AcasăHomepageTsipras, anti-eroul fără scrupule | E mult prea devreme pentru utopia comunistă

Tsipras, anti-eroul fără scrupule | E mult prea devreme pentru utopia comunistă

alexis-tsipras-neo-cvg-cvfvNu poate fi erou liderul politic care se află, după şase luni de tocat mărunt nervii Europei, în situaţia de a accepta ceea ce putea fi acceptat de la bun început.

Dacă nu poate fi erou, cu siguranţă individul respectiv are stofă de speculator politic lipsit de orice scrupule:

– pentru că i-a dus pe greci la porţile iadului, cu bănci închise şi cash de pe o zi pe alta, făcându-i, în două săptămâni, să accepte că anticamera infernului (austeritatea) poate fi, de fapt, suportabilă prin comparaţie cu însuşi infernul (falimentul de stat);

– pentru că i-a minţit pe greci cu mare putere de convingere, adunând la referendum un procentaj anti-austeritate (poziţie pe care a lepădat-o acum, pentru cât timp oare?) de 61%. Un procentaj comparabil, în treacăt fie spus, cu cât a scos USL la legislativele din 2012 (şi ştim ce a urmat);

– pentru că a jucat o alba-neagra geopolitică, lăsând impresia că are sprijin fie de la Putin, fie de la Obama; cel mai probabil, un sprijin direct pentru un asemenea aventurier n-ar fi venit, până la urmă, nici de la Casa Albă, nici de la Kremlin. Dar nu ar fi cinstit să ignorăm micile zâmbete de satisfacţie care au însoţit – la Washington şi la Moscova – polarizarea Europei în problema greacă.

Cu doar puţine zile/ore în urmă Tsipras era încă în postura bâtei la carul cu oale, cu Germania, Finlanda, Danemarca şi statele mai mici sau nou-venite în zona euro de o parte, şi Franţa, Italia şi alte naţiuni ceva mai îngăduitoare cu grecii de cealaltă parte. O unitate europeană aparent fărâmiţată, ce ar fi putut fi anticipa – în mintea şi în vrerea unora – o Uniune Europeană fărâmiţată.

Etapa cutremurului grec dărâmător de Europa a fost depăşită momentan, fără nicio garanţie că nu va fi reamorsată ulterior.

Dacă vor ţipa suficient de tare şi vor reuşi să aducă pe tapet, la toamnă, problema tăierii din datoria publică, grecii ar putea să reseteze peste două-trei luni starea de criză la nivelul de acum două săptămâni.

Ce şochează şi stârneşte indignare în cel mai mare grad în capitalele europene este nonşalanţa, naturaleţea cu care un popor şi conducătorii săi pun semnul egal între o criză cu substrat eminamente naţional şi destinul unui proiect continental.

(Da, ştiu, se vor găsi unii care să spună că grecii au fost „ajutaţi” de străini să ajungă aici. Aşa o fi, dar dacă grecii nu voiau să fie „ajutaţi” astfel n-ar fi ajuns aici. Auditorii străini care au falsificat în scripte starea economiei şi finanţelor greceşti în istoria recentă au făcut-o cu complicitate locală şi răspunzând cererii locale.)

Crize au fost cam peste tot în Europa, în siajul crizei globale exportate de americani în 2007 – 2008. Au apărut proteste anti-austeritate în mai toate statele blocului comunitar. S-au născut şi au luat avânt mişcări anti-sistem, ba chiar şi partide anti-sistem, cu discurs anarhist şi ideologii distructive.

Nicăieri însănici în Spania, nici în Italia, nici în România, nici în ţările balticeconducătorii şi majoritatea cetăţenilor unui popor nu au cerut celorlalţi parteneri de proiect continental iertarea necondiţionată a păcatelor şi cauţionarea greşelilor trecute şi viitoare, sub ameninţarea că, în caz contrar, se aruncă în prăpastie cu Europa de gât.

Partea civilizată a lumii de azi este împinsă spre autodistrugere de o mulţime de factori, între care concentrarea accelerată de capital în tot mai puţine mâini şi prăpastia tot mai adâncă dintre conducători şi popoare. Sunt reguli – nu cele mai bune, nu cele mai eficiente, dar există – care contraponderează sau încetinesc acest proces şi care dau, astfel, timp şi şanse generaţiilor viitoare să schimbe ceva. Regulile invocate sunt croite – cum spuneam într-o postare trecută – pe paradigma celui mai neplăcut, dar încă suportabil, compromis: fie el între cei care conduc şi cei care sunt conduşi, între naţiunile slabe şi cele puternice, între entităţile suprastatale şi ţările membre etc.

Respectarea regulilor împiedică lumea asta urâtă şi rea să se transforme rapid în ceva şi mai urât, şi mai rău, cu potenţial letal mai ridicat.

Va veni, poate, o vreme – peste o sută sau o mie de generaţii – când lumea nu va mai fi urâtă şi rea, ci va fi ceva ce încă nici nu putem concepe azi. Poate că va trebui să ne abandonăm individualitatea care stimulează egoismul, rapacitatea şi tentaţia de a ne folosi de orice atu în detrimentul aproapelui.

Poate nu va mai conta, atunci, dacă suntem săraci sau bogaţi. Poate nu vor mai exista naţiuni şi motive de războaie între naţiuni, ci un singur scop, asumat conştient la nivelul întregii specii, şi care ne va împinge să cutreierăm Universul precum entitatea Overmind din cartea lui Arthur C. Clarke.

Poate ce vom fi devenit atunci va fi atât de îndepărtat de ce suntem condiţionaţi azi să definim drept „omenesc” încât ar fi mai uşor de măsurat, pe scara evoluţiei, „distanţa” dintre trilobiţi şi australopiteci.

Până atunci însă, tot ce putem face pentru a ne da nouă înşine şi generaţiilor viitoare o şansă este să jucăm după reguli.

Nişte reguli pe care grecii le-au încălcat de câte ori au putut.

sursa: paginadepolitica.ro

RELATED ARTICLES

5 COMENTARII

  1. Un articol scris de un postac platit de UE .Se arunca domnul jurnalist, nici nu-i retin numele,intr-un subiect care depaseste cu mult puterea lui de intelegere. Bre nea postacule. Nu te intreb cati bani ai primit ca sa scrii astfel de ineptii. Pentru guverna ta , vreau sa-ti spun ca zilele trecute , 26 profesori de la London School of economy din Londra , au trimis o scrisoare deschisa casapilor de la BCE , UE si FMI in care isi exprima dezacordul lor cu felul in care se impune grecilor palata datoriilor, impunandu-le masuri de austeritate in timp de recesiune . Asta contravine legilor economiei . Dacar ar fi sa ne luam dupa mintea ta , grecia ar trebui sa fie vanduta complet bancilor in contul datoriilor .Ok , facem asta dar pe urma ,ce urmeaza? Unde vor mai gasi bani ca sa o i-a de la capat? Plata salariilor,pensiilor , spitalelor. Grecii au ajuns in sapa de lemn . Ceea ce ma intriga pe mine ,este graba exagerata a bancilor de a recupera datoriile .In 2010 , Grecia avea 100 miliarde datorii. Europa , a deblocat cei 100 miliarde numai ca banii nu au ajuns la greci ci la Frankfurt. Acum , Grecia s-a trezit cu 300 miliarde care reprezinta numai dobanzi. Asta stii si tu jurnalistule dar te faci ca nu stii. Banii te-au innebunit. Vai de viata ta de …..

      • @slayer . Ma asteptam sa-ti alegi un pseudonim american. Esti unul din lustragii americanilor . Nu va mai numiti Ion, Vasile sau Ghita . Va fuduliti cu de-alde Sly , John si mes couilles. Nu sunt comunist ba incultule . Nu vreau de rusi , cu toate ca o alianta pe baza de respect reciproc ar fi benefica pentru tara .La inceputul anilor 2000, voiam si eu ca orice om doritor de libertate si prosperitate formarea UE. Am fost chiar mandru dar rau m-am inselat. In loc de o europa a popoarelor , s-a facut o europa a banksterilor nenorociti. Intre timp mi-am dat seama ca acest cadou numit libertate si democratie oferit de mai marii lumii, este un cadou otravit. Un sarut al lui Iuda . In loc de prosperitate , libertate, democratie , Europa este un adevarat lichidator, slujitoare a criminalilor americani. Nemtii, dupa 2 razboaie pierdute si miliarde de despagubiri , au reusit sa-si ea o teribila revansa. Dupa intrarea in Europa, noi romanii, cu ce ne-am ales? Toata industria construita de poporul roman ,cu sudoare si sange, a disparut. Furata bucata cu bucata. Romania a saracit , si-a pierdut tineretul iar pensionarii ,cei ce au scris istoria acestui neam, crapa de foame efectiv. Toti borfasii au ajuns deputati onorabili, multimilionari. Ce mai lipseste nasule din peisajul asta lunar? In Europa, niciodata somajul nu a fost la asemenea cote inalte. Cine mai iubeste europa asta mizerabila? Iti spun eu cine. Tiganii caci au dreptul sa fure si sa distruga pe Champs Elysee. Curvele , iubesc si ele europa. Isi fac bani buni prin bordelurile lumii. Deputatii europeni , niste paraziti imputiti ,inculti care si-au asigurat viata cu 6000€ pe luna si pensii de 3000 si asta ,doar ca sa despoaie popoarele , sa-i ucida,sa-i umileasca ,aruncandu-i ca sclavi pentru generatii intregi.
        Eu vreau sa-mi pastrez tara si neamul , cultura si religia mea. Cine nu tine cont de asta si vrea sa ne distruga eu le zic : cai -boilor gata. Game Over. Ce o sa va mai cocosim. Peliprava va fi un dulce suvenir

        • Şi cine a început acest proces de distrugere a ţării, aproape desăvârşit până în 2004 (marile privatizări, marile tunuri pregătite şi finalizate de omul lor Ovidiu MUşetescu (şi echipa de la AVAS) pe care l-au anihilat evident după ce a terminat treaba) ? Iliescu-kgb cu toată gaşca de securişti şi acivişti (plătiţi) din eşaloanele 2, 3 PCR, cu toţi agenţii sovietici reactivaţi, cu toţi spionii ruşi şi ucrainieni (cârtiţe scoase la lumină, conserve desfăcute). Pentru asta au pus mâna imediat, după lovitura de stat şi după ce au furat revoluţia cu aşa-zişii revoluţionari, pe televiziunea română, radioul naţional (uităm că „golanii” din piaţa Universităţii au cerut în primul rând TELEVIZIUNE LIBERĂ, DE AIA AU FOST BĂTUŢI, UCIŞI, ALUNGAŢI DIN ŢARĂ). Ori ai memorie scurtă ori eşti plătit să manipulezi.Vorbeşte concret românilor că s-au săturat de sloganuri politice! Dacă ţi cu ruşi du-te la Moscova şi lasă-ne pe noi în Europa civilizată!

          • Da , o jigodie si tu . Cand nu mai aveti argumente , ne speriati cu Rusia si Corea de Nord. O sa va punem in streang ,tradatorilor

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.