psdDe azi, politica din România intră într-o etapă nouă, ”mulțumită” unui efort colectiv al liderilor PSD de a viola cu perversiuni, în ședința de Comitet Executiv de azi, tot ce au prins: statut, logică, bun simț, moralitate, propriile angajamente anterioare șamd. PSD redevine peste noapte partidul-problemă al scenei politice și drumul pe care o va apuca în viitorul apropiat e, de acum, mai mult decît imprevizibil.

Liviu Dragnea este noul președinte interimar al PSD, el fiind ales cu 65 de voturi ”pentru”, în dauna Rovanei Plumb, de către membrii Comitetului Executiv.
O alegere năucitoare, care nu există în statut, a unui personaj care a demisionat acum două luni din toate funcțiile în partid, după condamnarea penală în dosarul ”Referendumul”.
PSD a călcat în picioare statutul, dar nu numai.
PSD a devenit azi, fără teama de a exagera, echivalentul unui clan interlop, în care nu poți deveni lider fără cel puțin o condamnare penală la activ.
PSD a dovedit azi că accesul în funcția de vîrf are următorul parcurs ”firesc”: din poziția de numărul doi, ești condamnat penal, demisionezi din rațiuni de conștiință și obligat, totodată, de rezoluția integrității votată la ultimul Consiliu Național, iar apoi candidezi, senin, la funcția supremă în partid și cîștigi.

Fracturile de logică nu se opresc aici.

Din această poziție, de lider interimar, Dragnea are ca principală misiune să organizeze congresul partidului, la sfîrșitul anului, în noiembrie.
Congresul PSD, care în esență înseamnă votarea noilor organisme de conducere, va fi organizat de un om condamnat pentru fraude la vot.

Liviu Dragnea a fost ales președinte interimar pentru că PSD, se spune, are nevoie urgentă de organizare, atît din perspectiva congresului, cît și din cea a viitoarelor alegeri,
Liviu Dragnea se va ocupa, în lunile următoare, de reorganizarea PSD – pe care îl tot organizează de cel puțin șase ani încoace – în paralel cu mersul în instanță, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde are termen de recurs începînd cu 28 septembrie.

Pentru a organiza congresul, Dragnea are 33% șanse de reușită.

Varianta pozitivă: La ÎCCJ, verdictul său de condamnare devine ”achitat”, ceea ce îi dă deplină libertate noului lider.
Varianta negativă: La ÎCCJ, verdictul său anterior e confirmat, Dragnea e condamnat definitiv și își pierde automat calitatea de membru al PSD.
Varianta horror: La ÎCCJ, verdictul cu suspendare devine cu executare și Dragnea merge direct la pușcărie.

În două cazuri din trei, noul lider e out din politică. Faptul că am acordat 33% șanse achitării sale, e mai mult o figură de stil, la ÎCCJ nu a mai fost întors un verdict de la completul de trei de vreo doi ani încoace.

PSD și-a asumat, deci, riscul uriaș de a rămîne iar fără lider exact în ajunul congresului.

Nu are sens să încercăm, măcar, să explicăm ce consecințe va acest lucru.

În planul imaginii, interne și, mai ales, externe, votul de azi, din C.Ex. va avea, în mod cert un impact dramatic. PSD a pierdut, dintr-o singură mișcare, tot ceea ce cîștigase în ultimul an și mai bine prin refuzul de a mai comenta deciziile justiției la adresa membrilor săi, de a le accepta ca firești, într-o țară în care justiția e respectată. Prin votul de azi, PSD aruncă din nou mănușa sfidării justiției; nu întîmplător, Dragnea a ieșit președinte cu sprijinul deplin al lui Marian Oprișan, care tocmai a aflat vestea neplăcută că, la recursul în procesul ”Căprioara”, din toamnă, se va recurge la reaudierea tuturor martorilor, ceea ce ar putea da peste cap verdictul anterior de achitare.

Ce va urma, la nivel politic, în PSD?

Foarte probabil, partidul se va desface pe trei direcții majore, în perioada imediat următoare.
Victor Ponta va organiza un centru de conducere la palatul Victoria, care va încerca să limiteze mișcările partidului.
Liviu Dragnea va încerca să organizeze un centru de conducere în Kiseleff, care să poată avea influență asupra guvernului.
Ilie Sîrbu va organiza rezistența din parlament, decuplînd cît mai mulți parlamentari de Kiseleff, în timp ce Sgonea va încerca contrariul, la Cameră.

Oricum ar fi, PSD nu va mai acționa deloc unitar, lucru care nu poate decît să bucure marele învingător de azi, PNL.
Aflat în criză totală de mijloace politice de luptă, PNL beneficiază de implozia PSD.
Una despre care chiar lideri ai partidului declară explicit că a fost organizată ”în pădurea Băneasa”.

S-a spus despre Mircea Geoană că a ajuns președinte de partid, în 2005, cu sprijinul lui Băsescu, pentru a ține PSD pe tușă cît mai mult timp și a da răgaz dreptei să se consolideze.
Și Geoană s-a achitat cu brio: timp de șapte ani, PSD a făcut tușa politicii.

Marea întrebare: prin votul de azi, se repetă decizia de la congresul din aprilie 2005?

 

sursa: inpolitics.ro