Vladimir Tismaneanu vorbeste, intr-un editorial publicat de Contributors.ro, despre faptul ca se vede nevoit sa apere conceptul de intelectual, dupa ce politologul Cristian Preda a fost propus spre excluderea din partid.

“Cand si-a lansat blogul personal, politologul Cristian Preda a cerut catorva prieteni de idei, oameni care il cunosc si care i-au citit cartile, sa ofere cateva randuri. Am facut-o si eu, alaturi de alti intelectuali. Scriu acest cuvant, intelectuali, si imi dau seama ca s-a ajuns intr-o situatie buimacitoare. In loc sa discutam ideile unor oameni cu expertiza reala si usor verificabila, in loc sa participam la veritabile dezbateri, la polemici cinstite, am ajuns sa trebuiasca sa aparam insusi conceptul in cauza. Acest lucru, o spun apasat, nu este normal. Nu stiu o alta tara post-comunista in Europa unde sa se verse atata naduf si fiere la adresa unor oameni a caror singura “culpa” este ca-si urmeaza crezul valoric. Nu urmaresc indeajuns detaliile vietii politice din Romania ca sa ma pot pronunta privitor la cauzele care au dus la indepartarea lui Cristian Preda din PDL. Oricum, cand aud cuvantul “excludere” ma cam trece un fior prin sira spinarii. Un PDL fara un om precum profesorul si europarlamentarul Cristian Preda este unul saracit, imputinat, vaduvit de o valoare reala. A rostit lucruri dezagreabile pentru unele persoane?  C’est la vie. Monolitul nu este o virtute politica. Pluralismul inseamna obligatia de a accepta diversitatea opiniilor. Cristian Preda este un ganditor care nu se inclina, nu se lasa purtat de vant si de interese conjuncturale, este un liberal consecvent. Iata mai jos ce-am scris in 2009. Am recitit textul si nu simt nevoia sa schimb macar o virgula. Dimpotriva” scrie Vladimir Tismaneanu pe Contributors.ro.

Puteti citi intreg editorialul pe http://www.contributors.ro/cultura/despre-cristian-preda-politologul-si-politica-5/

 

20 COMENTARII

  1. pe mine una cand vad pe cate unul lansandu-se si cerand sau primind „acreditari” de la un timasmaneanu, nu ma convinge; pe cati mai moseste acest tovaras?!

    • Uşurel. Nici chiar aşa. Tismăneanu s-a simţit lezat, empatic. Nu-i nici o tragedie.

      • da, dar ideea era alta; de cand conteaza asa de mult „acreditarea” tismaneanului intr-un cv politic?

  2. Bob Dylan are o melodie cu un nebun care spune ceva de pe un munte, preluată şi Phoenix şi Moţul (Pitiş).
    Idealişti ce se închid în turnuri de fildeş şi apoi strigă că nu sunt înţeleşi. Că sunt discriminaţi. că sunt excomunicaţi. Când de facpt ei au ales izolarea. Părerea mea.

  3. nu prea se aude bine in sua lumea noastra, a celor multi, lumea marelui Creanga 🙂 dar ne prieste noua si inca foarte bine ca foarte multi nu cunosc basmul romanesc Harap Alb, obligatoriu si pentru ceaslovul intelectual, politic plin cu muste

  4. Musiu Cristian Preda vrea sa para original si rebel ,dar secomporta ca la piatza la taraba de zarzavaturi…

    mai are de invatat cind trebuie sa vorbeasca si cand sa taca .

    daca,mi-l inchipui la Primaria Capitaleai ,il vad intr-o continua cearta sau certandu-i pe consilieri si scriind pe blog sau iesind in presa si tv la orice ora

  5. Ca sa pretinzi sa fii ascultat, mai intai trebuie sa sti si tu sa asculti. Moralitatea care o ceri altora, trebuie sa te caracterizeze si pe tine. Nimeni nu detine adevarul absolut si de cele mai multe ori, adevarul meu nu este si adevarul tau.
    „Cât de grea ar fi povara, o porti mai usor
    când îi adaugi rabdare.” Richard Wurmbrand
    „Geniul se poate forma in linistea unei biblioteci, dar taria de caracter este de multe ori rezultatul unei vieti traite pe nicovala suferintei.” Richard Wurmbrand
    Smerenia înseamna sa te evaluezi în mod corect.
    C.H. Spurgeon
    Omul care asculta înainte de a vorbi este întelept si pacea nu depinde de absenta luptei.
    Un adevar spus cu gând de a face rau,
    de a aduce întristare, este tot atât de vinovat ca si cand ai spune o minciuna.

  6. Cine sunt intelectualii?
    Cristian Tudor Popescu, care are o specializare in calculatoare, e intelectual? Boldea cu educatie juridica, e intelectual? Jurnalistii, Diaconescu, Bdea, Turcescu, sunt intelectuali? Videanu,Vadim Tudor, Andronescu, Zgonea sunt intelectuali?
    Cristian Preda, daca judeci dupa activitatea politica, poti sa spui ca e intelectual?
    Cine stie metoda de afla, cine e intelectual si cine nu. Care sunt caracteristicele, dupa care se poate spune ca cineva e intelectual.
    Daca Cristian preda e un intelectual, poate, cu metode stiintifice, schimba covingerile alegatorilor , ca sa poata sa i-si aleaga un primar, adevarat gospodar.
    Vreau formula de intelectual.

  7. Tismaneanu, nu este vreun prost, asa cum nici Preda nu este, numai ca fac greseala sa ii considere idioti pe ceilalti. Ori, daca vreun intelectual, hai sa-l luam exemplu chiar pe domnul Preda, face greseala sa considere ca primaria este precum catedra, adica doar un suport pe care sa isi aseze catalogul si ca i s-ar cuveni din principiu locul de candidat, ei bine, chiar daca fac aceasta greseala, nu au dreptul sa isi demoleze colegii de partid care au intrat in competitie pentru acelasi post. Sa nu se inteleaga gresit, am tot respectul pentru intelectuali, pentru profesori in special si pentru breasla din invatamant, dar iata, tot din invatamant si tot de la catedra vine si Abramburica de la PSD. Adica nu exista padure fara …tufisuri.
    La primaria Bucurestiului avem nevoie de un gospodar vrednic si nu de un tocilar sclifosit si plin de ifose.

  8. Bonsoir,

    Aujourd’hui, je vais vous donner mon point de vue sur les métiers dits intellectuels…

    Tout d’ abord, on entend par intellectuels un métier qui nécessite de la réflexion mais dans ce cas là, les autres métiers sont idiots?

    Je ne pense pas, il faut de tout! C’ est sûr qu’ entre femme de ménage ou ingénieur mon choix est vite fait… Mais il faut avant tout pouvoir etre indépendant et si je dois faire un métier comme ouvrier où le travail taylorien, à la chaine empeche toute reflexion je le ferai quand même si ça me plairait pas, au fond qui aimerait faire ça je pense personne.

    Mais je ne suis pas d’accord d’appeler des métiers intellectuels et d’ autres non, car si ce n’ est oas intellectuel, c’ est idiot alors…

    Et „masseur”, c’est un métier intellectuel ou manuel ?

    Et „footballeur”, c’est quand même pas intellectuel et c’est pourtant pas manuel.

    • mosule!las-o mai incet cu copiatul.ar cam fi timpul sa inveti bine limba franceza .ca sa poti face si dumneata ,acolo,o traducere,ca sa ne arati ceva din mila domnieitale,adica,oarece respect.

  9. Dl Tismaneanu,
    Daca acest domn C PREDA are idei, de ce nu merge in cadru organizat la partid ,sa le expuna sa admita si contra argumentele tov..de partid.Daca nu accepta acest tip de discutii, si crede ca el tot timpul are dreptate, ma tem ca este un tip destul de periculos, mai avem experenta acestui tip de om.Daca accepta democratia, de ce nu respecta si principiul ei, minoritatea se supune majoritati.Daca nici cu asta nu este de acord ,sa stea pe margine de voie sau obligat de colectiv si comenteaza cit vrea.Cind acest domn a venit in partid el practic nu a facut nimic, tov. de partid la propus pe liste a muncit ca el sa fie europarlamentar ,si acum ce zice ca el este alfa si omega, are numai drepturi nu si obligatii.Se bate moneda ca este intelectual f. bine avem nevoie de ei dar mai mult avem nevoie de oamenii cu caracter nu de oportunist si de cai troiani,daca ar da dovada de caracter ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea sau sa caute alta scena pentru a se exprema.

  10. Nici eu nu sunt pentru excluderea lui Cristian Preda, deşi greşeşte fundamental. Să considere că această tentativă a BP-PDL a fost un duş rece şi să revină cu picioarele pe pământ, să se mai consulte măcar cu Monica Macovei, Theodor Paleologu sau Traian Ungureanu asupra disciplinei de partid (şi nu numai, fără reguli unde am ajunge?).
    Dacă va recidiva, nu esxluderea este soluţia ci sugerarea părăsirii partidului de bună voie.
    Fiţi convinşi că nici un alt partid nu şi-l va însuşi în acest caz. Părerea mea.

    • Corect!
      Totusi daca a gresit in alegerea partidului ,trebuia sa demisioneze.Daca isi recunoaste greseala s-ar putea sa se linisteasca apele.

  11. d.le tismaneanu,ce a facut d.l preda nu tine de libertatea exprimarii ideilor,tine de buna cuviinta fata de partidul care l-a adoptat.nu poti fi si cu ptietenii si cu dusmanii in acelasi timp.asta v-o spune un pensionar care a trecut in viata prin multe si bune si rele!am f.multa experienta !

    • Aici nu e vorba de atac la conceptul de intelectual si nici a libertatii de gandire si exprimare si nici de aparare al unui alt concept „monolit ca virtute politica”.
      D-ulCristian Preda putea ramane un ganditor liber in afara inregimentarii intr-un partid,putea ramane consilier prezidential.
      Nu vreau sa fiu malitioasa,dar un salar de 4000 lei(poate mai putin) nu se compara cu 7000 euro,nu-i asa?
      Pe d-lul Tismaneanu il apreciez in mod deosebit ,insa dansul n-a acceptat sa devina activist politic (poate a fost in PCR) si nu cunoaste regulile ce stau la baza activitatii unui partid democratic din zilele noastre.

      N-a suparat persoane,a daunat intregului partid si a afectat imaginea unui partid care are si asa o situatie dificila in prag de alegi.Faci parte dintr-o echipa si nu ai dreptul sa lovesti ca un dusman in propriul partid.Daca avea nemultumiri ,trebuia sa-si dea demisia.

Comentariile sunt închise.