Francois Hollande and Angela Merkel - Petersberg Climate Dialogue in Berlin, Germany, May 19 2015.
Francois Hollande and Angela Merkel - Petersberg Climate Dialogue in Berlin, Germany, May 19 2015.
Francois Hollande and Angela Merkel – Petersberg Climate Dialogue in Berlin, Germany, May 19 2015.

Un summit extraordinar cu participarea liderilor din zona euro va avea loc marţi, la Bruxelles, a anunţat duminică seara preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Un summit extraordinar european pe tema Greciei va avea loc marţi, la ora 18.00 (19.00, ora României), a anunţat Donald Tusk pe contul său de Twitter.

Summitul va avea loc la iniţiativa cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez François Hollande.

Liderul german şi cel francez au purtat o conversaţie telefonică, duminică seara, după anunţarea primelor rezultate parţiale ale referendumului din Grecia, care indică o victorie a taberei „nu”.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 89,95 la sută din voturi, 61,41 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,59 % s-au pronunţat în favoarea acestora.

Prezenţa la urne a fost de 62,18 %.

Întrebarea adresată la referendum a fost: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?” Prima căsută pe buletinul de referendum a fost „nu”, iar a doua „da”.

Referendumul de duminică a fost organizat la iniţiativa premierului de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, care a vrut să afle opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendum. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă o plată de 1,6 miliarde de euro către FMI.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.

Referendum istoric duminică în Grecia

Chemaţi să voteze planul de austeritate al creditorilor internaţionali, grecii au spus „NU” într-o proporţie covârşitoare. Potrivit rezultatelor oficiale, 61.3% dintre greci au ales „NU”, iar 38.7% „DA”. Premierul Alexis Tsipras le-a mulţumit grecilor pentru „alegerea curajoasă”. „Voi pune în aplicare acest mandat fără ezitare, care nu este un mandat de ieşire din Europa, ci un mandat pentru întărirea poziţiei Greciei în negocierile cu UE”, a spus el. După primele rezultate oficiale, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, au avut o discuţie telefonică în care au căzut de acord că un summit al liderilor din zona euro ar trebui să aibă loc marţi. Luni seară este programată o întâlnire a celor doi. Care sunt rezultate oficiale şi care sunt scenariile după referendumul de duminică aflaţi în materialul de mai jos. 

 

 

Articolul integral îl puteți citi pe gandul.info

Comentariile sunt închise.