Presedintele Traian Basescu a vorbit despre decizia de a semna Tratatul de guvernanta fiscala in UE, dar si despre urgentarea aprobarii acestui act de catre Parlament, in forma sa initiala.

“Referitor la faptul ca unii colegi din Opozitie au cerut ca primul ministru Mihai Razvan Ungureanu sa semneze Tratatul de guvernanta fiscala, tin sa precizez ca in Constitutie se specifica faptul ca doar presedintele poate semna astfel de tratate. Am vazut tot felul de contabili si de experti la televiziuni care ziceau ca Romania trebuia sa negocieze mai bine inainte de a fi de acord cu acest tratat. Vreau sa va spun ca sunt oameni neinformati, care nu stiu despre ce vorbesc. Va voi spune exact ce presupune acest tratat, care a fost conceput strict pentru zona euro. A fost o presiune pe care am exercitat-o noi, sustinuti de Polonia. Singurele negocieri au fost legate de doua puncte. Unul dintre acestea prevede ca statele non-euro sa poata semna acest act si sa participe la dezbaterile zonei euro, atunci cand deciziile le includ si pe acestea. Si, al doilea punct se refera la statele cu grad de indatorare sub 60%. Recomandarea mea este sa fie aprobat integral cu intrare integrala in vigoare. Va obliga Romania la o dezvoltare durabila. Este abordarea pe care trebuie sa o avem pentru ca suna ca o asumare: Imi asum sa fiu un bun european, imi asum sa fiu responsabil cu banul public. O astfel de asumare va face din Romania nu numai respectata, dar si o tara care isi creeaza premizele sa devina o tara importanta”, a spus presedintele.

Traian Basescu a mentionat ca acest Tratat va intra in vigoare imediat ce 12 state europene il vor ratifica.

“Tratatul va intra imediat in vigoare dupa ce 12 state il ratifica. Sunt multe care vor face asta foarte rapid. Nu e obligatoriu ca la 1 ianuarie 2013 sa intre in vigoare, acest lucru poate sa se intample mult mai repede. Rugamintea mea este sa ratificam repede acest tratat pentru ca va fi un semnal al vointei politice de a deveni un stat performant. Daca noi absorbim banii de la UE, Romania nu are nevoie de imprumuturi externe”, a precizat seful statului.

Totodata, presedintele a aratat ca Europa trece printr-o grava criza a datoriilor suverane.

“UE trece prin cea mai grea criza de la al doilea Razboi Mondial incoace. Nu mai este doar criza bancilor, ci si a datoriilor suverane. Statele au cheltuit mult mai mult decat au produs si au asigurat o prosperitate pe datorie. Romania nu va mai fi constransa la masuri drastice, intrucat are o datorie mica. Nu avem o problema de stopare a dezvoltarii pentru ca am avea o datorie mare. Cat timp suntem sub 60% putem sa ne permitem sa rostogolim datoriile. In cursul anului trecut, s-au luat o serie de masuri la nivel european valabile pentru toti”, a afirmat Traian Basescu.

Update: T. Basescu: “Romania acopera doar 20% din nevoile de transmisie de date”

Presedintele s-a referit la faptul ca Romania are capacitate mare de a acoperi transmisia de date, insa acopera doar 20%, intrucat fiecare institutie are infrastructura proprie de fibra optica.

“Desi avem un sistem foarte modern, cu viteza mare de transmisie a datelor, fiecare e cu infrastructura lui. Electrica are propria sa fibra optica, calea ferata la fel, educatia la fel. Si, uite asa, in momentul de fata, desi am putea acoperi 57% din nevoile de transmisie de date acoperim doar circa 20% pentru ca fiecare suntem stapani pe fibra lui optica. Romania are acum capacitate de transmisie de date mult mai mare decat cea pe care o utilizeaza in mod real”, a declarat Traian Basescu.

27 COMENTARII

  1. Dacă USL nu semneaza tratatul fiscal european va fi etichetat la justa valoare de tot PARLAMENTUL EUROPEAN.Aici nu te joci,cum ti se umflă muschii cu Parlamentul Romaniei!Credibilitatea unei clase politice constă in sustinerea proiectelor comune europene,nu in sabotarea sau eliminarealor!NU ESTE LOC de văicăreli,de lălălieli,Uniunea Europeana inseamnă solidaritate si incredere,unitate si respect reciproc!

  2. BRAVO DOMNULE PRESEDINTE TREBUIE SA AVETI GRIJA DE BANUL PUBLIC PRIN CONSTITUTIE.ASA NEMERNICII NU VOR MAI PUTE AMAGI OAMENII CU POMENI SI DE S-AR REDUCE SI NUMARUL CELOR DIN PARLAMENT AR FI OK.IATA SE POATE SI CU MAI PUTINI.

  3. IMBECILII din USL(Uniunea Samavolnicilor Libidinosi),altii nu prea vad care ar fi!

  4. Este foarte interesant de urmarit cum va reactiona premierul la apelul prezidențial referitor la reîntregirea salariilor bugetare.
    Presedintele a dat și un termen, respectiv, luna iunie 2012. Deși, același Presedinte se exprima cu maximă reținere pe acest subiect, limitându-se a spune doar că ,,salariile bugetarilor nu vor scădea în 2012.”
    Faptul că este lună de alegeri, este , desigur, o pură întâmplare, nu-i așa ? 😉
    În fine, personal mi-al dori ca domnul MRU să rămână consecvent și în acord cu interviul de excepție acordat TVR1 și să promoveze măsura reducerii contribuiilor socviale, ca soluție economică multivalentă , benefică atât pentru angajat cât și pentru angajator.
    Dacă Președintele nu-și dorește, după alegeri, o Românie a mulțimii vide reprezentată de opoziție, trebuie să susțină, prin diminuarea treptată a propriei implicări în treburile puterii (efectiv) executive, independența și personalitatea premierului.
    Repet, aștept reacția Premierului, în care am , încă, o foarte mare încredere.

    • ZEV,cred ca aveti un pct.de vedere unilateral,discursul Presedintelui are scop si mesaj precis.MRU si Basescu fac echipa de pe vremea cand primul era la sef la EXTERNE.

      • Sonya
        Am un punct de vedere personalizat (nu unilateral) pe segmentul legat de salarii, pentru ca in aceasta zonă am sesizat o inconsecvență prezidentială, dar si o diferență de abordare in raport cu viziunea economică, atît cât inteleg din ea, a domnului MRU. Personal, sustin diminuarea CAS și nu mariri de salarii cu dedicatie, mai ales, că acelasi Presedinte, nu exclude o revenire a recesiunii in a doua parte a anului 2012, în Europa. În acest context, a da un termen, recte, luna iunie 2012, mi se pare o dezicere de prudența proverbială a sefului statului , calitatea care m-a facut, de altfel, sa am un mare atașament fata de domnia sa. Până în prezent.
        Si dvs aveti diverse puncte de vedere, demne de tot respectul colegilor.

        • Corect asa gandesc si eu, fiind convins ca amandoi suntem sinceri. De fapt, sinceritatea fata de noi insine si fata de cei din jur, este singurul criteriu adevarat de obiectivitate.
          …Si de verticalitate, totodata.

  5. Este foarte important sa fie ratificat acest tratat si de preferat prin Constitutie ptr ca reprezinta o garantie ca se va si respecta.
    Dar Opozitiei nu ii convine ptr ca da ajung la Putere, cum spera, nu mai pot face nimic din banul public si atunci nu mai are nici o valoare Puterea castigata 🙂

    • Cand vad ce caricaturi de politicieni avem in opozitie,ma ia cu frig ,gandind ca ar ajunge iar la”butoane”.In politica mare e nevoie de profesionisti devotati intereselor neamului.Basescu este unul!

  6. O data in plus a demonstrat ca a evoluat foarte mult in ultimii ani ca om politic. A dovedit ca are viziune. L-am vazut pe Antonescu imediat dupa discursul Presedintelui si a fost un contrast socant. Parca era un soricel (Arici Pogonici) care chitaia aceleasi fraze limitate. Imi pare rau pentru cei din opozitie, mai ales pentru PNL, ca nu sunt in stare sa aduca in prim planul politicii oameni de valoare.

    • Asa este!E diferenta de clasa intre cei doi.Si eu regret ca PNL a intrat in mainile unor nulitati oportuniste devenind „aripa tanara”a PSD-ului.

  7. S-a vrut sa se obtina un spectacol mediatic, cu priza la romani.Numai ca nu prea le-a iesit de data asta!

    • De acord dar vreau sa adaug spre detaliere:
      a fost o intelegere exacta intre acei trei agenti platiti de trusturile de presa in serviciul dusmanilor Romaniei adica ma refer la Antene si Realitati care simultan aveau pregatita acelasi slogan pus imediat in manseta de jos, simultan cu diversiunea care a tinut un minut caci oamenii de ordine nu i-au scos brutal din loja, ci cu manusi(sper ca afara sa fi luat cateva suturi in fund, asaaa fara martori 🙂 ) si anume: Basescu huiduit in Parlament

      • Si apropo de tradatorii de neam si/sau de tara, rostogolit de la „amicul” meu Cristian Preda :), dar de data asta ca si in alte dati de altfel il aprob:

        Comisia AFET a votat azi raportul referitor la Serbia alcătuit de Jelko Kacin.
        Din păcate, comisia a respins un amendament pe care l-am depus împreună cu colegii români din PPE (Băsescu, Macovei, Ungureanu). El încuraja autoritățile sârbe “să introducă educația în limba română în școlile din nord-estul Serbiei, să asigure accesul la mijloace de comunicare în limba română pentru românii/”vlahii” din nord-estul Serbiei, să introducă limba română în viața publică în orașele și satele în care aceștia reprezintă peste 15% din populație, precum și să acorde Bisericii Ortodoxe Române statutul de “biserică tradițională” și să extindă jurisdicția religioasă a acesteia pe întregul teritoriu al serbiei”.
        Grupul PPE ne-a sprijinit, în schimb au votat împotriva amendamentului liberalii și socialiștii. INCLUSIV cei din România.

        • Ca PSD sunt socialisti asta stim dar PNL-ul de azi este o caricatura si n-are nimic de-a face nici cu doctrina liberala si nici cu partidul istoric ce a fost odata . Este o pacaleala acest PNL .Acei liberali de buna credinta din partid ar trebui sa se orienteze.

        • @Ion Adrian.Europarlamentarii care au votat impotriva intereselor romanesti trebuie adusi in fata natiunii!Să raporteze poporului roman,DE CE,care le-au fost motivele pentru care au votat impotriva comunității romanesti din SERBIA!
          Solicit europarlamentarilor PPE să prezinte detalii intr-un raport PUBLIC!

      • Da, a fost evident!Numai cine are ochelari de cai nu-si da seama de manipularea tv-urilor „opozante”

  8. Evident ca Presedintele Basescu, a avut un discurs echilibrat foarte amplu, lipsind la el doar opozitia a pierdut, dar nu inteleg cui i-a folosit diversiunea creeata, evident ca fiind o diversiune, o provocare, produsa de aia trei fosti securisti, activisti sau ofiteri cu foste pensii nesimtite, acceptati in balconul salii parlamentului ?

Comentariile sunt închise.