ministrul grecMinistrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat luni dimineaţă că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali ai Greciei, relatează Reuters în pagina electronică.

Varoufakis a afirmat într-un comunicat că a fost informat că unii membri ai zonei euro ar prefera să fie absent de la reuniunile miniştrilor de Finanţe, „o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord”. „Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi”, a precizat el.

Un referendum a avut loc duminică în Grecia la iniţiativa premierului de extremă-stânga Alexis Tsipras, care a vrut să afle opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 94,73 la sută din voturi, 61,28% dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,72% s-au pronunţat în favoarea acestora. Prezenţa la urne a fost de 62,51%.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă o plată de 1,6 miliarde de euro către FMI.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.

 

sursa: mediafax.ro

3 COMENTARII

  1. Cine vrea masuri de austeritate care sa-l afecteze direct, nimeni, mai ales ca au atatea gratuitati si facilitati si exceptii de scutiri de taxe, doar nu sunt prosti !

    • Asa este Viorica .. sa citesti in presa de azi sa vezi ce sporuri ciudate au functionarii publici la ei : spor de spalat pe maini, spor de mers cu autobuzul,.. etc etc. .

Comentariile sunt închise.