Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat ca fostul dictator, Nicolae Ceausescu nu a fost tampit sustinand asocierea agricultorilor in cooperative. Fuia a facut afirmatia, sustinand ca o noua asociere a proprietarilor de terenuri ar putea aduce o parte dintre romanii plecati la munca in strainatate.

„Dupa 20 de ani de faramitare a patrimoniului agricol, trebuie sa vedem ca Ceausescu n-a fost tampit cu asocierea in cooperativa si ca fara asociere irosim potential agricol. Fara asocierea fermierilor nu putem spera la performanta in agricultura”, a declarat Fuia, pentru Mediafax.

Ministrul agriculturii a amintit ca Romania are 1.048.000 de exploatatii subventionate, din care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare. „Asta este risipa prin faramitare. Am discutat un proiect pilot cu sprijin nemtesc de asociere a micilor fermieri in cooperative, pe care sa-l implementam din acest an in 2-3 judete si unde colegii nemti, care la randul lor au o mare experienta pe asociere, s-au oferit sa ne ajute cu know-how”, a explicat oficialul.

Potrivit lui Stelian Fuia, proiectul presupune un plan de promovare a asocierii, avantajele fiind reducerea costurilor de productie, cresterea sanselor pentru contractarea unui credit bancar si obtinerea de finantare nerambursabila din fonduri europene, cresterea competivitatii prin acces mai usor la tehnologie si imbunatatirea comunicarii intre fermieri. „Daca s-ar pune pe picioare aceste forme asociative, cooperatiste, o parte dintre cei care muncesc in strainatate ar reveni acasa sa faca bani in agricultura in Romania, nu prin tari straine, si ar veni si multi din orase. Romanii trebuie sa isi vindece traumele istorice si sa priveasca cu incredere spre viitor”, a spus ministrul.

 

9 COMENTARII

  1. Excelenta idee dar sint aproape sigur ca o sa ramina la nivel de idee.Si apropo de nea nicu eu zic ca sa timpit in ultimi 10 ani ca in restul a facut cit voi la un loc poate chiar triplu. voi mai mult ati hamisit tara asta androizii dracu

  2. In ritmul acesta, daca pastram directia, saptamana viitoare vom vorbi si despre nationalizarea mijloacelor de productie, despre centalizarea si planificarea economiei, etc. Come on!
    Daca nu este o gafa, este o declaratie de intentie si trebuie privita ca atare.
    Sile are dreptate si a punctat exact ce trebuie. Guvernul nu poate face „colectivizarea”, asta e clar, spre nefericirea nostalgicilor, dar poate crea un cadru legal stimulativ pentru aparitia asociatiilor. Atat si nimic mai mult.
    Micimanul asta s-a trezit vorbind ce a auzit si el pe holurile Guvernului, iar celalalt miciman s-a repezit in expropiati, oferindu-le 15% din valoarea dreptului lor legal, pentru a putea oferi unor clienti bugetari sporuri, prime si alte beneficii in procente de la 70 la 250% din drepturile salariale ale acestora.

  3. dragilor, coop exista. Mai toate sunt in Ardeal (oare de ce?). Nu vor latrinele sa vorbeasca despre ele. A vazut cineva REPUDIEREA marxismului in doctrina PSD? (K.Marx: mica proprietate genereaza capitalism).Cine a faramitat terenurile -cu buna stiinta- la restituire???? Taranul cu 0,5 ha poate fi calarit de stat (subventii etc), adica ceea ce nu merge cu A.Porumboiu sau alti mari fermieri!

  4. tampiti au fost cine le-au faramitat…nesmtiti lui iliescu daca nu distrugeau agricultura cu toate sma-urile instalatii de irigat si cate si mai cate romania era o tara foarte bogata…

  5. Eu am lucrat intrun depozit imens in italia,unde veneau de toate stringea de la tarani ,ei se ocupau de impachetat,cintarit si transport in lanturile de magazine…in Romania de unde lanturi de magazine ca sunt pline cu marfa straina ,subventionata si trecuta fraudulos la vama

  6. Sile, Fane, din doua, una – ori incercam sa schimbam si vedem cu cum e (poate prost, nu zic nu).

    Ori nu ne mai intrebam ” de ce nu se face nimic in tara”.

  7. La cita mafie e in tara asta cine e atit de timpit sa mai aiba incredere in niste promisiuni.Aici vor sa dea iarasi niste tunuri mari ca dupa aia sa spuna ca n-a mers.Mai bine ar avea grija de vami

  8. De ce nu esti atent la nuante;a afirmat ca va incepe acest experiment in 2-3 judete,daca va prinde bine,daca nu vor renunta.Suntem refractari la orice decizie ce ni se pare ca ar aduce in actualitate vremuri de mult apuse,a nu se confunda cu colectivizarea fortata.In alte tari ideea a prins. Oamenilor de la tara singuri le e foarte greu sa aplice tehnologii performante ,dar asociati le-ar fi mai usor.

  9. Timpit poate nu a fost el dar ideea e timpita.Orice asociere trebuie sa fie voluntara, nu obligatorie si trebuie sa se inscrie intr-o legislatie noprmala pe care noi nu o avem deocamdata. O zi buna !

Comentariile sunt închise.