61813573.jpgIn luna iunie, campurile s-au umplut de culoare si parfum, in „satul trandafirilor”, din judetul Alba. Acolo, toata lumea are plantatii de roze. Cele peste 100 de soiuri ajung si peste hotare, la fel si dulceturile sau siropurile obtinute din petale.

Renumitii trandafiri atrag inclusiv turisti si aduc profit de zeci de mii de euro, anual.

Pe valea Muresului, la 30 de km la nord de Alba-Iulia, in Ciumbrud infloresc in aceasta perioada peste o suta de feluri de trandafiri. Campurile se coloreaza in zeci de nuante si imprastie pana departe parfumul delicatelor flori. In aceasta gradina, de exemplu, intalnim peste 45 de soiuri de roze pe un singur hectar, scrie stirileprotv.ro.

Stefan Tamas, cultivator: „Meseria asta sau cum sa zic am mostenit-o de la parinti, de la bunici, de la rude. Ii mai profitabil ca alte culturi, dar intr-adevar este lucru foarte mult.”

Cel mai frumos trandafir – de un galben aprins – a fost plantat anul trecut de acest domn.

Csaba Kadar, cultivator: „Din asta traim, lucrul il facem in familie. Calitatea, soiuri multe, soiuri bune, soiuri rezistente.”

Mai toti satenii planteaza trandafiri si au clienti inclusiv din strainatate. La aceasta familie cautat este trandafirul hocus-pocus.

Iuliu Csiki, cultivator: „Trandafirii nostri au ajuns sa fie cunoscuti si in strainatate in Italia, in Polonia.”

Eugen Bratucu, client: „Au o calitate foarte buna, pretul este foarte bun, respecta culoarea.”

Ca sa vanda tot anul, satenii fac si dulceata si sirop.

Anual peste 1 milion de fire de trandafiri pleaca din Ciumbrud sa infrumuseteze parcurile si curtile clientilor. La sfarsitul lunii iunie localnicii dedica si o sarbatoare trandafirului.