Str.Odgonului cu Str. Ion Manolescu (Sector 6)O Românie fără gropi. Oare cum ar arăta? Cum ar fi ca drumurile noastre toate să fie asfaltate și corect semnalizate și marcate, iar șoferii să poată circula fără griji? Pare un vis care, în secolul XXI, este aproape imposibil să devină realitate. Totuși, există niște oameni care vor să ne demonstreze contrariul. Și o fac bine! Unul dintre ei este Alexandru Vîlvoi, inițiatorul campaniei „România Fără Gropi.”, despre care vă povestim imediat.

Autoritățile ne spun adesea că „viața are prioritate”. Așa să fie oare? Când sute de accidente au loc anual din cauza drumurilor proaste sau a lipsei marcajelor ori a vizibilității reduse a acestora, ce am putea să mai credem? Să fie un joc de imagine din partea autorităților sau doar nepăsare?

Vă întrebați, poate, cine este răspunzător pentru viețile curmate. Ei, bine, tot ele, autoritățile care nu respectă legea. Ne-au demonstrat asta nu doar o dată. Dar poate și noi, cetățenii, purtăm o parte din vină, pentru că nu cunoaștem legea așa cum ar trebui și nu o aplicăm.

Iată ce prevede articolul 5, alin 6 din Codul Rutier:

„În cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii”.

Așadar, este clar. Adiministratorul drumului poate răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal atunci când legea este încălcată, iar viața oamenilor este pusă în pericol. Si se ridică o nouă întrebare. Cine ar trebui să-i sancționeze pe acești administratori nepăsători, care doar au știut să pompeze ani la rând bani în propriile buzunare, fără să se îngrijească de cetățenii acestei țări?

Ei bine, iată rspunsul. Tot Codul Rutier (n.r – art 105) ni-l pune pe tavă!

„Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane juridice: nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferată, conform standardelor în vigoare”.

Poliția Rutieră este, fără doar și poate, cea care ar trebui să vegheze la respectarea legii pe drumurile publice. Cu toate acestea, nu o face mereu. Prea multe nu sunt de spus. Imaginile vorbesc de la sine. Noi doar vă arătăm, dumneavoastră judecați.

 

CB intersectia cu DJ401 cum arata

CB cu Splaiul Unirii cum arata

 

sursă foto: Alexandru Vîlvoi

 

Așa arăta Centura de Sud a Bucureștilui înainte ca niște oameni tineri, cu spirit civic, să ia atitudine. Este vorba despre Campania „România Fără Gropi.”, prin intermediul căreia s-a realizat în aproape jumătate de an de la înființare, cât nu a făcut CNADNR-ul ani la rând. Doar pentru că au vrut ca legea să fie lege, nu tocmeală. Așa că s-au apucat să facă sesizări la Poliție. Uneori au fost luați în derâdere, alteori au fost priviți ca justițiarii care „merită” să fie pedepsiți pentru „tupeul” de a cere dreptate, dar nu s-au lăsat intimidați. Și au acționat. De fiecare dată când mai găseau un drum cu gropi sau nesemalizat, filmau, fotografiau și sesizau. Așa a ajuns Centura de Sud a Capitalei, în doar doar luni, să fie asfaltată și transformată intr-un drum civilizat. Ce-i drept, încă se mai lucrează la marcaje, dar pericolul a trecut. Sute de vieți au fost, poate, salvate.

Fotografiile de mai sus arată clar cum erau drumurile înaninte ca autoritățile să le repare. Un dezastru, o bombă cu ceas pentru toți șoferii care voiau să intre sau să iasă din București. Acum arată așa:

 

CB cum arata

 

sursă foto: Alexandru Vîlvoi

sursă video: Alexandru Vîlvoi

Și nu este singurul drum care a fost reabilitat în urma sesizării fărcute de cei care au demarat Campania „România Fără Gropi.”. Lista este destul de lungă. S-au făcut în tăcere, fără tăieri de panglică, așa cum procedează politicienii la primul kilometru de autostradă. În tăcere, dar cu mulți nervi, stres și discuții interminabile pe la sediile Poliției sau în mijlocul străzii.

„O altă reușită este că am determinat Administrația Străzilor să repare și să aplice marcaje pe Șos. Fabrica de Glucoză, o stradă plină de gropi de ani de zile”, a declarat pentru Nasul TV, Alexandru Vîlvoi (foto), inițiatorul campaniei.

 

foto - eu

 

sursă foto: Alexandru Vîlvoi

Iată diferența! Cum arăta strada înainte ca ea să fie reparată, și cum arată acum!

 

sursă video: Alexandru Vîlvoi

 

Alte drumri reparate:

– DJ 203 I (Cotorca-Lipănescu) – Jud.Buzău
 – DJ 132 (Homorod-Jimbor-Ocland) – Jud.Brasov (se asfaltează în aceste zile). Drumul județean arată îngrojitor. Dovada!
DJ 132 (Homorod-Jimbor-Ocland) - Jud.Brasov
sursă foto: Alexandru Vîlvoi
sursă video: Alexandru Vîlvoi 
 – Str.Odgonului cu Str. Ion Manolescu (Sector 6)
Str.Odgonului cu Str. Ion Manolescu (Sector 6)
sursă foto: Alexandru Vîlvoi 
 – Int.Cosmina, Sector 5
Int.Cosmina - asfaltata
sursă foto: Alexandru Vîlvoi
  – Str. Garii cu Str. Stefan cel Mare (Radauti – Jud. Suceava)
Alte drumuri sunt în lucru și urmează să capete o „față” nouă. Acetsea sunt:
– DN29D – Botoșani – Trusești (jud.Botosani)
– DJ 104L – Viscri (jud.Brasov)
– DJ 103A si DJ 103B (jud.Brasov)
– bretea DN1 zona Baneasa (Sector 1)
– Str.Paleologu (Sector 2)
– Str.Podul Giurgiului (Sector 5)
– Str. Drumul Floare de Colț cu Șos. București-Măgurele (Sector 5)
– DJ 102H – Căldărușanca-Mizil (jud.Buzau)
– B-dul Mamaia cu Aurel Vlaicu – Mamaia (jud.CT)
– DJ 248 Iași-Vaslui
– DJ401 – comuna Berceni (jud.Ilfov)
– Str. Notarra – Sibiu (jud.Sibiu)
– DN1 – bordura de pe axul drumului care ar trebui să fie parapete de beton/metalic
Dacă am trăi într-o țară civilizată, în care Poliția și-ar face treaba, iar administratorii drumurilor ar fi sancționați conform legii, cu siguranță am avea „siguranță și încredere”. Dar atunci când nimeni nu vrea să repare greșelile, atunci când Poliția refuză cu nonșalanță chiar și să primească o sesizare de la un cetățean, atunci ce speranță să mai avem că se mai poate îndrepta ceva în România?
Și totuși, Alexandru Vîlvoi, inițiatorul campaniei „România Fără Gropi.” s-a „luptat” cu morile de vânt și nu s-a dat bătut. Le-a adus polițiștilor la cunoștință toate neregulile constatate pe șoselele din Capitală și din țară. Nu de puține ori s-a lovit de un refuz și de sfidarea celor care cred că uniforma le dă puterea de a-și bate joc de cetățenii acestei țări. Vă prezentăm doar unul dintre momentele care ne arată, din păcate, în ce țară trăim. Cine face legea și cine este condamnat să plătească. Priviți!

sursa video: Alexandru Vîlvoi

Campania „România Fără Gropi.” are și o pagină de Facebook. Acolo puteți să le dați un „like” celor care vor să vă apere drepturile. Să nu vă mirați dacă, printre miile de felicitări, veți găsi și niște comentarii jignitoare, de-a dreptul odioase, venit chiar din partea… cui credeți?… a unor polițiști! Da, chiar cei care ar trebui să ne apere și să ne ofere siguranța pe care ne-o tot flutură prin intermediul sloganului. Și ca să vedeți cum reacționează oamenii legii, vă ptezentăm niște capturi. Suntem convinși că vă vom stârni și mai tare și vă veți alătura Campaniei și paginii de pe rețeaua de socializare.

Iată ce spun polițiștii Ionuț Saru și Claudiu Zamfir, angajați ai Poliției Capitalei, despre faptul că mai există oameni care cred că respectarea legii trebuie să fie mai presus de orice.

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

5

 

 

6

 

capturi foto: Alexandru Vîlvoi

Nepăsarea Poliției Rutiere și sfidarea de care a dat dovadă nu a trecut neobservată de către societatea civilă, nici de inițiatorul Campaniei „România Fără Gropi.”, Alexandru Vîlvoi. Pentru că oamenii legii care au refuzat să furnizeze informații de interes public, au fost acționați în instanță. Și sunt doar primele măsuri pe care Alexandru Vîlvoi le-a întreprins în lupta sa cu legea și oamenii care ar trebui să vegheze la respectarea ei.

4 COMENTARII

  1. Saru Ionut ai devenit celebru ca cel mai idiot militian. Stim ca nu esti tu singurul, dar iata ca in cazul de fata ai ales sa fi mascota militiei. Saru Ionut, iti doresc o zi proasta urmata de alte zile din ce in ce mai proaste pt ca un rahat pansat ca tine nu ar trebui sa ocupe functia de agent. Cel mult desfundator de canale! Bleah, prostul satului!

  2. cautati banii de drumuri in Brazilia ,Dubai sau in Italia…in castele ,bungalouri sau iahturi ….este singura sansa, toti cei ce conduc azi lasati in kurul gol in mijlocul strazilor !….ce atata cacaiala ….nu vedeti unde am ajuns ?….

  3. @saru ionut–mare DOBITOC- esti nene , banii cu care trebuiau sa se asfalteze strazile au mers in buzunarele sus pusilor– deasemenea lucrarile de asfaltare au fost platite cu virf si indesat si mai au si termen de garantie –ei ,tu esti asa de -prost- dar si bun de gura nu sti ca nu politia asfalteaza ci INFORMEAZA-organele (care iau bani cu furca) pentru luare de masuri comform legilor ROMANIEI- Daca se intimpla accident in U.S.A.din asemenea cauze compania care a asfaltat drumul in garantie risca sa fie in insolventa pentru pierderi enorme de bani – pentru plata daunelor materiale ,salariile accidentatului si cheltuielile de spitalizare sau plati pentru cei handicapati pe viata datorita accidentului.–prin compania de asigurare ,dar aceasta i-si va lua banii prin instanta .Am folosit cuvinte din vocabularul tau de mahala ,ca sa nu te superi pe nimeni

Comentariile sunt închise.