SCANDAL DIPLOMATIC de PROPORŢII în Marea Britanie | Înregistrare video bombă cu un oficial israelian la Londra în timp ce discuta cum să „doboare” un înalt diplomat britanic Video


Publicat: 8 Ian 2017, 13:03 Actualizat: acum 9 luni comentarii

  

diplomat-israel-marea-britanie

Un oficial din cadrul ambasadei Israelului în Marea Britanie a fost filmat de un jurnalist sub acoperire în timp ce discută despre cum pot fi „înlăturați” unii parlamentari britanici care ar putea fi considerați „anti-Israel”, potrivit Al-Jazeera, citată de Agerpres.

Jurnalistul Al-Jazeera s-a prezentat, potrivit The Guardian, citat de flux24.ro, drept un membru al unei organizații laburiste de lobby pentru Israel. El i-a filmat cu camera ascunsă pe Shai Masot, un angajat al ambasadei Israelului la Londra, și pe Maria Strizzolo, funcționar public și fostă consilieră a unor politicieni conservatori. Din convorbirea dintre cei trei reiese că Masot îi sugerează lui Strizzolo să ajute la „înlăturarea” mai multor politicieni britanici, inclusiv a secretarului de stat pentru Afacerile Externe, Sir Alan Duncan. Despre Duncan, oficialul israelian spune că „provoacă probleme”. Ministrul este cunoscut pentru poziția critică față de acțiunile de colonizare ale Israelului și pentru faptul că e susținătorul unui stat palestinian.

Un alt nume menționat în discuție este cel al lui Crispin Blunt, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Comunelor, care și-a manifestat susținerea față de cauza palestiniană.

În convorbire, Masot și Strizzolo vorbesc și despre ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, despre care oficialul israelian spune, în înregistrare: „Știi bine că e un idiot”. La solicitarea The Guardian, Strizzolo a spus că afirmațiile difuzate de Al-Jazeera au fost scoase din context și că toată discuția a fost, de fapt, „o bârfă inofensivă”.

Cotidanul israelian Haaretz relatează, conform flux24.ro, că ambasadorul Mark Regev și-a cerut scuze față de Sir Alan Duncan și că într-un comunicat remis de misiunea diplomatică de la Londra se arată că afirmațiile lui Masot sunt „absolut inacceptabile”. Potrivit documentului, el nici măcar nu ar ar avea statut de diplomat, fiind doar un funcționar angajat pe un post de debutant.