Batalia gazelor de sist – pentru cei ce inteleg contextul – tine de geopolitica si mai ales de independenta energetica a Romaniei fata de Rusia. Nu degeaba batalia se poarta intre Gazprom si Chevron. Expertii in domeniu deja prorocesc o mare amenintare la adresa monopolistului rus „Gazprom” de pe piata energetica. Sursa

Ca Rusia este interesata ca Europa sa fie dependenta de gazul ei, au constatat-o pe pielea lor si polonezii, cehii si austriecii, care inca din 2007 au simtit presiunea acesteia. Disputa gazului intre Rusia si Ucraina, din ultimii 5 ani si reducerea cantitatii livrate catre Europa este inca proaspata in mintea multor politicieni. Ca o ironie, Gazprom isi foloseste oportunitatea dezvoltarii surselor de gaze neconventionale (sist) proprii, dar mentine un pret foarte mare la livrare al acestora catre Europa. De aceea politica de a impedica extragerea acestora de catre altii este o politica de santaj, de interese tesute cu politicul din tarile respective, pentru a tine in frau independenta energetica a acestora. Sursa

In acest context, mafia transpartinica a partidelor, aceasi care a vandut petrolul rusilor, are tot interesul sa starneasca ONG-urile ca proiectul sa nu demareze, cointeresandu-le cu bani de la buget, chestiune care in limbaj universal se cheama spaga. Interesant este ca nici macar nu se mai feresc si tot atat de interesant este ca cetateanul priveste turmentat si combate incitat ca nu isi vinde tara. Mai conteaza ca plateste mult gazul?  Mai conteaza securitatea energetica a Romaniei? Si in Bulgaria s-a intamplat acelasi lucru. Tot ONG-urile au presat sa fie dat afara Chevron, in favoarea Gazprom.

E stiut faptul ca Romania si Polonia au resurse importante de gaz de sist. Prin exploatarea acestuia, s-ar schimba balanţa: Romania si Polonia ar deveni sustinatorii energetici ai Europei si s-ar elimina din dependenta energetica a acesteia fata de Rusia.

Ca sa nu mai vorbim ca e foarte probabil ca, odata cu importul de tehnologie, sa ni se ceara de  partea americana o piata energetica curata, fara <<baieti destepti>>, in special pe zona intermediarilor”, a declarat Iulian Chifu pentru adevarul.ro.

Cu ce manipulari ies ONG-urile pe piata? Organizatorii sustin ca substantele care sunt folosite in operatiunile de prospectare si de extragere a gazelor de sist prezinta un risc major de poluare a apelor subterane si a solului.

In opinia lor, daca o parte din aceste substante ajunge in sursele de ape, impactul asupra agriculturii si turismului va fi unul devastator, ca sa nu mai vorbim despre cutremure.

Asa ca, hai sa speriem lumea cu apocalipsa, ca deja mogulizoarele au testat-o si functioneaza fara cusur.

In general aceste sisturi sunt la adancimi suficient de mari incat sa nu polueza panza freatica.Gradul de concetrare a populatiei nu este excesiv in zonele avute in vedere. In ceea ce priveste populatia, nu este un element primordial…sunt zone  agricole care se scot din circuit, sunt iazuri foarte mari. Sunt cateva hectare bune care trebuie alocate unui astfel de experiment.

  • Despre costuri. Mi se pare ca SUA au investit vreo 25 mld dolari in asa ceva. Costurile sunt mari, dar tehnologia este foarte sofisticata si cere foarte multe utilaje  specifice, cel putin pentru operatiile acestea de fracturare hidraulica.
  • Insa chiar si in aceste cazuri, daca zacamantul este bun, preturile sunt mai mici decat ce cumparam noi de la rusi.

Avizul Comisiei Europene in privinta extragerii gazului de sist

Publication of European Commission Gap Analysis for Unconventional Gas Regulation27 Jan 2012

On 27 January 2012 the Commission published a study on the licensing and permitting procedures for shale gas project. Based on a sample of four Member States (France, Germany, Poland and Sweden) the study concludes that there are no significant gaps in coverage in the current EU legislative framework, at least for regulating the current level of shale gas activities.

 

Strategy paper 1

http://www.eucers.eu/wp-content/uploads/EUCERS_Strategy_Paper_1_Strategic_Perspectives_of_Unconventional_Gas.pdf

Dieter Helm: Shale gas will transform Europe’s Energy Roadmap

29 December 2011

In an article published by Natural Gas Europe, Oxford Professor Dieter Helm highlights that shale gas will create a “shift” in the energy markets in Europe and North America. Helm, in line with the Energy Roadmap 2050, sees gas as a “critical energy source” that will help preserve industry competitiveness and energy security.

Energy security in Europe is currently closely linked to Russian developments, however increased supply from the Caspian and the emergence of shale gas will impact the market and change the “security game”, according to Helm. Gas, he concludes, is the “future fuel of choice” and will act as the “fastest and most solid bridge to the decarbonised future”.

Procesul de fracturare de la A la Z insotit de video

Sa ne intoarcem la beneficiile pe care aceste exploatari ni le pot aduce , ca sa intelegem de ce Rusia are tot interesul sa le saboteze.

Estimările americanilor arată că Europa de Est are rezerve de 7.100 de miliarde metri cubi de gaze de şist. Gazele naturale astfel obţinute ar putea acoperi cererea din Europa pentru aproape 80 de ani, potrivit Energy Information Administration (EIA), o agenţie guvernamentală americană.

Polonia, de exemplu, ar avea 5.200 de miliarde de metri cubi, suficient să asigure consumul intern timp de 300 de ani. Potrivit celor mai recente date cuprinse în Strategia energetică a României pentru perioada 2011-2035, rezervele de petrol şi de gaze convenţionale mai sunt suficiente circa 15 ani de zile ţinând cont de nivelul rezervelor dovedite şi de ritmul anual al producţiei de hidrocarburi. România importă circa 20-25% din din consumul său de gaze iar restul este produs în cantităţi aproape egale de către Romgaz şi Petrom.

Un punct extrem de important pe agenda discutiilor americano-romane l-au reprezentat si “gazele de sist“, domeniul in care Romania are rezerve insemnate, iar gigantii americani ca Chevron sunt deja prezenti.

Fara a avea prea multe detalii in aceste momente despre evolutia discutiilor partea americana a oferit expertiza pentru proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist, precum si sprijinul partii americane pentru actiuni in domeniul energiei si al rutelor alternative, cum este Coridorul Sudic.

Ignorata pana acum putin timp, tehnologia gazelor de sist a facut din SUA cel mai mare producator de gaze neconventionale din lume (aprope jumatate din productia mondiala) si a ieftinit preturile pentru consumatori amenintand suprematia Gazprom in Europa de Est, inclusiv Romania.

Surplusul de gaze in Statele Unite a generat deja o reorientare a gazului natural lichefiat catre pietele europene”, afirma Gazprom care se plange ca productia de gaze din Rusia a fost afectata de aceasta reorientare a pietei si scazut cu circa 13%, la 575 miliarde metri cubi in 2009, in comparatie cu anul precedent.

Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, era considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite, cum este cazul statului New York.

Gazul de sist, mai ecologic sau nu decat petrol?

Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologica decat a carbunelui sau petrolului, oferind si avantaje in privinta limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot inlocui cu usurinta petrolul.

Totusi, studii recente, precum cel publicat de Climatic Change Letter, arata ca gazul de sist genereaza cel putin tot atatea emisii de gaze cu efect de sera ca si carbunele, petrolul sau gazul conventional, in special pe termen scurt.

“In raport cu carbunele, amprenta gazului de sist este mai mare cu cel putin 20%, si poate de doua ori mai mare in 20 de ani, dar comparabila pe 100 de ani”, afirma autorii.

Romania, foarte interesanta pentru SUA

Mari companii internationale precum Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy sunt in fruntea extragerii gazelor de sist, din Polonia pana in Romania sI Bulgaria.

Chevron detine un perimetru de exploatare in zona Barlad, cumparat in toamna lui 2010 de la firma Regal Petroleum cu 25 milioane dolari si a solictat acordarea de licente de exploatare si in Dobrogea. Si alte companii au cerut licenta pentru perimetre de exploatare in Dobogea sau in vestul tarii.

Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, Romania Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de metri cubi, in vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi.

Sursa

Inainte de a crede ce se spune, cercetati. Un om informat nu poate fi manipulat. Iar informatia este putere.

Un documentar de Luca & Alexa

56 COMENTARII

  1. Geonimo ,
    in general suferim din cauza memoriei selective.Vedem si tinem minte numai ce ne convine,
    Gazul nu este numai un combustibil ci si o arma.Fa un efort si adu ti aminte cum au lasat rusii o parte din Europa fara gaz din motive ce nu tin de economie ci de politica.Au trecut de atunci 2 sau 3 ani si am uitat.Pacat.Si ca sa ti reimprospatezi memoria iti aduc aminte ca amicul Rogozin declara acum citeva zile ca daca Republica Moldova are chef sa inglobeze si Transnistria atunci va trebui sa achite si factura de gaz a Transnistriei de citeva miliarde de eur.Concluzia-cine nu are gaz sa faca bine si sa invete limba rusa.

  2. Bravo Alexa.Este un subict in care papagalii isi prind urechile.
    Daca memoria ma mai ajuta procedeul de extragere este asemanator cu procedeul de extragere secundara a petrolului , procedeu care se foloseste in prezent si la noi in tara.Poate nu ma mai ajuta pe mine memoria asa ca ar fi bine sa intrebi un specialist.
    Chestia cu poluarea pinzei freatice este de tot hajzul dupa ce Romania a folosit intensiv ingrasaminte chimice,ce s au infiltrat in pinza freatica, dupa ce nu suntem in stare sa avem statii de epurare eficiente nici in marile orase nici in industriile poluante, dupa ce am facut halde de steril infectate cu tot soiul de substantew chimice care s au scurs linistite in pinza freatice.
    Dupa ce 60 de ani am otravit solul cu ce vrei si ce nu vrei a dat ecologismul peste noi.

  3. Geronimo, ai citit materialul? Spune-mi care este motivul pentru care nu permiti? La obiect, daca se poate. Curtea, apropo, e comuna, nu este numai a ta. Daca tratezi problemele la modul asta, fara a citi documentatie, nu faci decat flooding, asa cum face si zexe. El stie mai bine asta. E patit. Deci, concret, care e problema extragerii acestor gaze?

    • cind am auzit de aceste exploatarim-am dus sa vad ce se gaseste despre chevron.am vazut ce daune au facut pe unde au fost. si aici ma refer la sud america.un motiv.f f f pesimimist in cea ce priveste chevro si nu numai chevro.am vazut ceva actiuni si ale lui eni si shel.identice in ceea ce priveste dezastrul ambiental.
      -cifrele ce sint prezente in documentatii nu sint de neglijat.dar cine are de cistigat?eu aici i-mi pun alta intrebare?cit noi si cit altii?de vorbe sintem satui alexa.de independente in care investitiile sint suportate de altii alexa ,aia nu e independenta alexa.
      -uite principalul motiv e neincrederea.gazul ce actualmente vine de la rusi il platim cu un ron(un mod de a spune).gazul ce-l produce chevron sau care o fi il platim cu cit?0,5 ron?dar aici eu pun in calcul si terenul ce apartine romanie.romanului.nu e trenul meu personal ,dar e un teren in vicinante ce poate afecta.deci terenul ala e gratis ?nu costa bani.ala la fine ne va costa mai mult decit cel rusesc .vom trai si vom vedea alexa.pun si un ramasag cu tine pe aceasta chestie.fara rautate.
      – si alta chestie e ca nu va creea cine stie ce locuri de munca.
      -cum au facut rost de terenuri si cum functioneaza?au inchiriat?iii platim la metru cub?in perimetrul birlad au paltit 25 mil .dar ragal petroleum ala cu cit la cumparat si de la cine?cu um milon cu 2?

  4. Si apropo, care aveti cont pe facebook, intrati la mine sa vedeti ca ingineri specialisti in foraje de acest gen, ma felicita pentru articol. Asa ca nu ma impresioneaza postacii de pe subiect.

    • Felicitari, Alexa! In fond, nu noi hotaram asupra resurselor noastre si nici asupra tehnologiei cu care suntem binecuvantati de Chevron.
      Adrian Nastase a hotarat asupra acestor resurse, pro-americanul Nastase prin Hotararea de Guvern cu numarul 2283 din 9 decembrie 2004.
      Noi doar comentam, iar unii mai primesc si felicitari. Ma intreb cateodata ce bine ar fi daca s-ar imparti si insigne.
      Nu-i asa ca ar fi fost fain? Acum ai fi avut foarte multe insigne, atat de la Chevron, cat si de la Adrian Nastase sau profesionistii de pe facebook.
      Felicitari!

      • Zexe, in afara de flooding, ceva despre material, concret, ai? N-ai, fiindca de aceea ai si fost un pic bannat in bloggosfera. Fiindca n-ai comentat niciodata la subiect si nu ai avut argument.

    • stii cum e alexa pina la urma:eu acasa la mine nu vreau asa ceva.punct.de vrei pune la tine in ograda.
      -eu nu sint pro rusia,pro usl sau ce cavolo spui tu.eu platesc gazul ce vine de la rusi .ptr ca eu personal i-mi permit.cind nu-mi voi permite voi vedea ce voi face,ca sa -mi permit.
      – sa fac o sonda la tine in ograda sa vad cum i-ti sta !crezi ca ti-ar place?de ce nu am dreptul sa cer ca la mine-n curte sa nu se faca asa ceva?sint f aprope de aceste exploatari si cred ac voi f afectat.e dreptul meu sa-mi spun parerea.
      -nu te mai da mare cocos alexa.cocos intelegi ce vrei

      • OK …geronimo ,tu nu esti de acord ,dar nu stii sa argumentezi de ce

        atunci poate argumentezi daca esti dispus sa platesti cel mai scump gaz din Europa si sa depinzi de rusi !!

        astept argumente solide ca sa ma convingi si pe mine sa PLATESC PANORAME !!!

        • e poluarea pina la urma si neincrederea.asta e cea ce ma face sa fiu impotriva.prefer sa cumpar ed la rusi decit sa cumpar de la americani gazul extras de pe la noi.
          -nu ca sint pro rusia dar ce sa faci?mai putin risc

          • ok….ATUNCI CIND RUSII VOR SCUMPI GAZUL,SA NU AUD PE AICI CA CE FACE GUVERNUL CA GAZUL E SCUMP.

            DECAT SA VA RISCATI ,MAI BINE DEPENDENTI SI LA CHEREMUL BOCANCULUI RUSESC CARE VI-L PUNE INCET PE GAT.

        • nightmare,e cum spui tu .rusii trag corzile.da bocancul il avem de prin 1800 pe git .crezi ca acesta e un pas, cu adevarat ,a evita bocancul?
          -vom vedea ce va fi!tot raul de care mie i-mi este fricasa fie spre binele nostru si atunci i-mi scot palaria in fata lor.
          – a dar in cazul in care rusia vine si face o concurenta si pune la gaz un prez ca cel extras de pe la noi?crezi ca romanul de rind se mai uita de unde vine si cine-i da gazul?nu cred .el plateste pe cel mai ieftin .
          noapte buna tuturor.

          • noapte buna geronimo ….si asteapta sa vina rusul ,care e singurul distribuitor de gaz sa-ti faca oferta R …..din moment ce esti liber fata de rus ,nu cred ca romanul o sa mai fie interesat de gazul rusesc ,care de regula este folosit politic.

            inca odata noapte buna romani,oriunde va aflati!!

          • p.s. si geronimo ,daca BOCANCUL RUSESC A FOST PE GATUL NOSTRU DIN 1800 ,PENTRU CE MAMA CIORII SA NE ELIBERAM ACUM ….NU?

            STAM CU EL IN CONTINUARE ,CA E BINE SA NE JONGLEZE CUM VREA MUCHIUL LUI PUTIN !!!

  5. Night, n-are rost sa te pui cu prorusii. Ia de citeste pe celalalt subiect ce strategie energetica a facut USl pana in 2020 si te lamuresti.

    • atunci ,inseamna ca esti dispusa sa platesti cel mai scump gaz de la rusi din Europa si atunci nu inteleg de ce va plangeti ca gazul costa scump …

      FOARTE BINE CA CEI CONTRA SUNT DISPUSI SA PLATEASCA PENTRU PANORAMA,DAR ATUNCI MUCLES PENTRU PRETUL GAZULUI……MIE ASA MI SE PARE CORECT !!!

      • nu night, nicidecum. astept oamenii nostri cei mai invatati sa gaseasca si alte solutii pentru incalzirea populatiei noastre. agricultura e zero, dar putem produce biogaz…si chiar nu e vina noastra ca rusii, chinezii, americanii si cine or mai fi s-au autointitulat stapanii gazului
        obsesiile astea cu prorusi, proamericani, prochinezi nu-si au locul in proromania

        • mariu,de acord …dar pana gasesc aia invatatii din Romania solutii si daca le gasesc ,noi platim cel mai scump gaz din Europa …asta e cert ,incert vor fii solutiile celor invatati .

          ok…tu asteapta-i pe invatati sa-ti gasesca solutii si pana atunci platesti PANORAMA .

          • ei, lasa mai night ca in italia e mai cald si nu platesti tu aici gazul. acum a venit primavara si la noi, cateva ore de fosile arse imi permit 🙂

          • mariu ….asta nu-i un RASPUNS ARGUMENTAT CA EU STAU IN ITALIA ….IN ROMANIA STAU AI MEI SI EU LE TRIMIT BANI DE AICI CA SA PLATEASCA COSTURILE APARTAMENTELOR UNDE STAU,PENTRU CA NU MAI FAC FATZA

            deci ,EU NU SUNT DE ACORD SA PLATESC PANORAME ,CIND POT SA PLATESC MAI PUTIN.

            daca nu poti sa argumentezidecat cu DOAR ASA VREAU EU ,lasa-te pagubasa

        • Crezi ca producerea de biogaz n-are niciun pericol pentru mediu? Oricum, biogazul are o capacitate calorica mai scazuta decat gazul metan.

          • este o sursa de energie controlabila pentru ca se poate produce la scara mica ceea ce nu se doreste pe statul de plata a unui industrias

          • Eu te-am intrebat de altceva, ca nu cred ca e mic costul instalatiei, ca sa-l faci in curte.

          • sa vina fonduri europene la primarii pentru instalatii, laura. sa se dezvolte fermele…sa se evalueze gunoiul de grajd si tot asa

      • depinde ce riscuri sint.cit o a coste celalalt gaz.ala american.
        -de ce nu investim in energia solara.cea cu panouri solare.in sectorul privat nu ar fi o investitie uriasa.si nici in industrie ptr a acoperi anumit consum nu ar fi rea aceasta solutie.
        -aici ptr multi ce sint impotriva acestor exploatari ,ce spune usl nu prea conteaza sau ce spune pdl.noi toti stim ca nici unul nu era strain de aceste lucruri.toti vor sa ne frece.
        – si rusul si americanul.noi sintem buni ptr a fi exploatati.de catre cine nu stim.dupa cum cad zarurile.
        -ce paminturi vor fi alocate acestor exploatatii?ale cui?ale statului?ale romanului ce cu timpul la vindut ,impins de saracie,pe nimic.si actualmente se gasesc in propietatea a citorva magnati.nu ar fi asta problema ,maganatii.nu sintem invidiosi,dar cum au manevrat lucrurile in asa fel sa poata face ce vor .ptr ca o populatie saraca si dezimformata e ca o turma de vaci.o mini unde vrei.
        – o alta parte a pamintului provine din cel ce nu era inregistrat.aici e vb de mii de ha.si le-au distribiut smecherii intre ei care si cum au vrut.

        • Raspund la prima intrebare: energia solara poate fi utilizata, dar randamentul pe timp de iarna e f. mic si trebuie ajutata cu alt fel de energie. In plus, mai exista ceva (un pic) industrie (ind. chimica fina – medicamentele, ind. ingrasamintelor atata cata mai e), care foloseste gazul metan pe post de materie prima si care n-are ce face cu soarele, oricat de bine ne-ar face el in rest.

          • au existat in romania pe baza unuor cercetari stiintifice statii pilot pentru producera de medicamente in serie chiar mare si costuri energetice mici, dar astazi nu se doreste acest lucru pt ca tot ceea ce inseamna mult nu poate fi controlat, iar de aici se castiga pe burse
            ps. repet si voi repeta: nu ma uit la televizor, la stiri sau alte discutii despre aceste lucruri!

          • ai dreptate,nu e un randament extraordinar pe timpul iernii.lunile in care ziua se micsoreaza e randamentul f mic.insa ptr restullunilor e un randament de luat in considerare.ptr industria ce nu poate lucra fara gaz,nu stiu ce sa spun,insa reducind gazul pe amunite sectoare se poate face fata cu brio in zona unde nu se poate altfel.o parere.alexa nu sari sa ma critici si sa ma treci in rindul usl-istilor ca fac riduri la cita incrincenare exista in rindurile socialistilor

          • @mariu,
            Oricat reduci costurile, materia prima tot gazul metan este, in general, in industria chimica. Si e ca la prajitura, ca poti sa pui mai putin zahar si iese la fel de mare bucata, dar tot atata faina cat in reteta.

    • Crezi ca la 2000-3000 de metri, la cat se face forajul, ajunge radacina papadiei? Ca poluantii au, oricum, tendinta de a difuza spre adancime.

      • din cite am inteles eu e vorba de fractionare hidraulica cu apa nu cu substante poluante.

        stiti voi ,ca inseamna altceva ???…ce se foloseste la fractionarea hidraulica?

  6. pentru ca noi nu avem tehnologie nici de una ,nici de alta ,vom privii cu mandrie patriotica florile de papadie ,vorba lui mariu , vom depinde si platii cel mai scump gaz de la rusi ,doar pentru ca ne plac florile si suntem al dreaqu de patrioti cind nu trebuie .

    • @ nightmare, tehnologia este veche, inca de prin anii 60. Mai nou, am aflat ca suntem in anul 2012.
      Ai dreaq de patrioti! Nici cu tehnologie noua, nici cu tehnologie veche, ce or fi vrut, naveta spatiala?

      • FWPR…eu redau ce spune Tariceanu si inclusiv USL ,ca nu sunt bani ….daca tu stii altceva ,spune-ne si noua …poate sunt bani de tehnologii si eu n-am auzit ???

  7. au alaska, au texasul, au siberia, au afganistanul, etc imense terenuri de sport pe care nu le exploateaza suficient si vin taman aici pentru o peluza cu flori de papadie doar ca sa-si arate muschii si tehnologia pe granita noastra :)))

  8. Dilema prostului este una clasica. Pe cine sa las sa imi exploateze resursele? Pe rusi sau pe americani?
    Romanii sunt exclusi din start, desigur, pentru ca ei sunt destepti si isi concesioneaza resursele, nu? Adica devin forta de munca si se bucura ca ori unul ori altul le ofera nesperata sansa sa ocupe un loc de munca.
    WTF?

    • ok furios .ai pus f corect problema .ai relatat-oo simplu si f eficient.
      -nu as crede ca chevron e fat frumos al energiei.
      -nu am nimic impotriva avea un gaz iefin acasa la noi ,dar pina al plati asa ieftin cum vom plati?ce costuri va avea de suportat populatia regiunilor de unde se vor extrage aceste gaze?
      -eu va intreb pe voi astia ce sinteti pro:ati mai vazut terenurile in jurul sondelor existente in romania?ati vazut ce poluare exista?cit platm pe litru de motorina?aa nu chiar asa de ieftin,chiar daca cam 30-40% e din productie propie.conform spuselor lui basescu.

    • Zexe, dilema prostilor? Vorbesti liberaleza se pare. Esti tatal resurselor vad, in campania asta proUSL.

      • Nu! Nu am pretentia ca sunt specialist. Ca si tine, vorbesc dupa ureche si observ ca atat pro-rusii de englezi cat si uslamistii de francezi au interzis astfel de exploatari. Ce prosti! Urechisti suntem amandoi, numai ca eu am si intelepciunea sa iti dau dreptate si sa renunt la polemica atunci cand ma coplesesti cu astfel de argumente.
        Ceea ce aveam de spus, am spus, iar daca iti dau dreptate este pentru ca si eu sunt spectatorul acestei batalii pentru resurse. Observatia mea era ca, desi resursele sunt ale noastre, in loc sa fim harnici si sa le exploatam singurei, suntem puturosi si intr-atat de idioti incat sa acceptam statutul de spectator in aceasta batalie. Nici macar arbitru nu suntem.
        E rusinos, absolut rusinos!

    • Inteleg perfect!
      Spun de mult timp (prin familie, pe ici, pe colo) ca 2012 este un an TERIBIL de important, aproape mai important ca ’89 (in masura in care, revenirea la putere a clicii comunisto-kgbisto-securisto-mafiote „emanate” atunci,cred ca va avea urmari inca si mai dezastroase decat ale loviturii de stat decembriste).
      Nu pot intelege de ce oamenii de dreapta (cat or fi de dreapta, dar de buna-credinta, cat de cat), nu realizeaza cat e de important sa lase naibii orgoliile si alte prostii si sa-si uneasca fortele pt a nu permite victoria USl-ului.
      Tot ce sper este ca Basescu si MRU sa aiba un proiect bine pus la punct care sa contracareze tendinta de vot „bizoneasca”.

  9. In fond, ce-si doresc romanii aia vor avea. Vor manipulare, vor dependenta de gaz rusesc? Sa fie sanatosi.Sa plateasca facturi la gaz cat casa, ca poate asa se dezmeticesc. Chestiunea este ca o tragem toti, nu numai cei cu creierul peste care a trecut astroturfing-ul USL si care iau totul ca la catering, fara sa se informeze.

    • Servus, Alexa!
      Ba, sa avem dupa cum ne dorim noi, chiar daca unii chiar ar merita macar niste…simulari, sa inteleaga cat sunt de …naivi (saptamana asta fac efortul sa nu vorbesc prea urat). Decat raul nostru, mai bine si binele lor 🙂

  10. Felicitari Alexa!
    Ar trebui sa auda si sa priceapa „bizonul” mioritic faptul ca nici USL-ul, nici multe din ONG-uri, sau ecologistii (aia verzi, care cand se coc, tot rosii sunt), nu de dragul si grija lui se strofoaca, ci de al lor si al…Marelui URSS (va mai aduceti aminte?*)
    *)http://www.youtube.com/watch?v=adRO9ouMolc

  11. Bravo,Alexa !!!!

    Trebuie sa ne desteptam odata …deci,extrag americanii si chinezii ,numai la noi suntem al dreaq de „ecologisti” si fricosi de cutremure

    Mda….de ce naiba sa o ducem si noi bine ,cind putem sà o ducem rau ???

    • Alexa …pune si traducerea ca cine stie ce saracie intelg USLamistii

      😆 😆 😆

  12. Lasa ca extrag chinezii ca-s baieti destepti. Tara asta moare de prostia omului manipulat de USL.

    China Petroleum and Chemical Corp. (Sinopec) on March 7 announced a new development in its efforts to extract natural gas from shale rock formations. According to Sinopec, a shale gas well located in the Sichuan Basin’s Yuanba field recorded a flow rate of 507 thousand cubic meters per day, the highest flow rate yet recorded in China. The announcement means China is one step closer to tapping Yuanba’s estimated production capacity of 3.4 billion cubic meters (bcm) per year by 2015.

    China produces more natural gas – about 94 bcm per year – than all but six other countries. But because China is the world’s largest energy consumer, natural gas accounts for only 4 percent of overall consumption. At present, China heavily favors coal over all other energy sources; it accounts for roughly 70 percent of the country’s energy needs. To help right this imbalance, Beijing is looking to increase its natural gas consumption by 6 percent within the decade. This will require that Beijing continue to import both natural gas and liquefied natural gas from abroad. It may also require increased shale gas exploration and development at home, such as that in the Yuanba field. China may succeed in developing shale gas production in the future, but several factors will prevent it from doing so in the short term.

    Analysis

    Of all the countries that have completed basic test explorations, China has the largest estimated recoverable shale gas reserves in the world at about 25 trillion cubic meters. According to a U.S. Energy Information Agency-commissioned report, the country is home to seven shale basins, two of which – Sichuan basin in Sichuan province and Tarim basin in Xinjiang Uighur Autonomous Region – have the potential for large-scale production. Beijing has stated that it hopes to produce 6.5 bcm of shale gas per year by 2015 and 80 bcm per year by 2020. (By comparison, the United States currently produces some 136 bcm of shale gas annually.) The Sichuan and Tarim basins are essential to achieving that goal.

    But first, China must develop the requisite techniques for extracting shale gas. To that end, Chinese oil companies have begun investing in various Western companies experienced in shale gas extraction. For example, PetroChina has invested in Canadian firm Encana Corp., while China National Offshore Oil Corp. has shares in Chesapeake Energy projects. In addition, several companies, including Royal Dutch/Shell and Chevron Corp., are investing in Chinese companies and participating in product-sharing projects. (Media reports indicate that Chevron is exploring shale basins in Guizhou province, which may also have exploitable resources.) These joint ventures often bring to China’s shale gas fields engineering expertise in specific drilling techniques, including horizontal drilling and hydraulic fracturing, the preferred process for extracting shale gas.
    Meeting Conditions

    However, technical expertise is just one of five conditions China – indeed, any country – must meet to capitalize quickly on potential large-scale shale gas production. Some of these conditions will be easier than others for China to meet. They are as follows:

    High concentrations of natural gas in shale formations must be present.
    Companies participating in extraction projects must have expansive knowledge of regional geology and the willingness to explore potential fields.
    Huge amounts of capital must be invested in extraction projects.
    A pipeline system must be in place to transport shale gas once extracted.
    Fresh water must be readily accessible to complete the hydraulic fracturing treatments.

    While China is thought to have large amounts of shale gas, these estimates are inexact. So far, the Sichuan Basin is the only basin to be explored widely, and what is found there will help determine whether China’s reserves are indeed as high as estimated – and whether the recovery of the shale gas proves prohibitively expensive.

    Expertise, technology and capital are relatively easy to obtain. Chinese investment in Western shale gas production sites and investment and cooperation on Chinese projects from Western companies already have aided the advancement of these three aspects to shale gas development. However, Chinese shale gas reserves generally are located deeper and in rougher terrain than U.S. deposits, requiring China to adapt technology and expertise obtained from Western companies.

    For China, addressing natural gas pipeline infrastructure will be critical, albeit difficult. The Chinese geography does not lend itself to easy integration, and natural gas heretofore has played a negligible role in Chinese energy consumption. As a result, much of the existing pipeline infrastructure in China is regionalized. The construction of the East-West pipeline shows that efforts have been made to integrate and expand the pipeline network, but China still lacks a pipeline connecting the north to the south. Such issues need to be rectified to handle increased production brought on by shale gas extraction.

    Notably, the pipeline infrastructure of the Sichuan Basin is one of the most developed in China because natural gas has been exploited there for some time. So while pipeline infrastructure would not need to be built from scratch, the existing infrastructure is regionalized and would have to be integrated and expanded accordingly.

    Hydraulic fracturing requires millions of gallons of fresh water, so access to water is vital for shale gas extraction. The Tarim Basin’s location in Xinjiang, an extremely arid region, will complicate shale gas development. However, water for hydraulic fracturing in the Sichuan Basin should not be an issue since it is located in Sichuan province, a semitropical area with plentiful rainfall and access to the Yangtze River Basin.

    The Sichuan Basin’s suitability notwithstanding, a rapid increase in Chinese shale production is unlikely to occur. Given the magnitude of its energy consumption, China is more likely to consume, rather than export, any natural gas it develops, but that development would help satisfy demand and improve overall energy security. Robust shale gas production could also provide leverage in negotiations with natural gas-importing countries. But even if the Chinese gain all the requisite knowledge and expertise by interfacing with Western companies, the technology needed to extract shale gas must be tailored to their geology. The existing pipeline infrastructure must be expanded and integrated, and in any event, water accessibility will be problematic for many potential fields. These issues can be addressed, but doing so will take several years at the very least.

    Read more: Assessing China’s Shale Gas Capabilities | Stratfor
    http://www.stratfor.com/analysis/assessing-chinas-shale-gas-capabilities

  13. SUA: Boom-ul extractiei de gaze de sist, o industrie contestata, care a generat in 2010 venituri de 76 mld. dolari

    Boom-ul petrolului si al gazelor de sist aduce un avans important economiei americane, de care are nevoie pentru a-si accelera cresterea, chiar daca aceste noi surse de energie sunt controversate pentru riscul potential pe care il prezinta pentru mediul inconjurator, relateaza AFP.

    „Este o industrie inca tanara”, care se va dezvolta in anii urmatori, spune Raoul Leblanc, analist la cabinetul de consiliere speciala PFC Energy.

    Forajul zacamintelor de sist, formatiuni stancoase poroase bogate in hidrocarburi, s-a dezvoltat puternic in ultimii trei-patru ani, gratie aparitiei de noi tehnologii: forajul pe orizontala si fracturarea hidraulica, sau „fracking”.

    Ea consta in injectarea sub inalta presiune a unor cantitati enorme de apa aditionata cu nisip si diferiti aditivi chimici (anticoroziune, gelifianti etc.).

    O tehnologie acuzata de aparatorii mediului ca polueaza panza de apa freatica si secatuieste lacurile sau sursele de apa din regiune, si chiar ca ar fragiliza solului, favorizand astfel cutremure, din cauza numeroaselor explozii subterane.

    Ca masura de precautie, anumite state, precum New York-ul, au suspendat autorizarea forajelor. Fracturarea este interzisa in Franta si in Bulgaria.

    Dar, intr-o economie americana aflata inca in convalescenta, presiunea pentru a autoriza aceasta veritabila sursa de crestere este puternica. Presedintele Barack Obama s-a declarat partizanul „tuturor actiunilor posibile” pentru dezvoltarea extractiei de gaze.

    mai mult …http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-11523085-sua-boom-extractiei-gaze-sist-industrie-contestata-care-generat-2010-venituri-76-mld-dolari.htm

  14. Exista in aceasta tara un cap limpede? Ca de „puitori de talpa” avem slava domnului.

Comentariile sunt închise.