Departamentul de Stat a dat publicitatii Raportul pe 2011 prinvind respectarea drepturilor omului in Romania, in care sunt semnalate probleme majore legate de libertatea presei, conditiile din inchisori, discriminarea etnicilor romi sau de traficul de persoane.
La inceputul documentului se arata ca:„Pe parcursul anului au existat raportari privind abuzuri ale politiei sau jandarmeriei impotriva detinutilor sau etnicilor romi. Conditiile din inchisori au ramas proaste. Sistemul judiciar n-a fost impartial, iar uneori a fost supus influentelor din zona politică. Restituirea proprietatilor a continuat in acelasi ritm foarte lent, iar guvernul a esuat in a luarea unor masuri concrete pentru retrocedarea proprietatilor care-au apartinut bisericii greco-catolice, confiscate de regimul comunist in 1948”.
Departamentul de Stat american mai semnaleaza faptul ca au fost mentinute o serie de legi care restrang libertatea de exprimare si care provoaca ingrijorarea organizațiilor media si a ONG-urilor. Exemplul dat in acest sens este ca legea interzice in continuare „defaimarea religioasa” si „ofensarea publica a simbolurilor religioase”.
In privinta libertatatii presei observatiile din Raport sunt foarte taioase: „In timp ce mijloacele de informare independente au fost active si au putut exprima numeroase opinii fara restrictii evidente, politicieni si persoane aflate in stransa legatura cu politicieni si grupuri politice detineau in mod direct sau controlau in mod indirect numeroase canale media locale si nationale, iar stirile si tonul editorial al acestora reflectau adesea vederile acestor patroni. Tendinta de concentrare a organizatiilor media nationale in mainile catorva persoane foarte bogate a continuat”.
Raportul se refera si la activitatea DNA, despre care spune ca s-a ocupat de „anchetarea cazurilor de coruptie de nivel mediu si inalt, intr-un ritm constant pe tot parcursul anului. (…) O evaluare preliminara a aratat ca 2011 a produs cel mai mare numar de condamnari definitive in cazurile de DNA de la infiintarea sa, in 2002”. In Raport se mai precizeaza ca au fost trimise in judecata 1091 de persoane, fata de 937 in anul precedent. Dintre acestea, 536 erau in pozitii de conducere, iar 29 de persoane au fost condamnate.
Citi aici raportul integral al Departamentului de Stat
Domnilor sa fim bine intelesi sa nu care cumva sa creada cineva ca putiflenderi astia au tipat sapte ani ca turbatii pe la tebeleviziuni ca sa faca o guvernare cumsecade nu domnilor au venit sa faca prapad au astia o sete de o sa suga tot asa ca preparati-va de furaciuni si tilharii cum nu sa mai vazut.Tembelii care ii sustin pe cotropitori,fomisti,zanateci o sa aiba viata lui Aldo Moro,
Desteapta-te romane !!!Este oglinda societatii romanesti dupa 20 de ani de asa zisa democratie.
Asa este noi oamenii de rand vedem si suntem deranjati de aceasta situatie.E strigator la cer ce se intampla ,au crezut ca inca mai functioneaza ,ei nu, pt ca ne-am desteptat . Sa dea Dl sa Destepte cat mai multi romani !!!
BRAVOOO
de abia astept sa ascult comentariile celor de la
antene,etc
astept….
Ponta si Antonescu ar arunca degraba politizarea in ograda fostei puteri. Caci, doar nu fosta opozitie o fi fost implicata. N-avea cum. N-avea puterea. Ei, nu-s vinovati! Basescu dictatorul e vinovat de toate! Chiar si de bazaitul mustelor.
Corect. Sper sa citeasca si Ponta ,Antenescu si Gasca,si sa retina ,doua aspecte:
-implicarea trusturilor de mass-media in politic (si a politicului in mass-media) si manipularea cetatenilor cu ajutorul lor.
-aprecierea de care se bucura DNA-ul.
Daca ar cunoaste aceste doua aspecte cat mai multi romani,am face pasi mari inainte.
„canale media locale si nationale, iar stirile si tonul editorial al acestora reflectau adesea vederile acestor patroni. ”
Nu adesea, ci tot timpul!! Altfel, patronul implicat in politica, de ce ar fi investit intr-un trust media, nu ca sa-si apere interesele, proprii si personale?