Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a primit din partea premierului Mihai Razvan Ungureanu sarcina de a se implica in absorbtia rapida a fondurilor UE, dar si de a propune Guvernului un proiect de reorganizare a Romsilva, prin care sa elimine “proiectele istorice” ale regiei de administratie si gestionare a padurilor.

„L-am rugat sa se intereseze in modul cel mai clar, mai limpede si mai rapid, eficace implicit, de gradul de absorbtie a fondurilor europene si de modul in care aceste fonduri pot fi absorbite cu rapiditate pe proiectele generate si administrate de Ministerul Mediului, precum si sa se gandeasca in zilele urmatoare la un proiect de reorganizare al regiei Romsilva, in asa fel incat regia sa scape de problemele ei istorice, de la problemele de administratie la eradicarea furtului din padurile statului”, a cerut seful Executivului, dupa ce i-a predate mandatul de ministru al Mediului.

Ungureanu a explicat ca Attila Korodi este indreptatit prin experienta sa ocupe aceasta functie.

Pe de alta parte, Attila Korodi a precizat ca se va implica in restructurarea institutiilor subordonate ministerului si in absorbtia fondurilor UE, aratand insa ca fara colaborarea autoritatilor locale nu pot fi obtinute performante in atragerea banilor comunitari. „Este un minister care, la prima vedere, poate are o aura romantica, dar este unul foarte serios daca luam fiecare tema in parte. Voi da toate energiile ca sa putem avea cat mai multe rezultate-Romsilva, Apele Romane, institutii importante care trebuie gestionate cum trebuie, iar pe de alta parte sunt fondurile europene. Este nevoie sa inteleaga autoritatile locale, partenerii nostri in absorbtie, ca fara o colaborare eficienta nu vom putea avea succes”, a spus Korodi.

Un obiectiv clar al noului ministru il reprezinta fondurile UE, Korodi afirmand ca „va ara tara”, mergand in fiecare localitate in care exista probleme critice pentru a impulsiona procesul de absorbtie a fndurilor europene.

De asemenea, intr-un interviu la RFI, ministrul Mediului a declarat ca procedurile de avizare a proiectului aurifer pe baza de cianuri de la Rosia Montana nu pot fi accelerate, asa cum cere presedintele Traian Basescu, demnitarul spunand ca trebuie precautie in privinta acestui proiect. „Eu il inteleg pe domnul presedinte, ne cunoastem de mult timp, punctul dumnealui de vedere nu s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Mediului, trebuie sa ofer clar o implementare a legislatiei de mediu, a conditiilor prin care o procedura poate sa fie dusa la bun sfarsit, este clar. Ministerul Mediului trebuie sa emita un punct de vedere, daca toate conditiile din punct de vedere procedural se intrunesc. Cred ca legislatia de mediu nu poate sa cuprinda un proiect de anvergura atat de mare din punctul de vedere al marimii exploatarii, sa cuprinda fiecare element. Sunt si elemente de politica si dezvoltare pe care trebuie sa si le asume Guvernul Romaniei. Dar pana atunci, ministerul are un rol foarte important: procedurile sa se intruneasca si sa aiba un punct de vedere final. Eu sustin ca sa mergem pana la acel moment, pentru ca este nevoie”, a sustinut noul ministru al Mediului.

In privinta accelerarii procedurilor de la Rosia Montana, Attila Korodi a precizat ca acestea „nu pot fi accelerate fata de ce ritm au acum”. „Procedurile tehnice merg inainte, au un ritm, sunt teme care se discuta de profesionisti, mai mult nu se poate. Dar pentru ca stiu ca procedura poate sa ajunga intr-o finalitate, va veni si momentul in care va trebui sa se abordeze si din punctul de vedere al politicilor guvernamentale”, a explicat Korodi. Acesta mai crede ca „aurul de la Rosia Montana, care este o resursa importanta intr-un fel sau altul, trebuie exploatat. „Intrebarea este daca aceasta solutie, ceea ce se propune acum este buna pentru Romania, dar din perspectiva conformarii cu legislatia de mediu si a dezvoltarii durabile. La aceasta intrebare cautam raspunsuri”, a spus ministrul.

Attila Korodi a spus la RFI ca e nevoie de „precautie” in privinta proiectului de la Rosia Montana. „Eu am o abordare mult mai aproape si intr-un anumit mod si principiala pentru a proteja mediul. Tot ce decid intra in acest context. Dar pentru ca vorbim de proceduri, procedurile trebuie sa ne dea un rezultat final. Oricum, eu cred ca vazand acest proiect atat de important, trebuie sa fim foarte precauti”, le-a explicat ministrul Mediului.

6 COMENTARII

  1. Mark ,nu-ti pui problema ca cei care ar trebui sa -i contoleze sunt mana-n mana cu hotii de lemne?Fiecare isi ce crede ca i se cuvine.De ce crezi ca-i atat de blmat actualul presedinte?Sunt prea putini cei care si-au obtinut averile pe cai cinstite.Miram-as sa se poata face ceva in aceasta directie! Sa fiti iubiti.

  2. Este evident jaful din padurile Romaniei. Evident ca acest lucru nu se face, in majoritatea cazurilor, fara autoritatile locale. Localitatile prin care trec tirurile incarcate cu lemne prefera sa isi strice drumurile locale decat sa reziste ispitei…
    Acum cei care cara lemne folosesc tiruri cu prelata (pe care scrie ciment sau apa minerala desi 3-4 tiruri de ciment pe zi pare improbabil). Nu stiu de ce cei de la drumuri sau politia de judet, nu cea locala (si fara stirea acesteia), nu organizeaza filtre. Ar prinde zilnic transporturi ilegale. O sugestie: drumurile din judetul Brasov care fac legatura cu judetul Harghita, de exemplu. Evident drumurile judetene si comunale, nu cele nationale). In plus, pe langa iliegalitatea principala mai apar si probleme legate de distrugerea drumului (neproiectat pentru asemenea greutati) si vibratiile transmise caselor de langa drum.

  3. Era pe vremea impuscatului un banc. De ce nu merge masina romaneasca. Pentru ca toata energia se foloseste la claxon. E foarte actual. Aseara la Irealitatea pe la orele 22 erau prezentzi invitati ai unei vuvuzele celebre, un psiholog renumit prin ineptiile pe care le propaga in eter, un colonel in rezerva scapatat de pe vremea lui ceasca, si un istoric raspopit in trompetist de serviciu. Ce-i mana pe ei in lupta? O jumatate de ora am suportat cu stoicism numai ca sa vad un adevarat regal de imbecilitati. Problema principala era; ce le-o fi spus TB ministrilor la finalul procedurii de instalare a lui Korodi si din ce cauza se scobea in nas Blaga?. Din ce cauza Berca tinea degetul aratator undeva la tampla?. Astea da probleme de interes national! Cand n-am mai putut suporta am actionat telecomanda. M-am edificat!. TB a avut dreptate pe deplin in ce priveste trusturile de presa si TV.

  4. In privinta furturilor din paduri, micutul Attila poate cere sfaturi de la batranul Attila, cel numit si Cherestoy…

  5. Multe, multe, multe vorbe.
    E nevoie de solutii si a cam venit timpul lor.
    Se pare ca nu toata lumea e de acord cu asta.
    Ce (mai) asteapta oare, unii?

Comentariile sunt închise.