Ştiinţe militare, informaţii / Ştiinţe socio-umane / Filologie – limbi străine / IT&C / Juridic / Educaţie / Tehnic / Economic / Antreprenoriat / Resurse umane / Medical / Altele / Nu am.
Să experimentaţi lucruri noi / Să vă petreceţi timpul singur / Să ieşiţi cu prietenii.
O discuţie cu alţi pasageri / Căştile pe urechi, o carte sau navigarea pe Internet.
Un salariu bun / Recunoaştere în societate / Apartenenţa la o instituţie de elită / Un loc de muncă stabil / Oportunităţi de carieră / Un mediu de lucru profesionist / Posibilitatea de a învăţa şi a face lucruri speciale.
Să înţeleg, să interpretez, să gândesc / Să interacţionez, să relaţionez, să acţionez / Să creez, să perfecţionez, să inovez.
Dacă veţi completa corect cea mai mare parte a întrebărilor, primul test de angajare la SRI va afişa următorul mesaj: „Studiile absolvite, pregătirea profesională, precum şi trăsăturile de personalitate relevate de răspunsurile dumneavoastră v-ar putea recomanda pentru o carieră de ofiţer operativ de intelligence în SRI. Aveţi posibilitatea de a vă folosi abilităţile şi cunoştinţele în slujba unei organizaţii discrete şi eficiente, care utilizează mijloacele puse la dispoziţie de lege pentru a proteja şi promova interesele de securitate ale României”.
Al doilea test la SRI: evaluarea atenţiei distributive
Al doilea test de angajare la SRI vă va solicita la maximul atenţia. Vi se va prezenta o secvenţă video, din care trebuie să reţineţi cât mai multe detalii. Ulterior, vi se va cere să reproduceţi din memorie: cu ce era îmbrăcat personajul principal, denumit „spionul”, ce oră arăta ceasul stradal aflat într-un plan îndepărtat, care credeţi că este omul de legătură al „spionului” dintre personajele cu care acesta a intrat în contact, ce reclame erau vizibile în film, ce vi s-a părut ieşit din comun pe parcursul scenei etc. La finalul testului veţi primi feedback în funcţie de răspunsurile date.
Astfel, veţi afla dacă aveţi reflexul de a observa aspecte care par mai puţin relevante sau dacă sunteţi înzestrat cu o atenţie distributivă dezvoltată. În caz afirmativ, testul pentru angajare la SRI vă va da verdictul: „Se pare că puteţi fi concentrat pe mai multe direcţii, fără a pierde din vedere elementele de context. Este un amănunt foarte important în munca de ofiţer de informaţii”.
Condiţii de admitere la academia SRI
Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” este unitatea superioară de învăţământ care pregăteşti viitorii ofiţeri de informaţii, prin cursuri de licenţă (3 ani) şi de master.
Pentru a putea participa la testele de admitere la academia SRI, candidaţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
Iată doar câteva dintre cerinţe:
– au vârsta de până la 23 de ani împliniţi
– sunt absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat
– cunosc foarte bine şi au capacitatea de a se exprima clar şi corect în limba română.
– nu au repetat, în timpul liceului, unul sau mai mulţi ani de studiu, din motive imputabile.
– sunt „apţi medical” conform baremelor stabilite de Serviciul Român de Informaţii
– sunt apţi psihologic.
– au o conduită civică şi morală corespunzătoare.
– nu au fost condamnaţi penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie şi nu au executat o pedeapsă cu închisoarea ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni din culpă; nu sunt în curs de cercetare sau judecată.
– în situaţia în care fac parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, să declare în scris că după admitere renunţă la calitatea de membru al acestora.
– acceptă, în situaţia în care vor fi declaraţi „Admişi”, interzicerea ori restrângerea exercitării unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti prevăzute de legislaţia în vigoare.
– acceptă efectuarea de verificări asupra activităţii şi comportamentului lor, precum şi verificările de securitate.
Nu se pot înscrie la concursul de admitere SRI:
– tinerii care fac parte din organizaţii aflate în afara legii.
– adepţii unor culte sau organizaţii religioase ale căror precepte contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau nu sunt compatibili cu exercitarea profesiei de militar.
– cei cunoscuţi ca având trăsături negative de caracter, incompatibile cu profilul moral al unui ofiţer de informaţii.