Romanii par sa fi uitat proverbul „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista” in timpul regimului comunist, iar acum le este greu sa acceseze fondurile de la Uniunea Europeana, lucru care implica depunerea unui efort, arata publicatia The Economist
„Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista” este un vechi proverb romanesc ce sugereaza ca orice lucru obtinut de cineva in viata trebuie sa vina cu un efort, mai scriu jurnalistii. Majoritatea romanilor par sa fi uitat acest proverb in timpul regimului comunist, care le oferea cetatenilor o locuinta si un loc de munca indiferent de eforturile lor. Acum le este greu sa acceseze fondurile de la Uniunea Europeana, lucru care implica depunerea unui efort. A doua cea mai saraca tara din UE, Romania continua sa esueze in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, fiind statul cu cea mai redusa rata de absorbtie din UE (7,4 procente). Romanii au insa nevoie urgenta de aceste fonduri, pentru ca, la cinci ani de la aderarea la UE, inca mai sunt sate fara electricitate sau apa curenta, iar infrastructura este departe de standardele europene, cu numai 300 de kilometri de autostrazi si zeci de drumuri stricate, construite in timpul regimului Ceausescu. Rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene a devenit o problema obsesiva pentru Guvernul de la Bucuresti, care a afirmat in mod repetat ca banii de la UE reprezinta principala prioritate a tarii anul acesta. Dar potrivit analistilor, principalele motive pentru esecul Romaniei de a absorbi fonduri UE sunt coruptia, lipsa de motivare si informare, capacitatea administrativa neadecvata si lacunele majore in intelegerea modului de functionare a institutiilor europene, noteaza The Economist.
La lenea intelectuala si reaua credinta care bintuie in Romania Nu trebuie sa ne mire ca nu se pot accesa fondurile europene de cei care ar fi in stare sa faca un lucru constructiv cu ele.Colac peste pupaza legislatia proasta (blind spus) si aparatul birocratic contribuie si ele la asta. O zi buna !
The Economist nu face presa in Romania, altfel ar fi aflat ca din multe puncte de vedere lucrurile nu stau chiar asa.
Hatisul hartogaresc descurajeaza! Cu toata droia de agentii, departamente si functionarime care se calca pe picioare hartogareala e mai acatarii decat a fost pe vremea comunismului.
Iar chestia cu „Majoritatea romanilor par sa fi uitat acest proverb in timpul regimului comunist, care le oferea cetatenilor o locuinta si un loc de munca indiferent de eforturile lor” e chiar jignitoare, generatiile care au beneficiat de acest sistem sunt cei care sunt astazi la pensie, nu mai au nici o legatura cu problema respectiva si nici cu munca, au muncit la timpul lor peste poate, li s-au retinut din salariile mizere [obtinute in 3 schimburi + munca voluntara din timpul campaniilor agricole (peste orele de program)] „carnati” intregi de tot soiul de fonduri de constructie si dezvoltare, fonduri de solidaritate etc asa ca nu au primit nimic pe gratis ci in chirie, care o plateau din salariu.
Da, intradevar, coruptia, lipsa de motivare si informare, capacitatea administrativa neadecvata si lacunele majore in intelegerea modului de functionare a institutiilor europene sunt motivele esecului de pana acum, dar pana rezolvam noi cu ale noastre, mai simplificatile voi pe ale voastre.
Domnilor, mai usurel cu remarcile persiflatoare!
De acord cu acest material ,vor putere dar fara interes ,competenta ,asumare, responsabilitate si lista poate continua. Sunt direct raspunzatori de neincurajarea muncii si a lipsurilor pe care societatea o are .
„Un dar nu consta in valoarea lui materiala, ci in intentia celui care ti-a dat acel dar. (Seneca)
„Când îţi pierzi stima de sine, eşti pregătit deja pentru lanţurile sclavului.”(Ion Cristofor)
„Imprejurarile nu reprezinta mare lucru, totul este caracterul.”(Henri-Benjamin Constant de Rebecque)
Imi doresc romanul sa voteze intelept, dar mi-e o teama sora cu moartea, ca romanul va vota, dupa cum bate vantul. Desi sondajele ar trebui sa-i mobilizeze la vot si sa ignore rezultatele sondajelor, ca sa fie cum e bine si nu cum vor ei.
„Aminteste-ti de comportamentul fiecaruia depinde soarta tuturor.”(Alexandru cel Mare)
„Doua calitati pe lume nu pot fi simulate si nici inlocuite ori echivalate prin procedeul mai iei de ici, mai pui colea: inteligenta si bunatatea.”(Ileana Vulpescu)
Daca am fi atat de generosi, de inteligenti si de buni, cum ne laudam tot timpul, n-ar mai fi razboaie si nici vaduve inainte de termen.” (Alexandru Lincu)
„Omul niciodata nu descrie propriul sau caracter atat de clar ca atunci cand vorbeste despre caracterul altei persoane.” (Jean Paul)
„Nimic nu e mai de apreciat decat comportamentul ireprosabil.(Françoise de Maintenon)
„Un om nu este inteligent pentru ca are multe idei, dupa cum un general nu este bun pentru ca are multi soldati.”(Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort)
„Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.”( Moliere)
„Se poate aprecia calitatea unui om dupa cantitatea de singuratate pe care o poate suporta.”(Friedrich Wilhelm Nietzsche)
„Caracterul fara intelepciune poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.
(Marcus Tullius Cicero).
„Nu orice calitate de soric se poate transforma in obraz.”(Vasile Ghica)
„Omul de caracter este si respectuos.”(Samuel Smiles)
„Nu ajunge sa ai calitati mari, mai trebuie sa stii sa le intrebuintezi.”(François de la Rochefoucauld)
„Gelozia, invidia si lacomia omoara omenia.(As zice Romania)” (Vladimir Potlog)
„Tine-ti cainele flamand si te va urma pretutindeni! Ai insa grija sa nu-i arunce altcineva ceva de mancare, caci va pleca dupa el” – pilda din intelepciunea araba. Se potriveste perfect in politica de azi si, de ce nu, si in presa…
By Catalin Antohe.