FLUX 24 a publicat duminică un articol despre cel mai longeviv consilier prezidențial, Gheorghe Angelescu, Consilier de Stat și Șeful Cancelariei-Cancelaria Ordinelor de la Administrația Prezidențială, numit în decembrie 2000 în această funcție de către președintele Ion Iliescu și păstrat în cele două mandate de președintele Traian Băsescu și preluat acum și de președintele Klaus Iohannis.

Gheorghe Angelescu a fost membru al UTC înainte de 1989, când a absolvit secția Mașini Unelte de la Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Politehnica București.

Brusc devine membru fondator al FDSN și este numit ministrul Tineretului și Sportului, ajunge mai apoi consilier al premierului Nicolae Văcăroiu, iar mai apoi în Ministerul de Externe și Secretar I pe probleme politice la Ambasada României la Roma. Între 1997-2000 ajunge din nou la PDSR fiind numit Coordonatorul Direcţiei Organizare din cadrul Departamentului Organizatoric sub atenta îndrumare a celebrului Octav Cozmâncă.
O carieră rapidă, o ascensiune fulminantă. Ne întrebam ce l-a recomandat pe Gheorghe Angelescu? Și am aflat.

TATĂL BĂNUIT CĂ AR FI FOST RACOLAT DE KGB

Gheorghe Angelescu este fiul generalului SIE,  Vasile Angelescu. În anii 70, Angelescu tatăl a condus echipa de killeri a Securității, în anii 80 a fost trecut în planul doi fiind bănuit de colaborare cu KGB, iar în 1990 a fost adus de proaspătul șef al SIE, Mihai Caraman (foto), prim adjunct la conducerea spionajului extern. Caraman a fost implicat într- acțiune de spionaj împotriva NATO despre care s-a spus că ar fi fost comandată de KGB.

DEZVĂLUIRILE UNUI OFIȚER SIE DE RANG ÎNALT

Despre cei doi Angelescu, tatăl și fiul, găsim informații importante într-un volum publicat recent de Cornel Nemetzi, fost şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul Serviciul de Informaţii Externe, în perioada aprilie 1990 – decembrie 1997,

ANGELESCU JUNIOR FĂCEA PARTE DIN ECHIPA DE ȘOC A FSN,  IMG, FACE ORDINE!

Cornel Nemetzi precizează că „după ce fiul lui Vasile Angelescu fusese numit ministru al Tineretului şi Sportului, la căderea Cabinetului Roman, tatăl susţinea că fiul său, Gheorghe Angelescu, ar fi meritat această demnitate, deoarece înaintea alegerilor ar fi făcut parte dintr-o echipă de şoc, care rupea afişele electorale ale Opoziţiei, punându-şi astfel viaţa şi libertatea în pericol”. „Sunt sigur că fiul a preluat această metodă de la tatăl său, care probabil a procedat la fel în timpul alegerilor din toamna anului 1946, alegeri câştigate de către PNŢ, dar măsluite de comunişti cu ajutorul ocupantului sovietic. Înainte de aceasta, îmi amintesc o seară când în Bucureşti se proclamase în Piaţa Universităţii o zonă liberă de comunism, piaţa fiind ocupată de manifestanţi anti-FSN. Angelescu îi telefona fiului său, atunci inginer la uzinele 23 August, şi îi cerea pe un ton autoritar să formeze un detaşament muncitoresc şi să deplaseze în centrul oraşului pentru a-i ataca şi dispersa pe demonstranţi”, spune fostul șef al SIE pe Europa.

FILIERA MILITARU GRU

Mihai Caraman a fost readus în prim plan după evenimentele din decembrie 1989 de generalul Nicolae Militaru (foto), ministrul apărării în acel moment, demascat ca agent al serviciului de informații militar sovietic, GRU. În 18 ianuarie 1990, Militaru l-a numit pe Caraman adjunct al ministrului apărării si l-a numit comandant al Centrului de Informații Externe. A devenit ulterior director al Serviciului de Informații Externe.

ANGELESCU TATĂL, KILLERUL SECURITĂȚII

Caraman l-a reactivat imediat pe Vasile Angelescu în funcția de prim adjunct al SIE. Despre Angelescu scria istoricul Marius Oprea: <Dar reactivarea lui Vasile Angelescu de către Caraman a fost, pentru omologii din serviciile secrete occidentale, o nouă probă de ostilitate arătată de nou-creatul SIE, care se arăta astfel un continuator fidel al practicilor vechii Securități. Aceasta, dintr-un motiv evident: generalul Angelescu comandase, în cadrul vechilor structuri ale Direcției de Informații Externe, unitatea specială „Z”. Aceasta unitate era omologul celebrei și temutei brigazi speciale din cadrul KGB, care se ocupa de „afaceri umede” – adică de lichidarea fizică a defectorilor din serviciile secrete, ca și a „emigranților” deosebit de incomozi pentru regim. Iar unitatea „Z” avea treabă îndestul cu identificarea și aducerea la îndeplinire a celor aproape 30 de sentințe de condamnare la moarte pronunțate în contumacie în cazul a tot atâția „trădători” din Securitate care, de-a lungul timpului, „au ales libertatea”.>

CANCELARIA ORDINELOR ȘI CAVALERII ORDINELOR

Jurnalistul Robert Turcescu a scris recent pe blogul său despre Cancelaria Ordinelor și mai multe persoane care au fost decorate. Pe 28 noiembrie 2002, scria Turcescu potrivit Monitorului Oficial P A R T E A I, anul XIV – Nr. 865  de vineri, 29 noiembrie 2002, presedintele Romaniei de la acea vreme, domnul Ion Iliescu, i-a acordat domnului Victor Ponta Ordinul NationalServiciul Credincios în grad de Cavaler. Decretul a fost contrasemnat de primul-ministru de atunci, domnul Adrian Nastase. Mai jos, lista tuturor celor care in noiembrie 2002 au primit aceasta distinctie, dar si alte decoratii, unele chiar mai importante. Va recomand o lectura atenta, numele sint sonore, recomanda Robert Turcescu.

COMENTARIUL LUI ROBERT TURCESCU: Potrivit Legii 29 din anul 2000, aceste decoratii sint “conferite cetatenilor romani pentru serviciile exceptionale aduse statului si poporului roman, pentru acte de eroism savirsite in serviciul militar si pentru merite deosebite in activitate“. Aceeasi lege stipuleaza ca propunerile de decorare pentru membrii Guvernului (cum era cazul domnului Victor Viorel Ponta care la acea vreme erasecretar de stat) se fac de catre primul-ministru (Adrian Nastase in 2002).Propunerile de decorare cu Ordine Nationale, stipuleaza Legea 29, “trebuie sa fie temeinic motivate, iar esenta acestor motivatii se inscrie in brevetele care insotesc insemnele“. Gradul de cavaler al Ordinului “Servicul Credincios” este asimilat gradului de locotenent.

sursa flux24.ro