de 858.000 de lei, aproximativ 193.000 de euro, fonduri nerambursabile pe care le-a primit societatea guvernatorului.

Tot la sfârșitul lui 2013 s-a aprobat promovarea lui Aurelian Bogheanu în structura Cancelariei Guvernatorului, chiar din prima zi a anului următor.

“În data de 1 iunie 2014, a fost încadrat pe funcția de Șef corp control al Guvernatorului, temporar, cu delegare de atribuții. Acesta a fost definitivat în această funcție începând cu 1 iulie 2014, cu respectarea criteriilor stabilite în  Regulamentul intern privind recrutarea și promovarea în BNR”, ni s-a mai transmis de la biroul de presă al Băncii Naționale.

Reprezentanții ADR Oltenia ne-au confirmat că finanțarea a fost aprobată prin semnătura Marilenei Bogheanu și asta pentru că așa este procedura standard, însă ne-au transmis că aceasta nu s-a implicat în evaluarea intermediară a proiectului. “Doamna Director Marilena Bogheanu, nu a făcut parte din nicio comisie de evaluare. Toate contractele de finanțare din cadrul POR sunt semnate de către reprezentanții Autorității contractante – Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Organismul Intermediar – prin Directorul ADR (n.r. – Marilena Bogheanu) și beneficiarul finanțării”.

Incompatibilitate pentru Marilena Bogheanu, noul “Ban al Olteniei”?

Situația este una tipică de incompatibilitate administrativă pentru Marilena Bogheanu. Mai mult, o astfel de situație poate fi foarte ușor și o incompatibilitate penală, dacă se confirmă că un funcționar a acordat o finanțare superiorul soțului. Este nevoie de o sesizare din partea Agenției Naționale pentru Integritate, apoi un procuror va decide dacă este o situație penală sau nu, ne-a explicat un expert în integritate. Într-o astfel de situație, Marilena Bogheanu ar fi responsabilă de încălcarea legislației integrității, iar firma lui Mugur Isărescu ar fi beneficiarul.

Bogheanu-Marilena-isarescu

Soția angajatului promovat director de Isărescu a fost cea care a semnat aprobarea finanțării proiectului Măr Drăgășani. Marilena Bogheanu este în fruntea ADR Oltenia este în funcție din decembrie 2000. Conform declarației de venituri ale soțului, în momentul când a fost promovat șef, acesta a scris că Marilena Bogheanu a obținut venituri de 208.000 de lei. Altfel spus, peste 40.000 de euro.

Pensiunea lui Isărescu, mai mult un conac privat cu fonduri europene

Nici până în acest moment, pensiunea lui Isărescu nu a fost deschisă publicului așa au promis reprezentanții Măr Drăgășani în cererea de acesare a fondurilor europene. Vila de la Drăgășani a devenit un fel de conac al familiei Isărescu, aici fiind cazate rudele lui Mugur Isărescu atunci când îi vizitează domeniul viticol. “Nu este deschisă. Este aproape gata, dar nu se face nicio cazare”, este răspunsul care ni s-a dat la telefonul atunci când am sunat la Măr Drăgășani pentru o rezerva o cameră din cele zece ale pensiunii.  Cu toate acestea, chiar reprezentanții Măr declarau în presă că la conac sunt cazate pentru moment doar rude și prieteni ai guvernatorului BNR. „Pensiunea a fost deschisă, dar acum se fac testări, sunt cazate rude, prieteni. Turiştii sunt aşteptaţi din toamnă, pentru că până în toamnă pensiunea este ocupată. Mai multe detalii vă poate da doar administratorul pensiunii, Costin Isărescu”, a declarat Cristian Dina, directorul firmei Măr srl, pentru gandul.info.

Cu toate acestea, instituția condusă de Marilena Bogheanu ne-a precizat că “Pentru proiectul mentionat anterior nu s-au semnalat nereguli la nivelul organismului intermediar, implementandu-se conform cerintelor programului”.

Podgoriile de la Drăgășani nu sunt la primele fonduri europene. În 2011 a primit 77.000 de euro ca subvenții pentru plantațiile viticole de la Dragășani pentru reconversia plantației de viță de vie. Tot cu bani comunitari, aproape 80.000 de euro, societatea guvernatorului și-a retehnologizat crama din Vâlcea.

 

Sursa text / foto: cetateanul.net

5 COMENTARII

  1. Cateva completari aduse articolului excelent publicat de
    dumneavoastra:

    1. Sotul doamnei Bogheanu este inginer mecanic, “absolvent de TCM” si nu are studiile necesare pentru a ocupa functia detinuta in BNR. Poate a contat, mai mult decat studiile, faptul ca este mason.

    2. “Reprezentantii ADR Oltenia ne-au confirmat ca finantarea a fost aprobata prin semnatura Marilenei Bogheanu si asta pentru ca asa este procedura standard, insa ne-au transmis ca aceasta nu s-a implicat in evaluarea intermediara a proiectului” Pe bune? Cine poate crede asa ceva? Pe cine crede dna Bogheanu ca prosteste? Niciun proiect nu trece de doamna Bogheanu pana nu apare omul ei de incredere Catalin Catana cu lista “contributiilor modeste” ale fiecarui aplicant. Probele zac de foarte mult timp la sediul unei institutii de profil.

    3. Noul “Ban al Olteniei” a sarbatorit cu mare fast anul acesta implinirea a 16 ani de cand si-a asumat “ingrata misiune” de a imparti banii europeni in regiunea Olteniei dupa bunul sau plac. Nu stim totusi daca se va bate si moneda cu efigia “Banului si cei 16 ani de succese”.

  2. mult laudatul isarescu si-a tras si el o rasplata ca a ingropat capitalul romanesc si ca a pierdut dreptul de stantare a aurului, doar ptr ca a fost superstitios!

Comentariile sunt închise.