Fostul senator PNL, Sorin Roşca Stănescu, proaspăt eliberat din închisoare, a făcut, joi, dezvăluiri despre greșelile care au adus Partidul Social Democrat în pragul imploziei.
Astfel, jurnalistul a criticat dur „refuzul” premierului Victor Ponta de a demisiona din fruntea Executivului, subliniind faptul că speră „pentru echilibrul politic al democratiei din Romania, atata democratie cat a mai ramas, ca PSD sa nu se rupa”.
Nu în ultimul rând, fostul senator liberal a lansat un apel social-democraților: „sa nu uite cei din PSD ca in spatele lor exista, totusi, chiar si in aceste conditii, un urias bazin electoral, alcatuit din circa 30 % din cetatenii cu drept de vot al Romaniei. Iar partidul sa nu-i dezamageasca. Chiar daca pentru asta cangrena trebuie taiata”.
Vă prezentăm explicațiile integrale ale fostului senator PNL Sorin Roșca Stănescu:
„Avem un exemplu, pe viu, a ceea ce inseamna neasumarea, in politica, a raspunderii. Si neutilizarea atunci cand este necesar a instrumentul demisiei. Sa profitam de oportunitate. Sa analizam ce se intampla in PSD, din aceasta perspectiva a neutilizarii unui instrument democratic. Sa vedem cum refuzul unei demisii poate produce implozia unui partid politic.
Astazi, nimeni nu se mai indoieste ca Victor Ponta ar fi trebuit, cu mult timp in urma, sa faca un gest de barbatie. Cam de pe vremea cand ii facea branci lui Crin Antonescu din USL, pentru a candida la functia prezidentiala, dar prefacandu-se, in acelasi timp, ca celalalt tradeaza si ca el, vezi Doamne, este impins de la spate sa-si asume si aceasta responsabilitate a cursei prezidentiale. Cand Crin Antonescu a constat ca a fost inselat, atat el, cat si partidul, si cand rezultatele la europarlamentare s-au plasat sub asteptari, ce a facut liderul PNL? A anuntat public faptul ca isi asuma intreaga raspundere si, in consecinta, a demisionat din calitatea de presedinte PNL si a abandonat, mai mult sau mai putin explicit, orice veleitate de natura prezidentiala. Mai mult chiar, printr-un gest politic superb, pe care nu au puterea sa-l faca, din nefericire, prea multi oameni, Crin Antonescu a renuntat si la conducerea Senatului. Ce a facut in acest timp fostul sau partener din USL? Victor Ponta, care a ramas in partea din stanga a carutei care s-a rupt in doua, a continuat sa numere gresit, atat rotile, cat si caii, si s-a precipitat intr-un razboi pe care l-a si pierdut, intr-o maniera rusinoasa, in fata lui Klaus Iohannis. Si nu numai ca nu si-a asumat consecinta, dar a perseverat in eroare.
Pierzand alegerile prezidentiale, in maniera in care a pierdut, Victor Ponta, nu numai ca nu a avut demnitatea pe care trebuie sa o aiba un conducator in asemenea situatii, cea de a face pasul inapoi, dar a si incercat sa-si umfle muschii politici. In mod, pe cat de artificial, pe atat de nesanatos. El a anuntat, pur si simplu, ca in campania prezidentiala a fost infrant in calitatea sa de candidat la Cotroceni, dar ca aceasta infrangere nu are, nici in clin, nici in maneca, cu increderea pe care cetatenii Romaniei o au pentru PSD. Si, ca atare, el va continua sa conduca atat partidul, cat si Guvernul Romaniei, din postura acelui invingator care a fost candva copreşedintele USL. S-a facut ca nu observa faptul ca masivul vot popular al alegerilor din 2012 a fost dat pentru USL si nu pentru fiecare partid in parte. Iar masivul vot popular acordat lui Iohannis la prezidentiale a insemnat, totodata, si un refuz, cat se poate de explicit, al modului in care Victor Ponta a inteles sa faca politica.
Era momentul cel mai potrivit si, totodata, ultimul moment pentru ca PSD sa intre in revizie generala, fara a inregistra prea mari pierderi. Ce s-ar fi intamplat daca Victor Ponta ar fi demisionat, fie si in al doisprezecelea ceas, imediat dupa pierderea alegerilor prezidentiale? PSD si-ar fi ales un nou presedinte, un nou staff de conducere si ar fi optat pentru o orientare politica mai bine acordata la interesul public. Probabil ca, in acele conditii, imediat dupa prezidentiale, PSD ar fi avut resursele sa-si mentina majoritatea parlamentara si sa-si adjudece, astfel, un al doilea mandat la Palatul Victoria. Iar in caz contrar, ar fi intrat, pur si simplu, in opozitie, cedand insistentelor unui Mare Partid National Liberal, in care apele inca nu se asezasera, de a prelua puterea executiva. Apoi ar fi atacat cu intelepciune, de cate ori era necesar, din bancile opozitiei, binomul Iohannis – PNL. Si, probabil, ar fi avut succes. Cel mai sigur este insa ca, procedand astfel, Ponta ar fi scos partidul dintr-o situatie critica, iar partidul ar fi reusit sa-si mentina guvernarea, devenind mai credibil printr-o alta conducere si un alt prim-ministru. Ponta insusi, dupa ce-si va fi consumat aceasta amara experienta, dar si cu castigurile date de scurta glorie a perioadei USL, ar fi putut reveni, reinventandu-se, in cativa ani in politica de varf.
Cramponandu-se de scaune, de scaunul de la Palatul Victoria, precum şi de scaunul de la conducerea partidului, dupa ce a zgariat, fara succes, scaunul de la Cotroceni, Victor Ponta a fost silit, de o echipa din ce in ce mai mica de colaboratori ramasi fideli, sa deschida un nou front. In interiorul propriului partid. Si sa lupte impotriva tuturor celor care, in mod rational, doreau sa initieze o schimbare. In felul acesta, Ponta a slabit, extrem de mult, partidul din interior.
Astazi si in zilele urmatoare si in viitorul apropiat, PSD va plati crunt oalele sparte de Victor Ponta si, in special, reducerea alarmanta a numarului de conducatori reali pe care ii are. Prin transformarea unor activisti de varf, dizidenti, prin eliminarea lor si prin reducerea altora la tacere.
Supapa care ar fi trebuit sa fie demisia, instrument utilizat in mod constant in toate democratiile si in toate partidele serioase din Europa, nu a mai putut functiona. Asa ca, astazi, imaginea PSD este cea a unui partid cu framantari interne atat de grave, incat risca o disolutie.
Sper, pentru echilibrul politic al democratiei din Romania, atata democratie cat a mai ramas, ca PSD sa nu se rupa. Ca PSD sa-i recupereze pe cei ostracizati politic de Victor Ponta si sa-si aleaga, in mod liber, si nu dirijat de catre acesta, si in mod cat se poate de democratic, o noua conducere. Sa nu uite cei din PSD ca in spatele lor exista, totusi, chiar si in aceste conditii, un urias bazin electoral, alcatuit din circa 30 % din cetatenii cu drept de vot al Romaniei. Iar partidul sa nu-i dezamageasca. Chiar daca pentru asta cangrena trebuie taiata”, a scris Sorin Roșca Stănescu.
sursa:psnews.ro
Bravo Nasule! Fa-le reclama la toti puscariasii patriei! Pe cind un Becali, Cocos, etc.? ca si ei au scris carti prin puscarie; deci sunt (si) scriitori!
SRS, PENAL CE ESTI, NU VREI SA TE OPRESTI???