Majoritatea politicienilor care candideaza pentru presedintia unei tari au ca prima misiune sa se faca cunoscuti votantilor care nu au auzit niciodata de ei sau care ii cunosc doar vag. Nu este insa si problema lui Hillary Clinton.
Spre deosebire de potentialii sai rivali din 2016 – Jeb Bush, Scott Walker, Marco Rubio sau Rand Paul – fosta prima doamna si secretar de stat este cunoscuta in toata lumea.
Nu numai ca Hillary Clinton este o figura activa in viata publica de peste 20 de ani, dar a fost si personajul central in cateva dintre cele mai fascinante „drame” din ultimul secol din America, opineaza Carrie Dann intr-un articol in NBC.
O privire pe sondajele din ultimii 22 de ani arata ca Hillary Clinton s-a bucurat de doua mari varfuri de popularitate, in doua momente foarte diferite din viata ei – episodul cu Monica Lewinsky si atunci cand a devenit secretar de stat.
Ca majoritatea primelor doamne, Hillary Clinton a ajuns la Casa Alba drept o sotie placuta de public (16% dintre americani o priveau intr-un mod negativ in timp ce 57% o placeau).
Insa in primele 6 luni popularitatea i-a scazut dramatic, culminand cu scandalul Whitewater. Iar cifrele nu s-au imbunatatit pentru ea decat in momentul in care casnicia ei a inceput sa se clatine in fata intregii planete.
Pe 26 ianuarie 1998, Bill Clinton, presedinte in functie, a incercat sa spulbere zvonurile cum ca ar avea o aventura cu o stagiara de la Casa Alba, folosind celebra fraza „Nu am intretinut relatii sexuale cu acea femeie, domnisoara Lewinsky”.
Doar acest episod i-a adus lui Hillary o crestere de 10% in sondajele de popularitate. Pana in octombrie acelasi an, cand detaliile relatiei dintre sotul sau si Monica Lewinsky au iesit la suprafata, popularitatea sa a ajuns la 56%.
Apoi, in 2000, Hillary Clinton a fost aleasa in Senatul Statelor Unite inlocuindu-l pe Daniel Patrick Moynihan, devenind singura Prima Doamna care a candidat pentru o functie publica si prima femeie care a reprezentat New York-ul. Ea a fost realeasa in anul 2006.
In acest timp popularitatea sa a fost oarecum stabila, insa atinge un alt punct minim – 38% – in martie 2008 cand candideaza la presedintie incercand sa obtina nominalizarea democratilor in locul lui Barack Obama. Va mai reveni peste 50% abia dupa alegerile din 2008.
Spre deosebire de varful de simpatie in urma penibilului episod Lewinsky, urmatorul triumf in sondaje va fi atins in urma performantelor sale profesionale si a durat aproape 4 ani.
In februarie 2009, Hillary Clinton ajunsese la un maxim de 59%. Si aceste cifre s-au pastrat pana in primavara lui 2013, cand a plecat din functia de secretar de stat.
Acum lucrurile stau ceva mai slabut. Ultimul sondaj NBC News/Wall Street Journal o arata cu 44% voturi pozitive, in timp 36% nu o sustineau.
Insa chiar daca pentru ea, fata de cifrele din trecut, acestea nu sunt foarte bune, ele sunt mai mari decat ale oricarui individ inclus in acest top al popularitatii, mai putin cele obtinute de sotul sau Bill Clinton sau de cele ale Papei Francisc.
In urma sa au fost personalitati ca Elizaberh Warren, Janet Yellen, Barack Obama, Scott Walker sau George W. Bush.
Ultimul pe lista? Republicanul care spera sa fie principalul ei contracandidat – Jeb Bush.
sursa: ziare.com
Comentariile sunt închise.