Ministerul german al Finanţelor a propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro pe o perioadă de cinci ani, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, o informaţie pe Guvernul grec o dezminte, relatează Associated Press în pagina electronică, citată de Mediafax.ro.
Theodoros Mihopoulos, şeful de Cabinet al premierului grec Alexis Tsipras, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter că informaţia publicată de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung „este complet negată”.
Potrivit ziarului, Ministerul german al Finanţelor a propus, de asemenea, ca Guvernul german să vândă bunuri – nespecificate – în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro (56 de miliarde de dolari) pentru a plăti din datorii.
În schimb, scrie FAS, Grecia ar rămâne în Uniunea Europeană (UE) şi ar primi „asistenţă pentru consolidarea creşterii (economice), ajutor umanitar şi tehnic” suplimentare.
Miniştrii Finanţelor din zona euro participă la o reuniune, la Bruxelles, în care analizează propunerile economice ale Guvernului grec, care speră că-i vor deschide calea către un al treilea plan de salvare a ţării de la faliment.
În cazul în care ei nu ajung la un acord, Grecia se confruntă cu perspectiva ieşirii din zona euro.
Ministrul luxemburgez al Finanţelor Pierre Gramegna a spus apăsat, sâmbătă, la fel ca ceilalţi miniştri, la momentul sosirii la Bruxelles, ce trebuie să facă omologul său grec Euclid Tsakalotos pentru a mai linişti îngrijorările colegilor săi din cele 19 state membre ale zonei euro.
„Este important să găsească paşii concreţi şi totodată modul în care aceste propuneri urmează să fie traduse în iniţiative legislative”, a declarat Gramegna.
„Dacă avem proiecte de lege şi dacă avem perspectiva unui vot în Parlamentul grec, atunci va exista încredere”, a subliniat el.
Gramegna, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene (UE), a declarat că este pregătit să abordeze problema viabilităţii datoriei Greciei şi a ceea ce se poate face pentru uşurarea poverii. Însă, a adăugat el, „finalizarea este altă problemă”.
Pe de altă parte, ministrul grec al Economiei Giorgos Stathakis, i-a îndemnat pe parlamentarii din cadrul Partidului Syriza (extremă stânga) care nu sunt de acord cu politica de austeritate a Guvernului să demisioneze din Parlament.
„Asta este ceea ce aş face eu”, a declarat el pentru postul privat de televiziune Mega.
În total, 16 dintre cei 149 de parlamentari care susţin Syriza – inclusiv doi miniştri ai Cabinetului – nu au susţinut Guvernul prin vot, în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi anume prin autorizarea premierului grec Alexis Tsipras să negocieze un al treilea plan de salvare.
Alţi 15 parlamentari, inclusiv doi adjuncţi de miniştri, au semnat o scrisoare către Guvern în care anunţă că nu vor vota noi măsuri de austeritate.
Votul de sâmbătă a declanşat speculaţii cu privire la crearea unui eventual guvern de unitate naţională şi convocarea unor alegeri generale.
Guvernul grec, după ce a reuşit să convingă un Parlament elen sceptic să accepte un pachet cu măsuri de austeritate dure pentru a evita falimentul ţării, se confruntă sâmbătă cu sarcina dificilă de a-şi convinge creditorii să aibă încredere că-şi va pune în practică promisiunile, relatează AP.
Miniştri ai Finanţelor şi oficiali de rang înalt din zona euro, care soseau pe rând la o reuniune-cheie asupra pachetului de măsuri propus de Grecia, transmiteau acelaşi mesaj, şi anume că nu au încredere în Executivul de la Atena.
Grecia, au spus ei, avea nevoie să facă mai mult decât să publice un plan cu angajamente de reforme de 13 pagini, înainte ca ei să semneze alt plan de salvare în valoare de miliarde de euro menint să ţină ţara pe linia de plutire şi să evite ieşirea din zona euro.
„Mai avem de parcurs un drum lung, atât în privinţa problemei conţinutului, cât şi în privinţa problemei dificile a încrederii”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, la sosirea la reuniune. „Pe hârtie încă nu este suficient de bine, şi chiar dacă este bine pe hârtie, mai avem o întrebare: chiar se va întâmpla?”, a adăugat el.
sursa: bn24.ro