lunetistaLa inceputul anului 1941, Liudmila Pavlicenko studia la Universitatea din Kiev, dar in mai putin de un an a devenit unul dintre cei mai buni lunesti din istorie, cu 309 ucideri confirmate, dintre care 36 au fost lunetisti germani.

Pavlicenko s-a nascut in 1916, intr-un mic oras din Ucraina. In copilarie, era vazuta mai degraba ca un baietoi independent, incapatanat si „indisciplinat in clasa”, dupa cum arata cel mai mare institut de cercetare din lume, Smithsonian.

La 14 ani, Pavlicenko s-a mutat cu familia la Kiev, unde a lucrat ca polizor intr-o fabrica de munitie, relateaza Business Insider.

La fel ca multi tineri la acea vreme, Pavlicenko s-a inscris in Osoaviakhim, o organizatie paramilitara care ii invata pe rusi cum sa manevreze armele.

„Cand baiatul unui vecin s-a laudat cu performantele sale in poligonul de tragere, m-am hotarat sa demonstrez ca o fata se poate descurca la fel de bine. Asa ca am exersat foarte mult”, a povestit Pavlicenko, potrivit Smithsonian.

Arata ca un fotomodel

Pe 22 iunie 1941, Adolf Hitler a rupt legaturile cu Iosif Stalin, iar trupele germane au intrat in Uniunea Sovietica. Pavlicenko s-a grabit sa se inroleze in armata pentru a-si apara patria, insa initial a fost refuzata din cauza ca era femeie.

„Arata ca un fotomodel, cu manichiura facuta, cu haine la moda si cu parul aranjat. Pavlicenko i-a spus celui de la recrutare ca vrea sa tina o pusca in mana si sa lupte. Barbatul a ras si a intrebat-o daca stie ceva despre pusti”, a relatat site-ul Soviet-Awards.com despre eforturile Liudmilei Pavlicenko de a intra in armata.

Chiar si dupa ce Pavlicenko a prezentat certificatul de lunetist pe care il obtinuse de la Osoaviakhim, oficialii rusi tot au insistat sa lucreze ca asistenta medicala. „Nu le permiteau fetelor sa se inroleze in armata, asa ca a trebuit sa apelez la tot felul trucuri”, a explicat Pavlicenko.

Testul pentru Armata Rosie, sa impuste doi romani

In cele din urma, Armata Rosie i-a permis sa vina la un test. I-au dat o arma si i-au aratat doi romani care luptau de partea germanilor. I-a impuscat cu usurinta pe cei doi soldati, asa ca a fost acceptata in armata.

Pavlicenko a fost trimisa pe campurile de lupta din Grecia si Moldova, iar in scurt timp a devenit un lunetist de care multi se temeau, ucigand 187 de germani in primele sale 75 de zile de razboi.

Lunetistii care au participat la aceste batalii au luptat chiar in liniile inamice, deseori departe de unitatile lor. Era o munca extrem de periculoasa si dificila, pentru ca Pavllicenko trebuia sa stea complet nemiscata ore intregi pentru a nu fi detectata de lunestistii inamici. Dupa ce si-a facut un renume in Moldova si Odessa, ea a fost transferata in Crimeea sa lupte in Batalia de la Sevastopol.

Pavlicenko devenea tot mai buna, duelandu-se chiar cu lunetisti inamici. Institutul Smithsonian arata ca a ucis in total 36 de lunetisti germani, unii dintre ei avand in palmares numeroase decoratii militare. „Asta a fost una dintre cele mai tensionate experiente din viata mea”, a spus Pavlicenko.

A luptat timp de opt luni la Sevastopol, unde a fost premiata de catre Armata Rosie si inaintata in grad. A fost ranita de mai multe ori pe campul de lupta, insa a fost retrasa de pe front abia dupa ce o racheta i-a explodat in fata, cand pozitia sa a fost bombardata de germanii disperati sa o ucida.

Spaima germanilor

A devenit figura marcanta a razboiului, protagonista a propagandei Armatei Rosii si spaima soldatilor germani de pe tot frontul de est. Germanii chiar i-au propus sa dezerteze si sa se alature lor.

Pavlicenko a devenit instructor pentru tragatori de elita si in scurt timp a fost invitata la Casa Alba. A fost primul soldat sovietic care a vizitat Casa Alba, unde s-a intalnit cu presedintele Franklin Roosevelt si cu Prima Doamna Eleanor Roosevelt.

Pavlicenko s-a suparat pe jurnalistii americani pentru modul in care ii puneau intrebari ostentativ sexiste despre razboi. Modul in care arata si se imbraca era si acesta criticat.

Cand a fost intrebata daca se machia pe front, ea a raspuns: „Nu exista restrictii in acest sens, dar cine are timp sa se gandeasca daca ii straluceste nasul, cand batalia este in desfasurare?”.

„Imi port uniforma cu onoare. Are Ordinul Lenin pe ea. A fost murdarita de sange in batalii. Este clar ca pe femeile americane le intereseaza daca pot purta lenjerie de matase pe sub uniforma. Ce reprezinta uniforma mai au inca de invatat”, a declarat ea pentru revista Time, in 1942.

Pavlicenko a fost una dintre cele 2.000 de femei-lunetist care au luptat pentru Armata Rosie in Al Doilea Razboi Mondial si una dintre cele 500 care au supravietuit.

Cele 309 ucideri confirmate o plaseaza printre primii cinci cei mai bun lunetisti din istorie, insa, cel mai probabil, numarul este mult mai mare, pentru ca o ucidere confirmata inseamna ca a fost vazuta de o a treia persoana. Dupa razboi, Pavlicenko s-a intors la Universitatea din Kiev pentru a-si continua masterul.

In luna aprilie a acestui an, povestea Liudmilei Pavlicenko a fost prezenta intr-un film intitulat „Batalia de la Sevastopol” in Rusia si „Indestructibil” in Ucraina. Pelicula a fost filmata in timpul protestelor de pe Euromaidan din 2013.

sursa> ziare.com

12 COMENTARII

  1. Tremura armata lui Hitler de marea lunetistă sovietică, pierderile rusești pe toate fronturile au fost atât de enorme încât tovarășii nici măcar nu vor să vorbească că dacă nu erau Americanii își băga luneta în c… cu armă cu tot.Povești de ținut trează marea mistificare cu marea armată sovietică învingătoare.Și ca să se știe cine nu s-a documentat, la 20 de zile după capitularea lui Von Paulus cu rămășițele armatei germane blocată la Stalingrad dintr’o eroare enormă a lui Hitler,nemții au distrus o armată întreagă rusească, iar generalul rus a fost împușcat din ordinul lui Stalin.Armata rusească distrusă complet era de două ori mai numeroasă decât tot ce rămăsese după mai bine de 4 luni de confruntări în zona Stalingradului nemții ajunseseră fără muniții,hrană și îmbrăcăminte adecvată de iarnă, plini de degerături și boli de stomac ! Biata istorie a ajuns să fie terfelită de toți mincinoșii lumii.Marea și victorioasa armată sovietică ! te bufnește râsul,ajutorul imens americano-englez și resursele umane de 5 ori mai numeroase decât ale Germaniei i-au scos la liman, cu pierderi de toate felurile uriașe.În rest numai povești de adormit copii analfabeți.

    • Rasputine,dupa tampeniile tale ,am crede ca pretenii tai americani si englezi ar fi debarcat prin vestul Rusiei , au eliberat Stalingradul , Rusia toata si au ajuns la Berlin . In timpul asta , fantomele soldatilor ucisi de nemti , jucau cazacioc pana au ajuns texanii pana la Hitler in cerdac. Bravo bre. Cand dai niste conferinte de presa ca as veni si eu .

  2. Sunt curios daca imediat dupa al II-lea razboi exista MASTERUL ca forma de invatamant superior in URSS.Cand s-a facut afirmatia ca arata ca un FOTOMODEL?Banuiesc ca nu la inceputul razboiului;putin probabil ca acest termen sa fi existat atunci,mai ales in Rusia. Faza cu testul e extraordinara,un soldat ucis e prea putin,trei sunt prea mult si obligatoriu romani.Hai ba!duceti-va si va impuscati,nu va trebuie decat funie si sapun.

  3. Nu stiu frate dar eu , nu ma imaginez niciodata in postura unui lunetist. Sa fixez capul unui human, sa apas pe tragaci si sa mai si vad cum ii explodeaza capul . Eu cand ma uit la un documentar cu animale si vad cum ataca leii gazelele, inchid televizorul . Nu suport violenta . Fata asta , era normal sa participe la acest razboi , dar putea sa o faca foarte bine ca infirmiera, sau pilot, arunci bombele dar nu vezi cum dezmembrezi atatea corpuri umane . Cred ca multi semeni de-ai nostri , sunt nascuti cu aceasta dorinta de a ucide . Eu tare mult as vrea sa stiu daca dupa razboi , eroina noastra dormea bine ,fara cosmaruri

    • Propaganda de razboi pentru a ridica moralul trupelor (era pulbere la vremea aia). Asa l-au fabricat si pe vestitul lunetist Zaitev… Era suficient sa se anunte la radio ca Zaitev se afla intr-o anumita regiune (o absurditate – nicio armata nu-si divulga pozitia propriilor lunetisti) ca rusii de acolo porneau in masa ca apucatii la atac, uneori cu sau fara munitie – dovada sta numarul aberant de mare de rusi morti in astfel de actiuni. Lunetistii astia, de orice natie, nu au reusit sa incline balanta in WW II. Tot bataliile mari, bombardamentele masive si distrugerea capacitatilor industriale, de transport sau alimentare cu munitii, carburant si hrana au fost decisive… Lunetistii – si ieri si azi – factor psihologic.

      • nu e chiar asa. un razboi depinde de atat de multi factori incat nu poti alege unul ca fiind cel hotarator, asta clar. lunetistii erau folositi mai ales pentru a omori ofiterii armatei inamice, iar o armata fara ofiteri e mai putin buna, totusi. evident ca tot tancurile, bombele, avioanele au facut cele mai mari distrugeri dar, pana la urma, moralul este extrem de important, tancurile si avioanele alea erau conduse de oameni.

        • Rusul nu avea nevoie de astfel de „fapte eroice ” ca sa-si mentina moralul. O sticla de votki, si un pic de tabacioc facea afacerea.

      • Oare a avut copii aceasta lunetista? Lunetisti sunt considerați trișorii luptei ei lovesc din afara câmpului de lupta si executa chirurgical elementele de baza a trupelor inamice. Cât despre armele net superioare pe care le folosesc si distanța de la care trag de multe ori se intimpla sa fii lovit de glont si după sa auzi si pocnetul adică 2 secunde. Au fost cei mai controversati iubiti de ai lor dar si urati de inamici. Oare nu puteau sa il ucida pe Hitler tot la fel de usor si sa se termine războiul fără atitea pierderi umane

      • Oare a avut copii aceasta lunetista? Lunetisti sunt considerați trișorii luptei ei lovesc din afara câmpului de lupta si executa chirurgical elementele de baza a trupelor inamice. Cât despre armele net superioare pe care le folosesc si distanța de la care trag de multe ori se intimpla sa fii lovit de glont si după sa auzi si pocnetul adică 2 secunde. Au fost cei mai controversati iubiti de ai lor dar si urati de inamici. Oare nu puteau sa il ucida pe Hitler tot la fel de usor si sa se termine războiul fără atitea pierderi umane

Comentariile sunt închise.