Parlamentarii îşi deschid o portiţă prin care să revină oficial în conducerile firmelor. Potrivit unei iniţiative de modificare a legii pentru asigurarea transparenţei şi prevenirii corupţiei, un senator sau un deputat scapă de incompatibilitate în condiţiile în care conduce o societate comercială în care nu-şi desfăşoară activitatea în mod „sistematic şi efectiv”.
Asta doresc mai mulţi parlamentari, în frunte cu senatoarea PC Cristiana Anghel, sub pretextul că demersul lor vizează uşurarea ”instanţelor de procese birocratice care aduc deservicii statului de drept”. În realitate însă, sintagma ”sistematic şi efectiv” nu face altceva decât să creeze un cadru legal extrem de vag care îi poate scăpa pe unii deputaţi şi senatori de incompatibilităţi, dându-le liber la afaceri. Proiectul de lege va fi votat miercuri, în plenul Senatului, şi are raport de admitere din partea comisiei juridice. Guvernul nu a emis un punct de vedere concret, lăsând decizia pe mâna parlamentarilor şi recomandând senatorilor să aibă în vedere modificări clare, care să nu afecteze raportul pe justiţie al Comisiei Europene. ”Este o lege anti-sistem”, a acuzat opoziţia. De altfel, nici pesediştii nu sunt foarte convinşi de formularea aleasă. Deşi în comisia juridică a votat pentru acest proiect, senatorul Ioan Chelaru susţine că formularea este vagă şi există posibilitatea ca unii parlamentari să scape de incompatibilitate tocmai din cauza ambiguităţii textului legislativ.
În februarie 2015, senatoarea PC Cristiana Anghel şi alţi 16 parlamentari ai puterii au depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care modifică regimul incompatibilităţilor, în sensul în care un deputat şi un senator au voie să facă parte din conducerea unei firme doar dacă aceasta nu are o activitate ”sistematică şi efectivă”. În forma actuală a legii, incompatibili sunt parlamentarii care au şi ”funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor în societăţi comerciale”.
În forma propusă de cei 17 iniţiatori, formă adoptată de comisia juridică, se vine cu o completare esenţială: ”societăţi comerciale care desfăşoară sistematic şi efectiv activităţi comerciale organizate ce constau în producerea, administrarea sau înstrăinarea de bunuri, comerţ ori prestarea de servicii ca şi contribuabili activi în sensul reglementărilor din Codul Fiscal”.
Sintagma ”sistematic şi efectiv” este una extrem de vagă, atenţionează specialiştii contactaţi degândul. Şi din acest motiv, lasă loc la interpretări atât pentru inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, cât şi pentru instanţele de judecată. Cum nici Codul fiscal, nici Codul de procedură fiscală nu definesc concret activitatea ”sistematică şi efectivă”, practic orice firmă care are contracte sporadice, deci nu constante, poate fi exceptată din această situaţie. De exemplu, dacă o firmă al cărei obiect de activitate îl reprezintă vânzările are un singur contract pe an, suficient de profitabil cât să-şi facă cifra de afaceri, atunci firma respectivă are o activitate efectivă, dar nu şi sistematică.
Altfel spus, prin amendamentul adoptat de comisia juridică, senatorii şi deputaţii sunt liberi să facă parte din conducerea unei societăţi comerciale cu o activitate ocazională şi, prin urmare, scapă de incompatibilitate.
Senatorul PNL Marius Bălu a pus problema şi în plenul Senatului, însă nimeni nu a putut răspunde la întrebarea simplă: ce înseamnă activitate sistematică şi efectivă?
Nici măcar reprezentanţii Guvernului, prezenţi la dezbateri. Aceştia au spus doar că decizia este doar la parlamentari, însă trebuie să se ţină cont ca eventualele modificări să nu afecteze raportul MCV.
O poziţie similară, în care Guvernul a evitat să spună dacă susţine sau nu un anumit proiect de lege, a fost în cazul legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor.
Proiectul de lege a primit aviz negativ de la comisia de administraţie publică şi comisia pentru drepturile omului, dar a primit aviz favorabil de la comisia juridică, raportoare, şi de la comisia pentru muncă.
Miercuri va ajunge la vot final în Senat, acesta fiind prima Cameră sesizată, deputaţii avînd ultimul cuvânt. Tocmai acest lucru îi salvează parţial de responsabilitate pe senatori, care au spus că amendamentul trebuie îmbunătăţit, însă ”oricum proiectul ajunge la deputaţi şi modifică ei”.
De altfel, nici pesediştii nu sunt foarte siguri de formularea aleasă. Senatorul jurist Ioan Chelaru, care a votat pentru acest amendament în cadrul comisiei de specialitate, a declarat pentru gândul că, dacă un parlamentar activează într-o firmă care are un singur contract pe an, atunci e incompatibil, iar termenul ”sistematic” stabileşte un caracter continuu. În plus, tot el afirmă că formularea este vagă şi că, juridic vorbind, lasă loc la o interpretare în urma căreia respectivul parlamentar să scape de incompatibilitate.
”Singura chestiune de care ţin cont este intenţia celui care a avut activitate comercială, ea dacă e sistematică, atunci are caracter continuu. Întrebarea dumneavoastră se justifică în condiţiile în care într-un an ai un contract de 5 milioane de euro, iar atunci eşti în stare de incompatibilitate. Textul poate fi îmbunătăţit. Sunt anumite situaţii în care se exagerează cu incompatibilitatea. Mi se pare fair-play că dacă eşti incompatibil să răspunzi pentru asta. Formularea vagă poate fi îmbunătăţită. Juridic vorbind, există posibilitatea unei asemenea interpretări”, a declarat Chelaru pentru gândul.
În plenul Senatului, senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a spus că proiectul de lege este unul ”antisistem” şi că politicul nu trebuie amestecat cu comercialul.
”E o iniţiativă antisistem. Modifică un lucru care s-a dovedit a fi pozitiv, ca în ultima perioadă să prevenim un amestec între politic şi comercial, afaceri şi politic. Cine doreşte să mixeze aceste două activităţi, se gândeşte şi la obţinerea unor bunuri”, a spus Nicolae Vlad Popa.
Intenţia oficială a iniţiatorilor
La nivel oficial, intenţiile proiectului de lege, după cum se arată în expunerea de motive, sunt cu totul altele.
”Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminării multor procese care apar datorită unor neglijenţe, ceea ce duce inutil la consum de timp şi bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înfiinţat societăţi comerciale care nu au funcţionat niciodată şi chiar s-a uitat de ele. Aceste situaţii au fost constatate de ANI, care, conform legislaţiei actuale, sunt considerate ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situaţii, trebuie urmată o cale destul de lungă, plecând de la instanţele judecătoreşti din teritoriu, până la Înalta Curte de Casaie şi Justiţie. Considerăm că modificarea propusă elimină multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept”, se arată în expunerea de motive.
Cu alte cuvinte, iniţiatorii susţin că s-au gândit la parlamentarii care au uitat să-şi închidă firmele inactive, odată cu câştigarea mandatului de deputat sau senator.
Iniţatori: Anghel Cristiana-Irina – senator PC; Banias Mircea-Marius – senator PC; Butunoi Ionel-Daniel – senator PSD; Duruţ Aurel – senator PSD; Marin Nicolae – senator PSD; Mihai Cristian-Dănuţ – senator PC; Mocanu Victor – senator PSD; Păran Dorin – senator PNL; Saghian Gheorghe – senator PSD; Cioată Cezar – deputat PC; Deaconu Mihai – deputat PP-DD; Galan Constantin – deputat Independent; Irimie Vicenţiu-Mircea – deputat PC; Moldovan Ioan – deputat PC; Negruţ Cornelia – deputat PC; Tănăsescu Claudiu-Andrei – deputat PC.
sursa: gandul.info
Incredibil !!!
Daca ai nemultumiri, poti declansa ACUM schimbarea, pentru ca viitorul tau sa fie altul. Succesul garantat se ascunde in ambitia noastra a fiecaruia dintre noi de a NU renunta. S-ar putea ca la batrinete sa trebuiasca sa muncesti daca nu faci ceva in PLUS acum. Oferim curs GRATUIT. Cautam colaboratori part-time care vor sa cistige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial. Mai multe detalii trimiteti mesaj „PROIECT” la adresa de email: [email protected]