Intr-o ancheta publicata pe Hotnews.ro, jurnalistul Vlad Mixich vorbeste despre „lista de aur” a medicamentelor gratuite sau compensate de care, cel putin in teorie, depinde viata a sute de mii de romani si de la care statul nu isi permite sa faca economii.

Suma totala pe care Romania o cheltuie anual pe achizitionarea medicamentelor vitale este de 1.5 miliarde de euro. Totusi, in practica, in lista reusesc sa se strecoare, de la an la an, medicamente a caror eficienta nu este atestata sau foarte costisitoare, chiar mai scumpe decat in Marea Britanie sau SUA.

Precum orice alt lucru de valoare, „lista de aur” este pazita de Comisia Nationala de Transparenta a Ministerului Sanatatii care a fost supusa, de curand, analizei Institutului National Britanic pentru Sanatate si Excelenta Clinica (NICE).

In urma auditului, britancii au intocmit un raport ce contine o serie de recomandari pe care Comisia pentru Transparenta ar trebui sa le ia in considerare. Raportul NICE s-a concentrat pe cele 50 de medicamente care au generat cele mai mari costuri in 2010 si atrage atentia asupra faptului ca nu pentru toate substantele de pe lista exista dovada beneficiilor. In Romania sunt compensate medicamente al caror pret este mai mare decat in alte state europene sau medicamente al caror pret a crescut, desi numarul pacientilor tratati pentru aceste boli a scazut. Daca statul roman ar urma sfaturile celor de la NICE,  ar putea economisi aproximativ 180 de milioane de euro de la bugetul de stat.

 

Concluzia institutului britanic de audit este unanima: „procesul de decizie al Comisiei Nationale de Transparenta este opac si ad hoc. Criteriile pentru o recomandare pozitiva (sau negativa) nu sunt clare, iar deciziile par a se baza in mare masura pe rapoartele elaborate de specialistii clinicieni, nominalizati de Comisiile de Specialitate relevante [din Ministerul Sanatatii] si ale caror conflicte de interese, daca exista, nu sunt declarate la momentul elaborarii raportului”.

 

Raspunsul Comisiei Nationale de Transparenta a Ministerului Sanatatii este vag si evaziv, presedintele Comisiei, prof. Radu Lichiardopol a declarat: “Nu putem sa verificam toate chestiile astea.  Sigur ca sunt foarte multe lucruri pe care n-ai cum sa le stii. Pentru ca sunt atat de multe lucruri in jurul nostru despre care nu stim, incat uneori nici nu te mai intrebi. (…) Nu stiu de ce au zis ei ca este opac. Noi avem un site pe care se publica deciziile dupa sedintele Comisiei. Criteriile stiintifice sunt cele pe care le furnizeaza comisiile de specialitate. Pentru ca sunt atatea substante si sunt atatea domenii de competenta in care Comisia asta nu are specialistii respectivi, n-avem cum sa facem in mod sistematic o revizie a substantelor care se afla in uz si sa recomandam pe care sa le scoata si pe care sa le mentina”.

 

Una dintre “chestiile astea” care nu poate fi verificata este ginko biloba, substanta care intra in compozitia unor medicamente compensate, si care a costat, numai in 2010, 16 milioane de euro. Recomandarea NICE este de a le scoate de pe lista de medicamente gratuite si compensate.

 

Punctual, britanicii sfatuiesc revizuirea imediata a compozitiei Comisiei Nationale de Transparenta si includerea in cadrul acesteia a cel putin unui economist cu experienta in sistemele de sanatate care, atunci cand un medicament nou este introdus pe lista, sa poata lua in considerare si analiza criteriul economic.

 

Cititi aici ancheta integrala: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11748921-lista-aur-paznicii-fara-colti.htm

9 COMENTARII

  1. Bine gandit de cei ce fac profit urias pe spatele celor suferinzi,numai bolnav sa nu fii ,ai o durere de dinti si iti vine sa o iei razna si asta are o solutie dar cand depinzi total de medicamente nu va puteti imagina cum este ,sa nu stiti niciodata.

  2. Apropo de Ginkgo biloba …..este chiar foarte bun in suspensie orala ,se numeste Tanakan si chiar are efect in tratarea dementiei senile ,rezultate vizibile dupa 3 zile la persoana de 89 ani .
    Ei ( nu stiu care ei ) vor sa scoata produsele din plante si sa pastreze pe cele de sinteza , chimicale .
    sa avem o zi buna si sa fim iubiti

  3. Iata un bun subiect de manifestatie in piata Universitatii pt.dl.Craciun si echipa de strigatori (ca de altfel pentru toti romanii de buna credinta)…Mi-e teama insa ca e o imensa caracatitza de interese in domeniul asta ca se va pune iute „batista pe tzambal”…

  4. Profit de tema dezbatuta, la care nu comentez pentru ca nu cunosc subiectul, pot doar sa-mi dau cu parerea; ziceam profit sa dau un site pentru prietenii nostri: medicamentecompensate.ro
    Am doua persoane in familie bolnavi cronici (sotul si mama), iar acest site mi-a deschis ochii si nu mai sunt la mana farmacistului.

  5. Domnul Radu Lichiardopol continua sa ne minta si dezinformeze cu aceeasi nerusinare senina, care insa nu il absolva de responsabilitatile pe care le are in functia in care se gaseste … caci el este acolo CA SA STIE care trebuie sa fie minimul de medicamente necesare intr-un sistem sanitar corect si eficient …

    Daca prin sprijinul perfid al „legilor lui Murphy” a fost ridicat „pana la limita incompetentei sale”, sa faca bine sa paseasca jos din postul respectiv, si sa lase in locul lui o persoana competenta CARE STIE CE TREBUIE FACUT!

    Daca o persoana cu astfel de lipsa de minim discernamant ar intocmi „cosul minim zilnic” de hrana pentru romani, ar accepta pe lista aia caviar, homari si somoni, in loc de paine, lapte, cartofi, morcovi, oua …

    Degeaba se maresc continuu sumele alocate sanatatii, daca astfel de incopetenti (sau poate chiar interesati) le cheltuie aiurea, si fara o minima decenta in asumarea raspunderii pentru sumele cheltuite aiurea.

    Iar scuza nemernica: „Pentru ca sunt atat de multe lucruri in jurul nostru despre care nu stim, incat uneori nici nu te mai intrebi”, nu face decat sa ii incrimineze ca incapabili, sau de rea credinta interesata!!! … NOI NE INTREBAM TOTI DLE LICHIARDOPOL !!!

Comentariile sunt închise.