AcasăDezvăluiriExplozivGANDUL.INFO Mogulul „mare albastră” SEBASTIAN GHIŢĂ şi dedicaţiile din stenograme | „Deci,...

GANDUL.INFO Mogulul „mare albastră” SEBASTIAN GHIŢĂ şi dedicaţiile din stenograme | „Deci, fii atent! Pune-mă pe speaker!”

ghitaAncheta procurorilor DNA Ploieşti în cazul de evaziune fiscală şi fraudare a fondurilor europene, de care este acuzat cumnatul primului-ministru, Iulian Herţanu, se extinde, arătând o întreagă reţea de influenţă politică şi corupţie transpartinică, pusă în mişcare în judeţul Prahova, la nivelul PSD, dar şi PNL.

Deputatul Sebastian Ghiţă, cel mai recent intrat în lumina reflectoarelor DNA, este acuzat că a sprijinit acest „grup infracţional” din care făcea parte şi cumnatul Herţanu, intervenind la factorii de decizie din judeţ. Pornind de aici, DNA a extins ancheta faţă de Ghiţă, acuzându-l că a „spălat” timp de 15 ani suma de aproape 130 de milioane de lei din fonduri publice şi că, deşi oficial nu mai are nicio firmă, din postura de parlamentar el controlează în continuare nu mai puţin de 54 de firme, prin 23 de persoane intermediare – rude, prieteni, foşti angajaţi. Din aceşti bani, procurorii susţin că Ghiţă a plătit la negru materiale electorale în campania sa parlamentară din 2012, precum şi că s-a implicat activ şi financiar în campania lui Victor Ponta la prezidenţiale, în 2014, în Republica Moldova, unde Ponta a reuşit un rezultat istoric în primul tur, câştigând în premieră în faţa candidatului de dreapta Iohannis. Ancheta procurorilor arată cum acţiona Sebastian Ghiţă la nivelul judeţului Prahova, în cazul contractelor de pe urma cărora el şi grupul său ar fi sperat să obţină uncomision de 12 milioane de euro, dar şi cum acţiona în sus, la Bucureşti, unde finanţa campania electorală a lui Victor Ponta în Republica Moldova. În stenogramele consultate de gândul, apar însă şi momente în care cei cercetaţi în dosar se relaxează, îşi declară prietenia şi îşi dau dedicaţii muzicale pe telefoanele ascultate de procurori.

Ancheta procurorilor DNA Ploieşti în cazul lui Iulian Herţanu, cumnatul primului ministru Victor Ponta, şi a firmei sale Grossmann Engineering, scoate la lumină o întreagă reţea de influenţă şi corupţie transpartinică, care funcţiona la nivelul judeţului Prahova, împărţind banii publici din contractele scoase la licitaţie. La vârful acestei reţele de influenţă, arată procurorii DNA, erau persoanele cu cea mai mare putere politică din judeţ: deputatul PSD Sebastian Ghiţă şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, ajutaţi în această combinaţie şi de liderul PNL judeţean la acea vreme, Adrian Semcu. Un alt dosar al DNA Ploieşti a arătat cum familia Cosma împărţea discreţionar contractele de asfaltare şi deszăpezire la nivelul judeţului Prahova, Mircea şi Vlad Cosma fiind trimişi în judecată pentru aceste fapte de trafic de influenţă.

În jurul lor şi sub ei, la nivelul judeţului Prahova, procurorii DNA susţin că acţionau alte personaje racordate politic la împărţirea contractelor. Deasupra, relaţia de influenţă la Bucureşti ar duce la primul ministru Victor Ponta, căruia procurorii DNA susţin că Sebastian Ghiţă i-a organizat şi sprijinit financiar campania electorală din Republica Moldova, în 2014.Precizăm că Victor Ponta nu are deocamdată vreo calitate în acest dosar penal.

Ancheta DNA asupra acestei reţele s-a devoalat public în februarie 2015, când Iulian Herţanu a fost reţinut de procurori şi ulterior arestat preventiv. El este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală, în interesul firmei pe care o administra – Grossmann Engineering. Firma respectivă câştigase, în asociere cu firma Euroconstruct Trading ’98, administrată de omul de afaceri Dan Besciu, un contract de la Hidro Prahova, companie de stat controlată de CJ Prahova, privind extinderea canalizării în oraşul Comarnic.

Procurorii DNA acuză că grupul infracţional din jurul lui Iulian Herţanu a deturnat 7,79 milioane lei, adică 54% din totalul sumelor achitate de Hidro Prahova către Grossmann Engineering, bani pe care inculpaţii au pretins că i-au plătit către „partenerii” către care subcontractaseră lucrări, însăcare au fost scoşi numerar din conturile firmelor şi persoanelor fizice, conform DNA. Prin această manevră, Herţanu şi partenerii săi sunt acuzaţi că au comis o evaziune fiscală de 2,5 milioane lei, prin neplata de TVA şi impozit pe profit către stat.

Acest grup infracţional de la nivelul firmei lui Herţanu şi din cadrul responsabililor din Hidro Prahova a fost sprijinit la nivel politic în judeţul Prahova de deputatul PSD Sebastian Ghiţă, de preşedintele PSD al CJ Prahova Mircea Cosma şi de fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, acuză DNA, care i-a pus sub urmărire penală pe cei trei pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat.

DICŢIONAR DE PERSONAJE:

Cele mai importante personaje ale acestei reţele anchetate de DNA sunt:

cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, şi partenerii săi de afaceri Vladimir Ciorbă şi Liviu Munteanu, urmăriţi penal în acest dosar. Dan Besciu, administratorul EuroConstruct Trading ’98, în asociere cu care firma lui Herţanu a câştigat contractul incriminat, care nu are deocamdată nicio calitate în acest dosar penal.

deputatul Sebastian Ghiţă, poreclit „Mogulul”, „dl. Comandant” sau „dl. Profesor” în convorbirile interceptate de SRI care se află la dispoziţia DNA, urmărit penal în acest dosar pentru sprijinire de grup infracţional şi ulterior, după extinderea urmăririi penale, pentru trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia (de deputat).

preşedintele CJ Prahova Mircea Cosma (PSD), poreclit „Presidente” sau „ăla bătrânul” în convorbirile interceptate aflate la DNA, urmărit penal în acest dosar pentru sprijinire de grup infracţional organizat şi pentru folosirea influenţei sau autorităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

fiul lui Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, poreclit „ăla micu” în convorbirile aflate la DNA, urmărit penal în acest dosar pentru sprijinire de grup infracţional organizat (el este trimis în judecată pentru trafic de influenţă în alt dosar al DNA, alături de tatăl său, privind atribuirea contractelor de asfaltare şi deszăpezire din Prahova, din care se oprea comision).

omul de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al firmei Romair Consulting, urmărit penal de DNA pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, acuzat că a dat 100.000 de euro din 200.000 de euro promişi lui Adrian Semcu, fost vicepreşedinte CJ Prahova şi fost director Hidro Prahova, pentru a câştiga un contract de 25 de milioane de lei în cadrul proiectului în care câştigase contract şi Iulian Herţanu.

Adrian Semcu, fost director Hidro Prahova, vicepreşedinte al CJ Prahova şi lider PNL al judeţului Prahova la data comiterii faptelor, este urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă.

Contractul câştigat de Herţanu şi Besciu la Comarnic făcea însă parte dintr-un proiect mai mare desfăşurat la nivelul judeţului Prahova, prin Hidro Prahova – ”Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”. Valoarea totală a acestui proiect se ridica la peste 200 de milioane de euro, cu tot cu TVA, aproape 80% din fonduri provenind de la UE, conform documentelor DNA.

Procurorii DNA susţin, conform unor documente consultate de gândul, că înainte ca contractele din cadrul acestui proiect să fie atribuite, în 2011 ar fi existat o înţelegere între Sebastian Ghiţă şi alte persoane influente la nivel local, pentru a obţine comisioane din aceşti bani – 10% din valoarea contractelor. La această înţelegere ar fi convenit atât persoane din cadrul PSD, cât şi din partea PNL, la nivel local, procurorii susţinând că grupul putea câştiga în acest fel 12 milioane de euro. Declaraţia aparţine unui martor din dosar.

În combinaţie a apărut şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, urmărit penal şi el în acest dosar, care controlează firma Romair Consulting şi care câştigase şi el, în cadrul unei asocieri, contractul de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului cu finanţare europeană POSM „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”. Valoarea contractului era de 25 de milioane de lei, iar pentru asta Boeru l-ar fi mituit pe Adrian Semcu cu 100.000 de euro din 200.000 de euro promişi, conform DNA.

Conform martorului citat de DNA, discuţiile pentru împărţirea contractelor s-ar fi purtat între Adrian Semcu din partea PNL, ajuns între timp director general al Hidro Prahova, el fiind vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi liderul PNL Prahova la data faptelor, şi Sebastian Ghiţă din partea PSD. Procurorii DNA mai arată că pe parcurs Ghiţă şi-ar fi exercitat influenţa prin intermediul lui Darius Meşca (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în guvernul Tăriceanu, ajuns consilier al lui Mircea Cosma la CJ Prahova, apropiat al lui Ghiţă), al lui Ciprian Ghioc (directorul AM POS Mediu, departament din Ministerul Mediului care se ocupă cu alocarea fondurilor europene, fost salariat la Asesoft, companie controlată de Sebastian Ghiţă, conform RISE Project) şi al membrilor familiei Cosma – Mircea şi Vlad. Meşca şi Ghioc nu au vreo calitate în acest dosar, deocamdată.

„Caietele de sarcini urmau să fie şi au fost ulterior adaptate, astfel încât procedurile să fie câştigate de către societăţile agreate”, mai reiese din documentele DNA consultate de gândul.

În vara anului 2014, în apropierea campaniei electorale prezidenţiale, lucrările efectuate de firma lui Iulian Herţanu nu erau în grafic şi reţeaua de influenţă ar fi acţionat la nivelul autorităţilor pentru ca firma Grossmann Engineering să nu aibă probleme, mai susţin procurorii DNA. S-ar fi apelat la Ciprian Ghioc, de la Ministerul Mediului, apropiatul lui Sebastian Ghiţă, care ar fi aprobat prelungirea termenului de execuţie la lucrările firmei lui Herţanu. De asemenea, grupul de influenţă Ghiţă-Cosma ar fi făcut presiuni, în cadrul mai multor întâlniri la care ar fi participat familia Cosma, Ghiţă şi oamenii de afaceri implicaţi în contract, ca Hidro Prahova să anuleze scrisorile de executare a garanţiei împotriva firmei lui Herţanu, mai arată procurorii DNA în documentele consultate degândul.

Stenogramele cu care procurorii îşi susţin afirmaţiile

La dosarul DNA se află mai multe interceptări ale convorbirilor dintre aceste personaje, prin care procurorii intenţionează să îşi susţină afirmaţiile şi acuzaţiile la adresa acestei reţele de influenţă.

Discuţie din 2011 între Adrian Semcu, vicepreşedinte CJ Prahova la data comiterii faptelor şi fost lider PNL Prahova, în prezent directorul Hidro Prahova, şi Cătălina Bozianu, director economic la Hidro Prahova, vicepreşedinte PMP Prahova, fost viceprimar al Ploieştiului şi fost preşedinte PNL Ploieşti. Cei doi discută despre cum Crin Antonescu, fostul lider PNL, ar ştii detaliile acestei afaceri din Prahova şi cum ar exista o înţelegere PSD-PNL pe această afacere. Discuţia este însă ambiguă, interlocutorii putând să facă referire la o împărţire a posturilor politice, nu a contractelor publice. Sublinierile aparţin procurorilor.

„SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa… Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care.( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herţanu Iulian Cristian, şi SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Şi el… tot el zice…: Băi ADI,  să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în judeţ… Exact gândirea mea. Ştii?”.

Discuţie din 2011 între Adrian Semcu şi Mihai Ştefănescu, om de afaceri apropiat de Sebastian Ghiţă, poreclit „Treflă” şi partener de afaceri cu senatorul PSD de Prahova Radu Oprea, conformRISE Project. Cei doi, Ştefănescu şi Oprea, deţin hotelul Angelo D’Oro şi restaurantul Vienna Caffe din Ploieşti, unde RISE Project susţine că se întâlnesc Sebastian Ghiţă şi apropiaţii acestuia.Discuţia se referă la modul în care Sebastian Ghiţă ar fi stabilit deja împărţirea contractelor de la Hidro Prahova înainte ca licitaţiile să aibă loc.

„SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Că ăsta bătrânul (Mircea Cosma n.r.) … astăzi am venit eu la serviciu, că săptămâna trecută n-am venit pe la serviciu deloc, şi astăzi am venit la serviciu şi îmi povestea că aseară la Boccacio acolo era şi mogulul dar zice că: „Era deja într-o stare mai avansată aşa şi nu aveam ce să discut cu el!”. Sărbătoreau cu BURLACU, că s-a însurat! (Cătălin Burlacu este pivotul echipei de baschet Asesoft Ploieşti, finanţată până nu demult de Sebastian Ghiţă – n.r.)

MIHAI – Da, da, da!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ştii!?

MIHAI – Păi mogulul (Sebastian Ghiţă – n.r), cred că de la 1 octombrie a supt p…! Îi ia ăla toată jucăria!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Am auzit şi treaba asta şi nu sunt străin! …

MIHAI – Eu i-am spus de la început că asta o să întâmple şi ei ziceau că sunt eu rău şi că le vreau răul! Le-am zis: „Bă, Doamne fereşte, eu… doar mă uit şi văd şi vă spun că o s-o sugeţi!” „Nu, că nu o sugem!” „Bine!”

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi vor şi pe plan local să facă nu ştiu ce măgării!

MIHAI – Păi da, aşa am auzit că se laudă mogulaşul, asta era una dintre…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mogulaşul?

MIHAI – Mogulaşul cică, el împarte tot, el face tot, el…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ăla micu’? (Vlad Cosma – n.r.)

MIHAI – Nu, ăla marele, ăla marele, mogulul mare! (Sebastian Ghiţă – n.r.)

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – A!

MIHAI – Că el face toate jocurile, el tot… el împarte, el le discută… I-am lăsat în pace, să facă ei, să discute ei, să rupă ei… Nu? Nu e cel mai bine aşa?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Da, interesant, interesant ce va fi, vom vedea!

MIHAI – Acum urmează bătălia pe… ştiţi dumneavoastră pe ce!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Care?

MIHAI – Urmează bătălia pe astea… că toată lumea e cu ochii să facă bani acum că, de fapt, ăsta a fost… de fapt, interesul!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Licitaţiile care vin, nu?

MIHAI – Aha, aha! Aţi văzut!?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi tu te bagi undeva?

MIHAI – Păi mă bag la toate! Adică vreau să mă bag la toate!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mergi singur sau iei partener?

MIHAI – Nu?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mergi singur sau iei partener?

MIHAI – Nu, păi mai iau un partener!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Păi asta vroiam să-ţi propun!

MIHAI – Păi dar n-am cum să merg singur… n-am cum să merg singur!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Îhm!

MIHAI – Şi mă duc pe la toate, să îndrăznească să mă dea afară!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ei nu, asta nu, dar ştii ce? Va trebui să facem o logică! Tu să spui că-ţi bagi pula, nu te duci şi să vii cu…

MIHAI – Nu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Stai un pic! Şi să vii cu cineva în faţă!

MIHAI – Păi staţi liniştit că ştiu eu cum să o fac.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Hai că ne gândim, ne gândim, îţi spun eu! Bine, vorbim!

MIHAI – Dar eu aştept să mă cheme şi pe mine cineva! Dacă nu mă cheamă, nu-i problemă!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, bine!

MIHAI – Eu sunt…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, vorbim!

MIHAI – …, aşa se umblă vorba!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Cum?

MIHAI – Umblă vorba că s-au împărţit deja!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Nu s-a împărţit nimic!

MIHAI – Păi aşa umblă vorba, eu vă spun ce aud şi eu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ce să se fi împărţit, mă?

MIHAI – N-auziţi că mogulul a împărţit tot!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Îs decât două scoase!

MIHAI – Păi da, şi cică sunt deja împărţite de mogul!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bă, dar cum să le împartă că deocamdată nu se  ştie decât caietul de sarcini şi data primei licitaţii!?

MIHAI – …

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Cum?

MIHAI – Bine, la proşti merge!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Dă-i în p… mă-sii! Hai că încep să mă enervez! Vorbim noi când ne întâlnim!

MIHAI – Bine!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, bine, MIHAI! La mulţi ani! Sănătate! Pa, pa!

MIHAI – Mersi!”.

Discuţie între Sebastian Ghiţă şi Dan Besciu, administratorul Euroconstruct Trading ’98, asociat în contractul de la Comarnic cu Iulian Herţanu. Discuţia ar urmări să demonstreze apropierea dintre Sebastian Ghiţă, grupul său de influenţă şi omul de afaceri. Notele aparţin procurorilor.

GHIŢĂ SEBASTIAN – Alo!

DAN BESCIU – La mulţi ani, domnu’! Să fiţi sănătos! Să ai un an bun!

GHIŢĂ SEBASTIAN – (n.n. – pe un fond muzical puternic) Ooo, tu eşti, mă? Băă, te iubim! Te pupăm! Să-ţi dea Dumnezeu sănătate. Azi l-am(?) sunat pe Alex toată ziua: DAAN! (n.n. – râde) Bă, ce faci? Zi o melodie! Stai aşa. Zi o melodie care vrei tu să-ţi cânte. Marea albastră…

DAN BESCIU – Marea albastră, mă.

GHIŢĂ SEBASTIAN – Bă,  zi ce vrei tu să-ţi cânte! Ce vrei tu. Suntem cu Fane, cu Mariana (n.n. – muzicieni), cântă ce vrei tu acum! Deci, zi. Gândeşte-te la o melodie, care vrei tu.

DAN BESCIU – Marea albastră.

GHIŢĂ SEBASTIAN – Deci, fii atent! Pune-mă pe speaker! Pentru cel mai bun prieten al meu – Marea albastră – care vreau să-i zic La mulţi ani!

DAN BESCIU – (n.n. – râde)

GHIŢĂ SEBASTIAN – Bă, a mai fost de şase ori, dar nu contează. Pentru tine o punem a şaptea oară. (n.n. – râde) Bă, fii atent! S-a oprit tot revelionul! Stai aşa! Ia, ascult-o! Zi! Mariana! (n.n. – în continuare, cei doi ascultă melodia cântată de muzicieni)

GHIŢĂ SEBASTIAN – Dane!? Alo! Bă, ne auzi? La mulţi ani! Să trăieşti, să fii sănătos şi puternic! Şi să ai încredere în noi!
DAN BESCIU – Doamne ajută!

GHIŢĂ SEBASTIAN – Te pupăm, Dane! Numai bine! Te pupăm! Să trăieşti!”.

Articolul integral îl puteți citi pe gandul.info

RELATED ARTICLES

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.