În luna februarie a anului trecut, Gândul scria despre oferta de nerefuzat pe care premierul Ponta şi vicepremierul Oprea au făcut-o PSD şi UNPR. Este vorba despre vile în centrul Capitalei vândute la preţuri mult mai mici decât cele cerute de RA-APPS altor cumpărători.
Îndemnul din secolul trecut „Daţi un leu pentru Ateneu” a fost adaptat de Victor Ponta – şeful de partid – pentru a intra în istoria PSD ca liderul care a cumpărat de la Regia de stat subordonată lui Victor Ponta – premierul – sediul central din Bulevardul Kiseleff, numărul 10. Pentru a plăti mai repede suma de 4.334.909,6 lei, negociată cu RA-APPS a fi achitată în rate timp de trei ani, Ponta le-a cerut liderilor din teritoriu să se asigure că fiecare din cei 500.000 de PSD-işti va contribui cu câte 5 lei.
PSD şi UNPR sunt, din datele obţinute de gândul de la RA-APPS, singurele partide care au profitat până azi de noua lege prin care sediile formaţiunilor politice se pot cumpăra, în rate, fără credit bancar, direct de la stat. Pentru cele două clădiri aflate, gard în gard, în centrul Capitalei, partidele lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea au plătit mai puţin de 330 de euro pe metrul pătrat.
Partidele au obţinut un evident chilipir inclusiv faţă de restul cumpărătorilor de la RA-APPS în aceeaşi zonă. Anul trecut, apartamentele pe care le-a vândut Regia pe Kiseleff s-au dat cu peste 1.600 de euro metrul pătrat. Pe 12 iulie 2013, la licitaţia la care s-a prezentat doar un cumpărător, un apartament cu 4 camere cu suprafaţă utilă totală de 203,60 mp şi o boxă de 8,72mp, situat pe Şoseaua Kiseleff, într-un bloc doar două etaje construit însă pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, a fost cumpărat cu preţul de pornire stabilit tot de evaluatorii independenţi ai RA-APPS: 340.000 de euro.
Tot la 300 de euro metrul pătrat a fost evaluată şi curtea de 7.056 de metri pătraţi a sediului din Kiseleff. Cum preţul ar fi depăşit însă 2 milioane de euro faţă de cel de 960.000 de euro al clădirii, PSD-iştii au decis să nu o mai cumpere. Mai ales în condiţiile în care, prin normele adoptate în Guvern, s-a decis că terenurile aferente sediilor de partid cumpărate „vor fi concesionate pe durata existenţei construcţiei”, contra unei redevenţe.
Rata oficială a PSD: 24.000 de euro pe lună
Detaliile transmise gândul de RA-PPS arată că PSD a încheiat contractul pentru achiziţionarea sediului din Kiseleff pe 16 decembrie 2013, chiar dacă, la vedere, hotărârea Biroului Permanent de a cumpăra clădirea a fost validată de Consiliul Executiv Naţional (CEx) abia pe 6 februarie.
Potrivit contractului, PSD s-a angajat să plătească 4.334.909,6 lei, echivalentul a 963.000 de euro cu un avans de 10%. Excluzând acest avans, achitat la încheierea contractului, partidul lui Victor Ponta a rămas cu o rată de 24.000 de euro lunar, timp de trei ani.
Sediul PSD din Kiseleff, nr 10. Foto: Mediafax
Victor Ponta vrea să scape de datoria la RA-APPS mult mai repede însă. Surse din PSD au explicat pentru gândul schema de plată pe care premierul le-a propus-o PSD-iştilor la CEx. Oficial, premierul a anunţat că toate judeţele sunt obligate să îşi verse în următorii doi ani cotizaţiile strânse de la membri în puşculiţa sediului. Neoficial, liderilor de filiale li s-a cerut ca fiecare PSD-ist să îşi dovedească fidelitatea faţă de partid contribuind cu „minimum 5 lei”, echivalentul unui euro. „Sigur că cine are resurse poate da şi mai mult”, au adăugat sursele citate.
Cu această schemă, Ponta ar acoperi din start 2,5 milioane din cele 3,9 pe care le mai are de dat la stat, rămânând cu o diferenţă care poate fi plătită într-un an.
În ceea ce priveşte preţul, acesta nu depăşeşte cu mult valoarea de inventar a imobilului din Kiseleff care era, potrivit RA-APPS, de 3.514.421,98 de lei. Suprafaţa desfăşurată a imobilului nu este precizată de Regia de Protocol a statului, subordonată Secretariatului General al Guvernului. Datele RA-APPS indică însă „o suprafaţă construită la sol de 876 de metri pătraţi. Cum clădirea are demisol, parter, etaj şi mansardă, toate funcţionale şi folosite de PSD ca săli de şedinţe sau birouri, se poate însă aproxima o suprafaţă totală de aproximativ 3500 de metri păstraţi. Un calcul aritmetic arată că PSD are de plătit, în aceste condiţii, aproximativ 1250 de lei, adică 275 de euro pe un metru pătrat construit.
UNPR ia o vilă de 340 de metri cu 110.000 de euro
Nu mai puţin avantajos a negociat şi UNPR. Partidul vicepremierului Oprea a luat-o chiar înaintea PSD, încheind contractul de vânzare-cumpărare cu RA-APPS din 10 decembrie 2013. Liderii Uniunii s-au eschivat însă să facă publică valoarea tranzacţiei. Contactat în decembrie de gândul, purtătorul de cuvânt al partidului, Mugur Mihăescu a admis încheierea contractului, dar a susţinut că nu poate da detalii despre preţ: „Toate detaliile sunt pe portal, la RA-APPS”, a susţinut el, în condiţiile în care Regia nu publicase nicio informaţie în acest sens.

La fel, vicepremierul Gabriel Oprea ne-a transmis printr-o consilieră să ne adresăm Regiei. O lună mai târziu, RA-APPS a clarificat că „valoarea contractului este de 498.601,60 lei, sumă ce va fi plătită în 36 rate lunare”.
Preţul depăşeşte cu doar 20.000 de lei valoarea de inventar a clădirii, stabilită la 471.847,12 lei şi aduce UNPR în situaţia de a achiziţiona o vilă în trei ani cu o rată lunară de 2770 de euro.
Desfăşurat pe 2 niveluri – parter şi etaj -, sediul în care UNPR s-a mutat în 2010, în perioada în care era la guvernare cu PDL, are 170 de metri pătraţi suprafaţă construită la sol, adică aproximativ 300 de metri suprafaţă totală. În aceste condiţii, partidul lui Oprea a dat, în centrul Capitalei, în jur de 1400 de lei, adică 325 de euro pe metrul pătrat construit.
RA-APPS menţionează că, dacă PSD va deveni efectiv proprietar în sediu la data achitării ultimei rate, UNPR a primit deja dreptul de proprietate, vila fiind ipotecată în favoarea Regiei până la achitarea sumei integrale.

Cum au ajuns partidele la chilipirul cumpărării sediilor în rate de la stat
Superoferta imobiliară de a-şi cumpăra sediile fără credite bancare, direct de la stat, în condiţii avantajoase – avans 10% şi rate întinse pe trei ani – a venit ca urmare a adoptării în Parlament a unei legi preluate de la fosta generaţie de deputaţi. La acel moment, în 2011, iniţiativa a fost a PDL, când era la putere şi făcea planuri pentru achiziţionarea sediului filialei Bucureşti, o fostă casă boierească folosită mai ales ca sediu de campanie. Pe atunci, iniţiatorii PDL-işti din care doar Daniel Geantă mai figurează azi ca deputat – includeau şi asociaţiile şi fundaţiile pe lista chiriaşilor favorizaţi, atât Institutul de Studii Populare, cât şi Fundaţia Creştin-Democrată, cele două tink-tank-uri ale partidului stând cu chirie la RA-APPS în sedii centrale.
Între timp, PDL a rămas după campania electorală cu datorii estimate, după unele calcule interne, la 2 milioane de euro. Cert este că, la votul final din 19 februarie 2013 din Camera Deputaţilor, Geantă a anunţat că nu îşi mai susţine proiectul, iar PDL-iştii au votat contra. Legea a primit în schimb, voturile actualei puteri (121 de la PSD, 82 de la PNL, 13 de la PC, 13 de la minorităţi), dar şi ale unor „disidenţi” ai opoziţiei – 15 de la UDMR, 4 de la PPDD şi 2 de la PDL. În total, 250 din 325 de voturi. Odată promulgată de preşedinte şi completată de Guvern cu norme de aplicare, legea dă liber partidelor să îşi cumpere spaţiile pe care le deţin cu chirie de la RA-APPS sau de la alte instituţii, în teritoriu. Cu condiţia să aibă şi bani.
Partidele politice au primit, în ultimii 20 de ani, cel puţin pentru sediile centrale, unele dintre cele mai impozante vile din centrul Capitelei în care au stat foarte mulţi ani cu chirii modice. PSD şi PNL s-au instalat în Kiseleff, lângă Arcul de Triumf, PDL pe Aleea Modrogan, în apropiere de sediul Guvernului, PC pe strada Muzeul Zambaccian, iar UDMR pe Alexandru Puşkin, în cartierul Primăverii.
Sediul central al PDL din Aleea Modrogan, nr. 1. Foto: Mediafax
Sediul PNL din vecinătatea Arcului de Triumf. Foto: Mediafax
Sediul central al PC. Foto: Mediafax
sursa: gandul.info
Umblati dupa nimicuri si va scapa lucrurile cu adevarat importante!dar atata va poate mintea!Ratati marea sansa!
….cum au curaj acesti indivizi veniti in HOARDE de la caada vacii (calicii, puturosii si betivii satelor si ai oraselor) sa se uite macar la aceste case impozante!
Bai HABAUCILOR! Aceste case au fost facute de fosti romani bogati care si-au construit averile in citeva generatii, dupa care parintii vostri si apoi voi, i-ati aruncat in temnite sau i-ati omorit la canal! BAI TICALOSI NESIMTITI CE SUNTETI! Voi vreti sa va imbogatiti intr-un mandat sau doua de impostori ce sunteti?
Luati-va garsoniere la etajele „suparatoare” ca l-ati aplaudat pe ceasca de si acum aveti bataturi in palme!; copii de curve ce sunteti!