Victor Ponta a recunoscut ca in PSD, in acest moment, exista tensiune, dar a motivat-o in primul rand prin faptul ca partidul se afla la guvernare – atat la nivel central, cat si la nivel local.
In plus, a adaugat seful PSD, este vorba si despre presiunea Justitiei si a fostilor basisti „care acum au furat numele PNL”, „oameni care astazi stau cu noi la masa si maine ne dau cu ea in cap”.
Cu acest prilej, luni seara, la o emisiune la Romania TV, Victor Ponta a lansat un nou atac la adresa Justitiei, invocand sentinta data lui Liviu Dragnea in „Dosarul Referendumul”: „Uitati-va la chestiunea asta nedreapta cu Dragnea: cred ca judecatoarele, daca il achitau pe Dragnea, acum erau poate si arestate – ati vazut ce se intampla cu cei care au achitat-o pe femeia aia (Mariana Rarinca – n.red.) ; sunt scoase stenograme, vai de ele”.
Dupa care, prim-ministrul a adus in discutie cazul senatorului PSD Dan Sova, declansand un nou atac la adresa procurorilor: „Este vorba de un singur lucru – un om, cum il cheama pe el, Sova, cere ca sa fie judecat. Si nimeni nu intelelege de ce procurorii vor sa fie arestat. Pe Sova pot sa il trimita in seara asta in judecata, insa ei nu vor asta, vor circoteca politica”.
Intrebat de jurnalisti ce parere are despre declaratiile fostului membru CSM, Toni Neacsu, despre implicarea conducerii CSM in castigarea referendumului de demitere de catre Traian Basescu, in 2012, Victor Ponta a raspuns: „Am vazut ce a spus dl Neacsu si in mare masura are dreptate. Insa, eu n-am voie sa vorbesc despre justitie, eu sunt prim-ministru, vreti sa ma condamne CSM-ul?”.
La insistentele moderatorului, premierul si-a spus insa raspicat parerea: „Eu cred ca in acest moment exista o singura putere, iar noi – Guvernul, Parlamentul, presedintele – facem si noi ce putem pe langa”. Este democratica aceasta situatie? „Intrebati poporul daca e multumit!”.
sursa: ziare.com
Are dreptate, parțial. Justiția este singura putere care nu răspunde in nici un fel in fața populației. Celelalte puteri, parlamentul si executivul, răspund in fața populației la alegeri.
Dar nimeni nu împiedică parlamentul să dea o lege prin care membrii CSM-ului sau șefii curților de apel si ai înaltei curți să fie aleși de populație. Și să introducă sistemul cu jurați. Adică oameni aleși întâmplător din rândul populației să stabilească dacă cineva e vinovat. Ceva similar, ca la americani. De aia la americani justiția e cea care funcționează bine.
Dar nu se vrea.