La trei luni dupa asasinarea politicianului rus de opozitie, Boris Nemtov, apropiatul acestuia, Vladimir Kara-Murza jr., lupta pentru supravietuire, intr-o clinica din Moscova.
Initial acesta parea a avea probleme cardiace, iar medicii au descoperit si o disfunctionalitate renala. Presa internationala, dar si mai multi opozanti ai regimului lui Putin speculeaza ca Vladimir Kara-Murza jr. a fost otravit, scrie Robert van Voren, expert in spatiul ex-sovietic si profesor in Lituania, intr-un material publicat pe EuroMaidan.
Incercarile de a recolta probe de sange pentru analize au fost mai intai blocate de spital, iar mai tarziu s-a anuntat ca nu se pot face analizele „din motive tehnice”.
Kara-Murza jr., nascut in 1981 intr-o familie de intelectuali din Moscova. De la inceputul anilor 1990 s-a implicat tot mai mult in politica. A schimbat de trei ori partidul, insa de fiecara data s-a aflat de cealalta parte a baricadei fata de Putin. Mai mult, s-a implicat in organizatia fostului magnat si critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, „Rusia Deschisa”. A fost internat in stare grava pe 27 mai, dupa ce tensiunea arteriala a urcat la niveluri periculoase. In spital, starea lui a continuat sa se inrautateasca si dupa insuficienta renala a fost pus pe dializa si respiratie artificiala. De atunci, se afla in coma indusa.
Cazul nu este singular, scrie Robert van Voren, precizand ca in ultimul deceniu mai multi adversari ai regimului Putin s-au imbolnavit in mod neasteptat: unii au scapat ca prin minune, in timp ce altii au murit otraviti.
Autorul aminteste de cazul lui Viktor Iuscenko, care a fost otravit in 2004 cu dioxina, in timpul campaniei electorale din Ucraina, cand a candidat la prezidentiale impotriva lui Viktor Ianukovici, amicul lui Putin. El a supravietuit in mod miraculos, insa fata i-a ramas desfigurata in urma incidentului.
Listei se adauga si cazul fostului spion rus Alexander Litvinenko, care a murit in 2006 otravit cu poloniu. Acesta era un opozant vocal al lui Putin, acuzandu-l nu doar de coruptie la scara mare, dar si ca a orchestrat amplasarea unor bombe in apartamente si alte acte de terorism, pentru a avea pretextul pentru a declansa cel de-al doilea razboi din Cecenia.
Ancheta privind moartea lui Litvinenko a inceput in urma cu un an si este in desfasurare.
Jurnalist mort in conditii neelucidate
In anul 2003, unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta, Yuri Shchekochikhin, a murit la 12 zile dupa ce a fost internat intr-o clinica din Moscova. El a lucrat pentru Novaya Gazeta din 1996, ca redactor, acoperind misiuni periculoase, cum ar fi conflictul cecen, coruptia in randul puterii, comertul cu arme si crima organizata.
Pe parcursul anilor, el a publicat o serie de rapoarte detaliate cu privire la un caz de coruptie care a implicat un magazin de mobila din Moscova, cunoscut sub numele „Trei Balene”. In timp ce cazul parea unul marunt, jurnalistul a descoperit ca oficiali de rang inalt din FSB spalau bani grei, de ordinul milioanelor de dolari, prin intermediul afacerilor cu obiecte de mobilier. In februarie 2002, Shchekochikhin a prezentat dovezi ca Procuratura Generala a primit doua milioane dolari mita, pentru a opri ancheta care viza cazul de coruptie „Trei Balene”.
In aprilie 2002, Shchekochikhin i-a scris presedintelui Vladimir Putin, solicitandu-i sa supravegheze cazul personal. Putin a raspuns pozitiv, dar un an mai tarziu, ancheta stagna. In iunie 2003, Shchekochikhin a publicat un alt articol detaliat privind acest caz rasunator de coruptie. Doua saptamani mai tarziu, in timp ce se afla intr-o calatorie de afaceri, Shchekochikhin s-a simtit brusc rau, avand simptome asemanatoare gripei.
El s-a intors la Moscova in acea zi cu febra, dureri in gat, dureri de corp, si o senzatie de arsura in toata pielea. Starea lui de sanatate s-a deteriorat rapid in urmatoarele cateva zile si a fost internat. Peste 12 zile, jurnalistul a murit, doctorii punand diagnosticul de „alergie necunoscuta”. Familia ziaristului a presupus ca a fost vorba despre o otravire.
Anna Politkovskaia a fost una dintre cele mai respectate jurnaliste din Rusia, fiind si o vocala opozanta a lui Putin. Ea a avut o contributie imensa in prezentarea atrocitatilor conflictului din Cecenia. A fost deseori amenintata, chiar retinuta, insa a continuat sa publice materiale critice fata de Putin si politicile acestuia.
Dupa ce a baut ceai in avion, cand se intoarcea de la Rostov, Politkovskaya s-a imbolnavit grav si a fost spitalizata. Toxina nu a fost, insa, identificata si personalul medical a distrus toate mostrele de sange. Cu toate acestea, faptul ca ea a fost dusa la un centru medical american probabil ca i-a salvat viata, chiar daca nu pentru mult timp: pe 7 noiembrie (chiar de ziua lui Putin) 2006, ea a fost asasinata in Moscova, in fata blocului in care locuia.
Inca o moarte in circumstante dubioase
Omul de afaceri Alexander Perepilichni a fost gasit mort, in 2012, in circumstante misterioase. Nu exista dovezi concludente ca disidentul rus, care locuia in Londra, ar fi fost otravit in timpul unei calatorii bruste la Paris.
In stomacul sau au fost gasite, insa, urme ale unei plante otravitoare care se gaseste doar in China, indicii ca ar fi fost otravit, mai scrie autorul materialului.
Barbatul de 44 de ani fusese exilat, dupa ce a ajutat procurorii elvetieni sa investigheze un grup criminal rus suspectat ca ar fi implicat intr-o frauda fiscala majora.
sursa: ziare.com
Comentariile sunt închise.