Victoria lui Klaus Iohannis prin votul de numire a lui MRU la SIE mi se pare poate cea mai mare de la alegeri incoace, un autentic punct zero al mandatului sau prezidential.
Pe de-o parte, a reusit sa scoata la iveala o noua majoritate parlamentara. Clara si limpede precum cristalul. Oricat am masca-o in spatele interesului national, in spatele limitelor solidaritatii coalitiei care nu ar functiona decat in chestiuni de guvernare, realitatea vizibila este ca PSD+ALDE au ramas singure.
Cand liderul UDMR Kelemen Hunor spune raspicat ca nu i-a fost usor alaturi de Victor Ponta, semnalul mi se pare mai mult decat clar avand in vedere simtul fin al maghiarilor de a percepe de unde bate vantul si de a merge in directia lui.
Si chiar mai grav pentru PSD cred ca este ca votul a scos la iveala fisurile din interiorul partidului insusi. Patru parlamentari au incalcat boicotul ordonat de conducere si nu am nicio indoiala ca cei dispusi la tradare sunt cu mult mai multi. Iar dezondamantul votului ar putea accelera aceasta predispozitie.
Gabriel Oprea a anuntat deja ca UNPR are portile deschise. Cat sa intre toti pesedistii disperati pe ele, ma gandesc.
Se pare deci ca Victor Ponta nu reuseste sa tina unita nu doar coalitia, ci si propriul partid a carei destramare devine evidenta. Si un lider fugar, urmarit de DNA, al carui cerc zero de putere Sova-Ghita-Hertanu se naruieste, un lider care practic si-a abandonat partidul, plecand cu genunchiul la baile Bosfor, nici nu avea cum sa tina ceva unit.
Coalitia de guvernare de facto nu mai exista. Nu cred ca decesul ei de jure va fi insa marcat de vreo motiune, pentru ca generalul nu poate face acest pas fara a distruge imaginea de fidelitate pe care se straduieste sa si-o lustruiasca.
Decesul de jure al coalitiei cred ca depinde de capacitatea PSD de a ramane unit si de a inghiti umilinta de a fi prizonier in propria guvernare.
Nu cred ca e decat o chestiune de timp pana cand miscarea centrifuga sa destrame PSD, care sa migreze om cu om si grup cu grup catre UNPR. Deoamdata nu cu acte in regula, ca nu se face din partea generalului, dar va veni probabil si momentul acesta.
Revine Victor Ponta, veti spune poate. V-am mai intrebat, revine oare? Ca il tot vad amanand momentul pe motiv de recuperare in pofida vocilor disperate si/sau furioase de chemare inapoi ale partidului. Dar si sa revina, si sa nu fie pus imediat sub control judiciar, si sa nu-i explodeze noi acuzatii penale, in dosarul Ghita sa zicem, nu stiu daca ce va gasi ii va mai fi suficient, mai ales din postura domniei sale de urmarit penal, pentru a pastra fraiele in primul rand in partid.
Deci cred ca zilele actualei guvernari sunt numarate. Iar faptul ca fix in ziua vadirii noii majoritati aparea interviul lui Klaus Iohannis pentru Financial Times in care ii cerea din nou demisia premierului nu cred ca este intamplator.
Sigur ca noua majoritate care se vadeste si pe care s-ar intemeia viitorul guvern nu e neaparat o fericire. Tot cu UNPR, tot cu UDMR, o multime de neafiliati.
Dar pe datele de acum, se poate altfel?
Anticipatele nu numai ca mi se par o solutie nefezabila, dar ideea de a le organiza pe actuala lege, singura aplicabila inca un an de zile, mi se pare foarte paguboasa. Deci mai mult de atat nu cred ca se poate acum.
Dar mai este un aspect al victoriei lui Klaus Iohannis. Presedintele si-a dovedit calibrul politic. Felul in care a spart coalitia din pozitia deloc favorabila in care l-a pus refuzul lui Victor Ponta de a demisiona si esecul motiunii de cenzura arata un presedinte cu adevarat jucator. Dar in cu totul alt fel decat predecesorul sau.
Klaus Iohannis joaca tacut, nu da din clopotei, este, asa cum spunem in urma cu cateva luni, dupa demisia lui George Maior, un lunetist, nu un tanchist.
Abilitatea presedintelui de a iesi din corzi, de a folosi criza lui Victor Ponta si chiar propunerea acestuia pentru interimatul sefiei Guvernului, de a face propunerea cea mai coroziva pentru coalitie, arata ca dl Iohannis este cu mult mai stapan pe jocul politic decat parea la inceputul mandatului.
Lunetistii nu fac mult zgomot, nu se arata excesiv, nu se agita in camp deschis si de aceea sunt letali.
Si iata ca Victor Ponta, cel desemnat premier de doua ori de vocalul si extrem de corozivul Traian Basescu, ar putea fi alungat de un presedinte tacut si fara nicio aparenta apetenta pentru conflict. Istoria are obiceiul de a fi teribil de ironica.
sursa: ziare.com
ma bucur ca avem un presedinte „lunetist” care incet incet destrama hidra PSD ista….
o noua miscare trebuie sa urmeze …ierarhia….tara este handicapata de lipsa de decizie…tot felul de „prapaditi” fosti activisti, informatori si securisti uzurpa sistemul de stat ocupand functii pentru care nu au nici o pregatire facand numai rau……aveam pe timpuri un nomenclator de meserii…..adica pe postul de medic erau un medic pe cel de popa un popa pe cel de inginer minier un inginer minier ….etc….acum pe locul de popa e un activit de partid (PCR) pe postul de inginer minier un sociolog…..si astia maimutaresc functii si posturi facand rau in sistem….
Când nu făcea nimic, „să nu ne grăbim să-l criticăm, să-i dăm timp, să avem răbdare!”.Cum îi iese ceva, nu mai contenim cu lăudatul.In articol lipsesc câteva cuvinte de apreciere la adresa soției care, bineînțeles, a avut și ea un rol deosebit în această victorie…
Nemtii de felul lor sunt oameni care nu dau din gura degeaba si nonstop, nu fac circ si se tin departe de tiganii si ridicat poalele in cap! Era de asteptat sa procedeze asa. Doar tzatzele de comentatori politici, ziaristi si alti papagali mor de disperare ca nu au circ si tiganie la tv! Rabdare si calm. Asa vor fi eliminati hotii, banditii si comunistii care au distrus Romania!
sa traiti bine cu „lunetistul”! degeaba il ridicati in slavi, nu ii ajunge nici la degetul mic de la piciorul stang al lui TRAIAN BASESCU! tineti minte trei cuvinte, e mai rau ca inainte.
Sa nu fim rai !!! -> Basescu a fost un presedine EXCELENT, a avut stiulul sau, a luptat in felul sau impotriva dobitoceniei si hotiei psd-iste.
Basescu a pus Justitia pe picioarele ei, in INDEPENDENTA ei si a pornit-o la treaba.
Neamtu’ are alt stil, bine zis de „lunetist”…si face bine ce face…tace si face.
PSD-ul dorea un tampit la SIE, neamtu’ a vrut un om INTELIGENT la SIE, si i-a iesit pasenta…..si o sa vedem noi inca multe altele tacute si facute (cu cap).