Teorie explozivă a unui fost analist CIA | Dacă Saddam mai era la putere, nu se vorbea astăzi de ISIS


Publicat: 20 Dec 2016, 21:59 Actualizat: acum 10 luni comentarii

  

saddam-hussein

Fostul analist CIA vine cu o teorie cel puţin interesantă şi şocantă pentru aceste vremuri. El susţine că organizaţia ISIS nu ar mai fi existat dacă fostul președinte al Irak-ului, Saddam Hussein, ar fi rămas  la putere. Această teorie este dezvoltată într-o carte scrisă de fostul analist CIA, care în America a declanşat un val de opinii controversate, citat de b1.ro

„Veți eșua. Veți descoperi că nu e așa de ușor să guvernezi o țară ca Irakul. Veți duce Irakul la pieire pentru că nu cunoașteți nici limba, nici istoria, nici mentalitatea arabă”, i-ar fi spus Saddam într-unul din interogatoriile la care a fost supus la care a luat parte John Nixon, scrie Time.com.

Cartea scrisă de american „Debriefingul unui Președinte: Interogatoriul lui Saddam Hussein” dezvăluie că organizaţia ISIS a fost de fapt înfiinţată din pricina îndepărtării de la putere a fostului lider de la Bagdad.

Cu totul surprinzător, Nixon afirmă că Saddam era conţient de riscurile mișcărilor jihadiste şi voia cu orice preţ să le elimine. El afirma : „Saddam a simțit că grupurile extremiste islamiste din Irak reprezintă cea mai mare amenințare la adresa regimului său și a aparatului său de securitate și a lucrat asiduu să elimine astfel de amenințări.”

Un raport realizat de parlamentarii britanici privind implicarea țării în Irak în războiul din 2003 susţine teoria surprinzătoare a lui Nixon cu privire la ISIS.