mugur-isarescu

Scandalul legat de faptul ca Mugur Isarescu ar fi fost ofiter acoperit continua. PressOne publica mai multe documente despre cum ar fi fost racolat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), scrie ziare.com

Sursa citata noteaza ca, din 1971, Securitatea a inceput sa recruteze studenti care urmau sa termine Facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE. Scopul era sa ii infiltreze ca ofiteri acoperiti la Institutul de Economie Mondiala.

Conform procedurilor, acesti studenti ar fi trebuit sa mearga in provincie pentru un stagiu de doi ani, dar, la cererea DIE, premierul Ion Gheorghe Maurer a semnat o derogare pentru 4 studenti.

Mugur Isarescu nu se afla, initial, pe aceasta lista, dar la interventia colonelului Victor Dorobantu, comandantul Centrului de Cifru si Comunicatii Cifrate din DIE, ar fi ajuns, crescand lista la cinci studenti.

Desi erau doar prieteni de familie, Dorobantu l-ar fi prezentat pe Isarescu drept „nepotul sau” pentru a-i mari sansele sa ajunga pe lista.

Tot sursele sustin ca in martie Mugur Isarescu ar fi fost trimis ca secretar II la Ambasada Romaniei din SUA la interventia aceluiasi ofiter DIE care il selectase in 1971, chiar daca nu era diplomat de cariera. De asemenea, acelasi ofiter DIE ar fi recomandat numirea lui Isarescu la BNR in 1990, insa cel care a transmis mesajul a fost Paul Niculescu-Mizil, care l-ar fi convins pe Ion Iliescu sa il puna pe Isarescu in functie.

Press One noteaza ca Isarescu, prin intermediul Biroului de Presa al BNR, a refuzat sa comenteze acest subiect.

Sursa citata mentioneaza ca dupa ce Romania Libera a dezvaluit ca guvernatorul BNR ar fi fost acoperit in cadrul Institutului de Economie Mondiala in cadrul SRI a fost declansata o ancheta pentru a se afla cine a inventariat documentele pentru ca nu s-ar fi ocupat asa cum trebuie de dosarul IEM inainte de a-l trimite la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), in anul 2008.

Romania Libera a sustinut ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, ar fi semnat zeci de note despre colegi si diplomati pentru Securitatea comunista, inainte de 1989.

Iata si reactia lui Mugur Isarescu:

„Este adevarat ca statutul neconventional al IEM impunea salariatilor o anumita rigoare. Cu atat mai mult, cu cat am avut multe intalniri in acea perioada cu cercetatori, cu jurnalisti straini, cu diplomati, si am plecat de mai multe ori in strainatate. Desigur, cu acceptul, asa cum era atunci, al institutiilor statului.

Si cu referinte pe care angajatii le scriau intre ei ca garantii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit in jurul personalitatii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuala alta asa-zisa referinta nu poate fi decat un prefabricat, asa cum au fost multe pe aceasta tema din 1989 incoace. In 27 de ani, tot ce se facea acolo a fost verificat si rasverificat.

Asa ca eventualele insinuari, care pot aparea, nu pot fi decat noi episoade din lunga lista de stradanii de a fi acuzat cu orice pret de catre aceiasi oameni care si-au facut un subiect cotidian din persoana mea”.