Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu, vorbeste despre intentia guvernantilor de a majora veniturile bugetarilor cu 16%. Intr-un editorial publicat de ziarul “Evenimentul Zilei”, Lazaroiu se intreaba daca politicienii isi doresc cu adevarat ca aceasta propunere sa se concretizeze, atragand atentia asupra catorva efecte negative.

“Prioritatile ni le stabilim singuri. Putem mari salariile bugetarilor de la 1 iunie, putem decide sa scadem contributiile la asigurarile sociale sau putem decide sa ducem mai multi bani spre investitii, ceea ce ar putea sa insemne mai multe locuri de munca. O refacere a salariilor bugetarilor, si aici vorbim de 1,2 milioane de romani, inseamna sa fim de acord ca exista bani pentru asa ceva, nu doar anul acesta, ci si anul viitor si anii care urmeaza si ca acesti bani nu pot fi alocati in alta zona cu efecte multiplicative mult mai mari pentru toti romanii. Scaderea CAS ar însemna o crestere a veniturilor nu doar pentru bugetari, ci si pentru cei din sectorul privat. Nu cred ca doar bugetarii au avut de suferit in ultimii doi ani din cauza crizei economice. Cred ca si salariatii din sectorul privat au avut de indurat scaderi de venituri, disponibilizari si diferite ajustari ale consumului chiar incepand cu 2008, de cand criza a atins Romania.

Scaderea CAS ar insemna probabil marirea deficitului la fondul de pensii. Cum la fel de bine ar putea insemna si mai multe locuri de munca si o scoatere la suprafata a unor contribuabili evazionisti. In orice caz, o scadere a CAS insotita de largirea bazei de impozitare (sunt inca venituri exceptate de la plata CAS) ar duce poate la o mai buna colectare la bugetele de asigurari sociale si nu la o marire a deficitului. In ceea ce ii priveste pe bugetari, mi se pare straniu sa refaci salariile dinainte de iunie 2010 in conditiile in care toata lumea e de acord ca personalul in sectorul bugetar este, pe ansamblu, excedentar. Poate in anumite sectoare de activitate ar mai fi nevoie de angajari, dar in altele, in mod evident, avem prea multi functionari. In fine, ar trebui sa ne mai intrebam inainte de a reface salariile bugetarilor la nivelul anului 2010, daca nu cumva o asemenea marire nu ar avea efecte perverse. O sa ma refer la doua dintre acestea. Primul, nu cumva, ca o reactie in lant, pensionarii vor cere la randul lor indexarea pensiilor, pentru ca, vor spune, si ei au avut de indurat austeritatea? Al doilea, abia ce s-a restabilit un echilibru intre salariile in sectorul public si cele in sectorul privat, si ne trezim ca dam peste cap acest echilibru. In noiembrie 2011, salariul mediu brut in unitatile bugetare (exceptand regiile) era de 1.935 RON, iar in societatile comerciale de 2.069 RON. O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor ar duce la o medie in sectorul bugetar de aproximativ 2.244 RON, semnificativ mai mare decat media din sectorul privat. Si iarasi va fi mai avantajos sa lucrezi la stat decat la privat. De discutat si efectul de crestere a consumului, ca o consecinta a maririi veniturilor in sectorul public pentru a compensa scaderea exporturilor in conditii de recesiune. Sunt cresterile bazate pe consum sanatoase? Nu putem imagina masuri care sa duca la cresterea productivitatii in asa fel incat economia sa devina mai competitiva atunci cand Europa va iesi din recesiune?”, apreciaza Lazaroiu.

Fostul consilier al sefului statului concluzioneaza ca o majorare a veniturilor, chiar si modesta, ar trebui pusa sub semnul intrebarii.

“Si, la urma urmei, cat de prudent este sa marim salariile bugetarilor in conditiile in care tarile europene vor fi in recesiune, veniturile pe primele luni la buget au scazut, iar anul acesta, chiar daca vom fi pe plus, vom avea o crestere modesta. Asadar, mai intreb o data, vrem cu adevarat marirea salariilor bugetarilor cu 16%?”, incheie Sebastian Lazaroiu.

4 COMENTARII

  1. In privinta opiniei lui Lazaroiu, aceasta mica Seherezada cazuta in dizgratie si adoptata imediat de anticomunistul Bondrea, pot spune ca de aceasta data a reusit sa spuna o poveste credibila, poveste pe care o pot incadra cu usurinta la categoria „povesti adevarate”.
    Asa e.

  2. Cand ROMANII vor avea o productivitate mai mare se poate reduce CAS.

    Adica nr functionarilor sa fie diminuat la 800’000 si cand sistemul informational national va fi operational.

    Trebuie sa se stie, politicienii indiferent de culoarea lor politica nu doresc sistemul informational cum de altfel nu doresc legea sanatatii, reorganizarea teritoriala in general modernizarea ROMANIEI.

    MURDARIA si MEDIOCRITATEA sunt placerile clasei politice din ROMANIA, NATIUNEA s-a obisnuit si nu mai poate fi schimbata.

    Pe Romanii nu-i mai intereseaza marirea de salarii, sistemul D (a se descurca) a rezolvat situatia din tara. (spaga, lucrul la negru, minciuna, tunurile, furtul, speculatiile, excrocheria, etc).

    Probabil inca o 100 ani si Romania sa intre in lumea civilizata, imaginati-va eforturile facute de Presedinte si boicotarea lor chiar de multi din cei de la guvernare, fara sa mai vorbim de MAFIA usLASILOR !!!

    ROMANII nu iubesc ORDINEA & DISCIPLINA !!!

    Pe timpul lui CEAUSESCU erau la fel, se plangeau ca nu au ce manca si frigiderele erau pline cu marfa furata si traficata, spun cei mai in varsta !!!

    • Domnule Stefan Radoveanu, ma declar in mod public un fan al comentariilor dumneavoastra. Fara sloganuri, fara prejudecati, fara ipocrizie, fara partinire, reusiti sa atingeti esenta in cateva randuri. Intre noi fie vorba, insa, presedintele a fost primul care a cerut majorarea salariilor bugetarilor. Mai mult de atat, s-a opus categoric solutiei cu scaderea CAS. Nu ca ar fi contat, dar pentru premier conteaza foarte mult.
      Cu respect, Zexe.

      • TAXE ANGAJATOR % ANGAJAT % Total %

        CAS 20,8% ; 25,8% ; 30,8% 10,5% 31,3% ; 36,3% ; 41,3%
        CASS 5,2% 5,5% 10,7%

        Se poate scadea CASS 5,2 % angajator pentru sanatate, angajatul este responsabil de sanatatea lui.

        Acest 5,2% + 5,5% intra in sarcina angajatului si devine prima de asigurare de sanatate.

        Se regleaza prin aceasta mai multe obiective odata :

        Legea sanatatii introduce asigurarile, se controleaza SPAGA de la medici nu se mai plateste pentru ca medicii trebuie sa si factureze prestatiile medicale, creste concurenta deci performanta, etc.

        Si cel mai important obiectif entreprenorii isi diminueaza costul muncii cu 5,2 %, putin dar bun pentru inceput.

        CAS nu trebuie micsorat este deja in deficitit la situatia actuala ;

        – 3,0 mil.angajati
        – 1,2 mil bugetari
        – 6,0 mil pensionari

        Este simplu de inteles ROMANIA este subrezita de guvernarile ticaloase si nu uitati ticalosi vor sa vina la putere !!!

Comentariile sunt închise.