Greu de gasit o explicatie rationala, pe datele publice din acest moment, pentru retragerea de la sefia PSD anuntata de Victor Ponta duminica seara, cu efecte potentiale extrem de distructive si pentru partid si pentru guvernare.
Este adevarat ca Victor Ponta nu a demisionat din functie, ci doar s-a autosuspendat, o formula nestatutara, si a prelungit interimatul Rovanei Plumb.
Dar, de facto, domnia sa abandoneaza sefia PSD, un partid care intr-o frumoasa duminica de vara s-a trezit fara lider. Si, mai grav, intr-o criza profunda de lideri, zic eu. Asa ceva reprezinta un soc real pentru orice partid, nu numai pentru unul deja destabilizat de ofensiva DNA.
In asemenea situatii, in orice structura, se instaleaza panica si lupta pentru putere. Sigur, functia e inghetata de Rovana Plumb, dar criogeniile acestea nu prea tin in politica, unde exista oroare de vid.
Un partid panicat, sfasiat de lupte interne, asta era exact ceea ce ar fi trebuit sa evite Victor Ponta in conditiile in care nici coalitia nu merge stralucit.
Episodul ordonantei salariilor pentru demnitari a adancit falia dintre PSD si UNPR. Victor Ponta l-a aruncat pe Gabriel Oprea intr-o pozitie extrem de neplacuta de tradator pe la spatele premierului si impotriva intereselor poporului care astepta salarii mai mari, si evident ca acesta a ripostat prezentand propria versiune, diferita de a lui Ponta. Cineva in mod evident minte.
Ca sa atenueze acest moment, venit dupa cel MRU-SIE, cred ca Victor Ponta avea nevoie de o pozitie foarte sigura, nu aceea a unui presedinte autosuspendat.
Inclusiv maniera in care a actionat Victor Ponta e stranie. Decizia de autosuspendare pare a nu fi fost discutata in partid, a carei reactie a fost de totala uimire, chiar de soc.
Si dl Ponta nici macar nu a simtit nevoia sa o anunte in fata unui for statutar, un BPN, ce sa mai vorbim de CEx, si a trantit-o duminica dupa-amaiza pe Facebook.
„Mi se pare ca este o greseala si de fond si de forma si as mai indrazni sa spun ca, atunci cand ai o pozitie atat de importanta, cum este cea a dlui Ponta, deciziile nu le iei doar raportandu-te la tine, ci gandindu-te la toti cei care au asteptari de la tine, au avut incredere in tine, ti-au dat votul.
De aceea, cred ca s-a pripit cel putin as spune. Iar ca forma, cred ca ar fi trebuit sa convoace conducerea PSD-ului si poate ca acolo intr-o dezbatere cu mai multe argumente, decizia ar fi putut sa fie una in folosul celor care au asteptari de la noi”, spune spre exemplu Ecaterina Andronescu.
O pozitie asemanatoare a formulat si europarlamentarul PSD Victor Bostinaru.
Si de ce tocmai in aceasta duminica? Dl Ponta e urmarit penal de mai bine de o luna cu efectele de rigoare asupra partidului. De ce nu s-a retras imediat? Ce i-a provocat aceasta revelatie tarzie si foarte brusca?
Asa ceva nu cred ca faci decat daca ori ti-ai propus sa-ti bati joc de propriul partid, ori trebuie sa te misti foarte repede.
Si aici putem ajunge la cauzele retragerii dlui Ponta in foarte probabila legatura cu problemele penale ale domniei sale.
Ma intreb daca, dupa atatea amanari, procurorul Uncheselu nu isi va pierde rabdarea si nu va decide punerea suspectului Ponta sub control judiciar.
Ma intreb daca dl Ponta nu va primi cumva o calitate procesuala in dosarul lui Sebastian Ghita, poate chiar pentru fapte savarsite in calitate de sef de partid, functia din care se retrage acum. Vom vedea.
Oare o citatie poate explica graba lui Victor Ponta?
Victor Ponta este total imprevizibil, in ultima vreme cel putin, mai precis dupa punerea sub acuzare. Plecarea la Baku, apoi la Istanbul, sejurul medical de acolo, durata lui, momentul revenirii, acum al autosuspendarii, toate au fost misterioase, bruste, adica exact ceea ce cred ca nu ar trebui sa faca un lider politic, un inalt demnitar pentru care predictibilitatea intra in „fisa postului” atat in plan intern cat si in plan extern.
Dar dincolo de toate acestea mai vad ceva. Victor Ponta scrie asa pe Facebook: „Presedintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum si de ce!). Si alti colegi ai nostri au renuntat temporar la functiile politice pentru a-si lamuri situatia juridica. Iar eu nu pot sa cer altora sa faca un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus sa mi-l asum!
Pentru a nu lasa ca aceasta situatie sa afecteze PSD, va aduc la cunostinta decizia mea de nu mai ocupa nicio functie de conducere in partid pana la momentul in care imi voi demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse „.
Foarte corect rationamentul! Dar o separare de problemele penale ale liderului sau, ceea ce merita partidul, nu merita si Guvernul Romaniei? Nu merita si Romania insasi?
Explicatia data de Victor Ponta pentru autosupendare il acuza de fapt pentru ramanerea in fruntea Guvernului si explica, zic eu, foarte clar de ce Victor Ponta ar fi trebuit sa inceapa prin a se retrage de la Palatul Victoria.
sursa> ziare.com