yachtul nahlin

Timp de zeci de ani, iahtul Libertatea” a fost considerat de gălăţeni drept unul din simbolurile oraşului, chiar dacă, în cea mai mare parte a timpului, singura sa întrebuinţare a fost cea de ponton-restaurant la malul Dunării. În isteria naţională derulată, în anii de după Revoluţie, sub deviza „Nu ne vindem ţara”, nava a fost vândută unui armator englez, la preţ de fier vechi, 265.000 de dolari. La ora actuală, după o renovare profesionistă, iahtul, rebotezat „Nahlin„, este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume, iar cota sa de piaţă este estimată la 45 de milioane de euro.

 Cum a fost posibil ca un bun din categoria „Tezaur” să fie scos din România a rămas încă un mister, chiar dacă dosarul a ajuns în mai multe rânduri pe masa procurorilor. Organizatorii licitaţiei de vânzare a iahtului „Libertatea” au fost scoşi de sub urmărire penală de fiecare dată, astfel că paradoxul continuă şi astăzi: un bun de tezaur a fost vândut şi scos din ţară, deşi nu era posibil legal, iar vinovaţi nu există!

Construit în anul 1929, pentru cea mai bogată femeie din Marea Britanie la acea dată, Annie Henriette Yule, „Nahlin” a primit un nume de origine amerindiană, însemnând „navă-amiral”. În 1934, la bordul vasului s-a derulat idila care a dus la abdicarea regelui Edward al VIII-lea. Drept urmare, iahtul a fost scos la vânzare şi cumpărat de guvernul României, pentru regele Carol al II-lea, fiind rebotezat „Luceafărul”. După venirea la putere a comuniştilor, au urmat două noi schimbări de nume, vasul fiind botezat iniţial „Răsăritul”, iar apoi „Libertatea„. Treptat, după anii ’50, nava nu a mai fost întreţinută şi a rămas la stadiul de restaurant la malul gălăţean al Dunării, până în 1998, când a fost vândută şi mutată la Constanţa, iar apoi scoasă din ţară, pe 25 septembrie 1999. Au urmat mai bine de cinci ani de cercetări şi alţi câţiva de restaurare, iar din 2010 „Nahlin” a revenit pe mările lumii. Lucrările de renovare, desfăşurate în Anglia, Scoţia şi Germania, au costat în total circa 35 de milioane de euro.

Revenind la momentul pierderii navei, trebuie spus că proprietarul actual, firma Edminston, a primit, în 1998, din partea ministrului Culturii de la acea dată, Ion Caramitru, un aviz de a scoate vasul din ţară, în vederea renovării, valabil până pe 25 august 2000, dată când iahtul trebuie să revină în România. Ceea ce, evident, nu s-a mai întâmplat… În schimb, în 2002, în total anonimat, vasul a fost declasat din categoria „Tezaur” în cea de „bunuri comune”. Astfel, o simplă hârtie semnată prin birourile unui minister a făcut posibilă legalizarea pierderii unui simbol.

 

Sursa: ro.blastingnews.com

11 COMENTARII

  1. Castiguri din
    prima luna! Cautam urgent
    colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro
    lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile
    tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este
    foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii,
    solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre
    adresele noastre de email: [email protected]

  2. Mai, eu nu sunt de acord cu voi! problema nr 1: Daca „iarhtul” d ela vremea aia era doar o mana de fiare vechi- de ce dracu` sa-l numim „avutie nationala” sau „tezaur” sau cum mai vreti sa-l denumiti? Am si eu o rapciga de masina in curte; Nu misca; E moarta; Da` e din 1950; Eu o consider „o valoare” doar pt ca e din 1950; Daca vrea s-o vand pe piata- imi va oferi unul pe ea- poate- 500 de euro; Pt ca REPARATIILE si aducerea ei la forma initiala costa foarte mult ( ca sa pastram proportia- poate de 50 de ori mai mult decat valoare de „fier vechi”); Apoi valoarea de piata fireste ca a crescut; Dar munca migaloasa de restaurare + manopere costisitoare + project managementul restaurarii + materialele NU au fost ale vreunul „stat roman” ( care e priceput doar in distrugeri) ci a unuia cu initiativa; Fie din tara fie din afara; Asa ca- sper eu- istoria cu „valorarea” e fost lamurita: ; Apoi: „simbol” – A; cui „simbol” a fost iahtul asta? Ca nu inteleg? Al Romaniei? De ce? A dat Romanica vreun banut pt ea? NU; Doar l-a „rechizitionat” ( citeste furat) de la casa regala ( care- nici ea- fiti convinsi- nu a dat vreun banutz muncit de ea) si l-a „transformat in ponton” pe vremea comunistilor: Deci…Care simbol? Al cui?
    Stiri fara (minima) logica;…Doar asa…sa tulburam balta cu batzul!
    De 2 bani!

  3. Dacă v aș spune români proști aș jigni mulți oameni degeaba. Dar o să spun așa strict la cei ce au comentat aici. Dacă atunci când citiți a ți și procesa informația , ar fi bine. Mai citiți o dată și o să vedeți că scrie de Caramitru că a autorizat ieșirea navei din țară pt renovare aceasta urmând a se reîntoarce în țară în 2000. Că nu a mai ajuns înapoi , nu cred că e treaba lui. Alții au făcut jocurile.

  4. (9)Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:[email protected]

  5. Asa sunt actori , ei nu simt , isi joaca rolul . Eu cred ca acest pacalici ce a fost si Ministru nu a judecat si inca nu judeca , atata timp cat nu le luam averile degeaba , sub acoperirea de actor poate fi si un vanzator de tara , rusine , sa plateasca el Caramitru , slugoiul lui Iliescu si mai vrea cultura sa aiba realizari .

  6. La acea vreme marele actor era politruc ,vedea in acesta functie si pe drept cuvant,o sursa de inavutire ,ceea ce s-a si intamplat ,ca dovada dati cautare google si veti afla c-am ce avere are fostul ministru,si de-a dreapta si cu sprijinul politrucilor de sorginte comunista alias psd ,spun psd pt. ca acestia conduc orasul de 25 de ani incoace onor nostalgicilor comunisti majoritari in acesta parte a tarii, care de prin Galati cu ordine de sus au purces la hotia epocii drept pt. care ar trebui sa dea socoteala ,dar sigur e ca nu se v-a intampla asa ceva! ,drept e ca era intradevar mandria orasului chiar daca nu era ingrijita ,astazi ii tine locul un chici din beton f. controversat ,dar daca omul cotizeaza serios la partid ce mai conteaza.

  7. Si eu am petrecut clipe frumoase pe acest vas …s-a intors la originile sale ..insa prea ieftin !!! Chiar a fost un cuibusor pentru idile ….

  8. Cite lucruri de valoare au fost scoase din tara ,si nimeni nu a ridicat un deget, oare nu stie nimeni? In afara de restaurant avea si camere de dormit (hotel ) Am avut ocazia sa-l vad ,si sa-mi petrec mai multe zile pe el.

Comentariile sunt închise.