guardianNoua generatie de lideri autocrati care se ridica in Europa rasariteana pune la incercare tinerele democratii formate dupa caderea comunismului.

Intr-un articol care analizeaza plusurile si minusurile liderilor europeni, The Guardian acorda atentie si premierului Romaniei, Victor Ponta, care, in cele 15 luni de guvernare, potrivit criticilor sai, a „violat Constitutia incercat sa-l dea jos pe presedintele Traian Basescu, anul trecut”.

La capitolul „adeptii sai sustin ca….”, jurnalistii britanici mentioneaza ca Ponta incearca sa sparga monopolul pe care presedintele il are asupra tarii. Raspunsul publicului la actiunile lui Ponta a fost reprezentat de protestele din 2012, indreptate impotriva sa dar si impotriva presedintelui.

Alti lideri analizati de The Guardian sunt premierul Ungariei, Viktor Orban, fiind mentionate in mod special protestele din 2012 impotriva „Viktator” si a dorintelor sale de modificare a Constitutiei, dar si Milos Zeman, premierul Cehiei, al carui Cabinet a demisionat saptamana trecuta in urma unei motiuni de cenzura.

La profilul lui Vladimir Putin, despre care jurnalistii britanici spun ca este la putere de 13 ani, sustinatorii sai afirma ca „a facut Rusia o putere din nou”, iar criticii subliniaza ca „a manipulat alegerile, a pus botnita presei si si-a bagat la inchisoare oponentii”.

Intr-un alt articol, acelasi The Guardian ii analizeaza din nou pe liderii europeni, de aceasta data atentia fiind indreptata mai mult spre premierul Ungariei, Viktor Orban.

Despre Victor Ponta, jurnalistii britanici scriu: „In Romania, anul trecut, premierul Victor Ponta a incercat ceea ce a fost in larga masura considerata a fi o lovitura de stat constitutionala esuata cu scopul de a-si inlatura rivalul politic si dusmanul, presedintele Traian Basescu. A dat gres”.

Viktor Orban, premierul Ungariei, este descris ca fiind liderul european ale carui reforme constitutionale controversate au facut obiectul criticilor sistematice din partea UE si a Statelor Unite.

„O sete de putere care vlaguieste democratia”, scriu jurnalistii, citand un militant pentru libertati civile din Ungaria.