Refugiata-afganistan-kariha-kahis-klaw

Kariha Kahis Klaw este o tânără din Afganistan care a reuşit, în urmă cu opt ani, să fugă din iadul din Afganistan, ajungând împreună cu mama şi cu fratele său în Timişoara. Marele regret al fetei este că, după atâta timp, nu a reuşit să primească cetăţenia română. Iar testele, spune ea, conţin întrebări cel puţin ciudate.

Nu este foarte ușor să primești cetățenia. Pentru refugiați și emigranți nu se dă cetățenia română așa ușor. La examenul de cetățenie, la proba scrisă, una din întrebări suna așa: Cum se numește calul lui Ștefan cel Mare? Sau mai era o întrebare, “Ce putem să găsim la Dunăre?” Putem să găsim nisip, pești, păsări, putem să găsim multe, dar răspunsul corect era Delta Dunării. În final, nu am primit cetățenia română pentru că mi s-a spus că nu vorbesc limba română suficient de bine, ceea ce nu este adevărat, spune Kariha Kahis Klaw.
Tânăra refugiată lucrează de acum 6 ani în România. Iniţial s-a angajat ca muncitor necalificat într-o fabrică, pentru că nu știa să vorbească limba. Apoi a făcut un curs de calificare profesională în cosmetică, care i-a permis să se angajeze la un salon de cosmetică.

Pentru că a terminat 12 clase în țara de origine, Kariha a luat decizia de a urma și o facultate, astfel că s-a înscris la Științe Economice la Timișoara, facultate pe care a terminat-o cu brio.

Acum, sunt contabil la Asociația Generație Tânără. În România am găsit oameni foarte prietenoși, niciodată nu m-am simțit ca o străină, ca un refugiat, am fost ajutată. Mă bucur că sunt în România și îmi doresc să fiu în continuare aici. România este a doua țară de origine, mă simt în Timișoara ca acasă, explică tânăra, Pressalert, citată de reteauadestiri.ro

Mariana Petersel, președintele Asociației Generația Tânără România, care acordă sprijin refugiaților locați temporar în România, consideră că “cetățenia română se dă foarte greu refugiaților și cred că legea ar trebui să fie mai permisivă, iar România să ia în brațe aceste persoane. Kariha are de opt ani statutul de refugiat și ne luptăm să aibă cetățenia română”.

Kariha și-a spus povestea de viață, la Centrul de Informare Europe Direct din Timișoara, unde a avut loc evenimentul “Povestea mea. Povestea unui refugiat” cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Refugiatului.

1 COMENTARIU

  1. „Cum se numește calul lui Ștefan cel Mare?”

    Stefan cel Mare a domnit intre 1457- 1504; asta inseamna 47 de ani! Voi idiotilor NU stiti cit poate trai un cal? A purtat 48 de batalii (4 pierdute) si o mai fi pierdut ceva cai si in timpul acestor lupte!; nu!?

    De ce nu ati intrebat citi dintre caii lui au fost armasari si citi dintre ei iepe…IDIOTILOR!

Comentariile sunt închise.