Aproximativ 25.000 de maghiari, între care sute de preoți,au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la protestul organizat față de sentința în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din municipiu. Protestatarii au adoptat un manifest prin care și-au declarat „nedreptatea suferită” și prin care au cerut „remedierea deciziilor judecătorești nedrepte”.
O parte din protestatari au pancarte cu mesaje precum „Dreptate”, „Dreptate lui Marko, Marosan și Miko”, „Justice”, „Autonomie teritorială Ținutului Secuiesc” și au steaguri secuiești și ungare.
Printre manifestanți au fost distribuite mii de ecusoane, de culoarea neagră, cu inscripția în limba maghiară „M – 2012.09.01. – Ziua Dreptății”, precum și mii de fluturași cu manifestul care urmează să fie dat citirii la sfârșitul protestului, care va dura aproximativ două ore.
Protestatarilor li se vor adresa președintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopul-vicar al Bisericii Reformate Kató Béla, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, episcopul reformat Pap Géza, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi György, episcopul unitarian Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Adorjáni Dezső, episcopul reformat Csűry István, europarlamentarul Tőkés László.
[jwplayer mediaid=”19017″]
UPDATE: Cei aproximativ 25.000 de maghiari care au participat, sâmbătă, la protestul de la Sfântu Gheorghe față de sentința în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko” au adoptat un manifest în care și-au formulat revendicările, cerând, printre altele, „remedierea deciziei judecătorești nedrepte”
În manifest, care a fost citit de Kató Béla, episcop auxiliar al Eparhiei Reformate din Ardeal, se arată că maghiarii din toată România protestează față de nedreptatea suferită de această comunitate.
„Noi, maghiarii din Trei Scaune (județul Covasna), din secuime, din Ardeal, din România, cei care ne-am adunat în 1 septembrie, de Ziua Dreptății, aici, la Sfântu Gheorghe, protestăm unanim, ca o comunitate puternică, față de nedreptatea pe care am suferit-o”, se subliniază în deschiderea manifestului.
În continuare se precizează că maghiarii protestează față de „încercarea de renaționalizare” a Colegiului „Székely Mikó”, proprietate a bisericii și a comunității.
„Protestăm față de condamnarea pe nedrept a lui Markó Attila, a lui Marosán Tamás și a lui Silviu Clim, membrii Comisiei Naționale de Retrocedare. Este inacceptabil ca oamenii să fie condamnați la închisoare pentru munca cinstită. Considerăm revoltătoare încercările repetate ale statului român de a priva comunitatea de moștenirea noastră. Cerem autorităților române competente să oprească renaționalizarea ilegală a Colegiului «Székely Mikó»”, se arată în manifest.
La finalul manifestului, protestatarii și-au formulat revendicările în cinci puncte, ei solicitând, printre altele, implementarea consecventă a principiului statului de drept și realizarea urgentă a restitutio in integrum.
După citirea acestui manifest, o parte dintre participanți au început să scandeze „Autonomie” și „Să piară Trianon”. Manifestarea, la care au participat aproximativ 25.000 de maghiari, s-a încheiat după aproximativ două ore cu intonarea imnului maghiar și a celui secuiesc.
Protestul, organizat de bisericile istorice maghiare, a început la ora 11.30, cu bătăile clopotelor, mare parte dintre protestatari adunându-se în fața lăcașurilor de cult, de unde au pornit într-un marș spre centrul orașului, unde, în fața Colegiului „Székely Mikó”, a fost amenajată o scenă.
noi de ce nu facem marsuri de protest la ei in tara? de ce lasam acesti oameni sa faca ce vor la noi in tara? nu inteleg de ce nu se rascoala romanu?
Szekely Miko Colegiul Istoricul
Școala are o istorie de aproape 150 de ani. Stabilirea în 1857, a decis să ia biserica reformată, și-a început activitatea în anul 1859 ca o școală fortificată biserică Szekely, în plus față de lansarea de prima clasa de liceu, ca o școală germană.
Școala se află pe aceeași proprietate în 1860 dobândite prin donație și cumpărare.
În 1870, contele Mikó Imre, pe cheltuiala lui, Zofahl Gustav inginerproectant elaboreza priectul aripi spre piața principală , care este construit din 1877. Obținerea fondurilor pentru construirea a ajutat Császár Balint.
Imre Miko (care în 1876 a fost numit Szechenyi Transilvaniei) 60000 Crown fundației și o parte din ajutor de stat între 1890 și 1892 în conformitate cu planurile lui Alpar Ignatie a construit aripa de sud. Includeți numele Szekely Miko Școala, în septembrie 1892, și are ca principal opt ani de liceu și deschide ușa.
În vara anului 1893 au rămas la primul examen final.
Szekely Miko Colegiul Istoricul
Școala are o istorie de aproape 150 de ani. Stabilirea în 1857, a decis să ia biserica reformată, și-a început activitatea în anul 1859 ca o școală fortificată biserică Szekely, în plus față de lansarea de prima clasa de liceu, ca o școală germană.
Școala se află pe aceeași proprietate în 1860 dobândite prin donație și cumpărare.
În 1870, contele Mikó Imre, pe cheltuiala Zofahl Gustav építészmérnökkel au rapoarte de piața principală cu care se confruntă de proiectare aripa, care este construit din 1877. Obținerea fonduri pentru construirea a împăratului Balint a ajutat.
Imre Miko (care în 1876 a fost numit Szechenyi Transilvaniei) 60000 Crown fundației și o parte din sinele sale de ajutor de stat între 1890 și 1892 în conformitate cu planurile de Ignatie a construit aripa de sud. Includeți numele Szekely Miko Școala, în septembrie 1892, și are ca principal opt ani de liceu și deschide ușa.
În vara anului 1893 au rămas la primul examen final.
Putin zambet nu strica …
„Unde mi-e sceptrul mostenit de la ceasca? Ti-l aduc eu dupa ce il fur ,dar nu pot fura decat dupa ce ii schimb pe Morar si Kovesi !De ce ne invarte asa tare Felix ?Pai dupa ce ne ameteste bine ne mananca pe amandoi de vii…” -Facebook
http://xdangels.com/crazy-hamsters-dont-give-a-shit/