TOP STORY: Destinul uimitor al unei românce | A fost sclavă într-un harem otoman, a ajuns în aristocraţia britanică şi s-a transformat într-o exploratoare de succes


Publicat: 14 Feb 2016, 13:48 Actualizat: acum 2 ani comentarii

  

lady florance baker

Florica Maria Sas s-a născut la Aiud, în judeţul Alba. La vârsta de 7 ani, ea a fost răpită şi dusă într-un harem otoman. La 18 ani, românca a fost vândută ca sclavă unui explorator britanic, care, impresionat de frumuseţea ei, a luat-o de nevastă. Românca a mers în expediţii alături de soţul ei, curajul ei fiind apreciat de britanici, aceştia acceptând-o în cele mai înalte cercuri ale societăţii.

Florica Maria Sas s-a născut la data de 6 august 1841 în localitatea Aiud din judeţul Alba. Povestea de viaţă a acestei femei ar putea oricând să stea la baza unui film de succes. Florica din Aiud este cunoscută ca şi Lady Florence Baker, o excepţională exploratoare. Ea a fost nevasta cunoscutului explorator britanic Sir Samuel White Baker, alături de care a călătorit spre izvoarele Nilului până la lacul Albert din Africa.

Copilăria Floricăi Sas a fost una grea. Ea a fost răpită şi transformată în sclavă într-un harem otoman. De aici a apărut şi dorinţa ei de a duce o campanie de-a lungul Nilului împotriva comerţului cu sclavi negri. Curajul ei şi povestea sa de viaţă a făcut ca Florica Sas să câştige respectul britanicilor şi să fie acceptată în cele mai înalte cercuri ale societăţii Regatului Unit al Marii Britanii.

lady florance baker

Lady Florence Baker născută cu numele de Florica Maria Sas a rămas orfană încă de la vârsta de şapte ani, iar din cauza Revoluţiei de la 1848 a fost forţată să plece din casa sa din Transilvania. Deşi era doar o copilă, Florica a fost răpită dintr-o tabără de refugiaţi şi crescută într-un harem din Imperiul Otoman, iar la vârsta de 18 ani a fost oferită spre vânzare ca şi sclavă.

Ea ar fi trebuit să părăsească licitaţia alături de Paşa din Vidin (un oraş din actuala Bulgarie), care a oferit cea mai bună ofertă. Florica ar fi urmat să trăiască închisă într-un palat, devenind una dintre cadânele acelui paşă, însă, spre norocul ei, a fost salvată de Sam Baker. Aventurierul englez, destul de bogat, s-a întâmplat să fie în public. Acesta s-a îndrăgostit pe loc de românca ce era foarte tânără, foarte frumoasă şi foarte supărată în acel moment.

Baker a reuşit să i-o fure acelui paşă pe frumoasa Florica, iar împreună au fugit în Imperiul Austro Ungar, pentru a fi în siguranţă. În mod neaşteptat, iubirea la prima vedere dintre cei doi s-a transformat într-o dragoste de durată.

 

Din sclavă, Florica s-a transformat într-o exploratoare de excepţie

Aceştia au început să organizeze împreună expediţii periculoase pe teritoriul continentului african, ei participând la una dintre cele mai mari descoperire geografice ale vremii: zona de izvorâre a râului Nil. Dacă la început i-a fost confidentă, iar mai apoi colegă explorator, în cele din urmă Florica a devenit soţia lui Sam Baker. Ea l-a ajutat pe britanic să facă descoperiri geografice care s-au dovedit cruciale pentru ca Anglia să înţeleagă modul cum se schimbă peisajul african.

Descoperirile lor au fost amplu recompensate, cu o medalie de aur de la Royal Geographical Society şi cu oferirea gradului de cavaler pentru Sam. În scurt timp, soţii Baker au trebuit să se confrunte cu şicanele societăţii britanice. Când au apărut zvonuri despre trecutul neconvenţional al Floricăi şi despre legitimitatea căsătoriei lor, Sam şi Florence s-au folosit de farmecul şi graţia lor, reuşind să arate că românca era o soţie perfectă, modestă şi respectuoasă.

Citeşte mai mult pe: adevarul.ro