Se zice ca in politica sa nu spui niciodata „niciodata”. Cu alte cuvinte, loc de „buna ziua” si un minim spatiu de repliere n-a omorat pe nimeni niciodata pentru ca, nu-i asa, „meandrele concretului” sunt imprevizibile.
E o vorba la care politicienii romani arareori mediteaza pentru ca apoi sa fie pusi in cele mai penibile situatii cu putinta. Iar povestea candidaturii la Cluj a lui Emil Boc din partea PNL este, cred, un caz-scoala.
Dupa ce l-au demonizat in toate chipurile cu putinta, liberalii, si ma refer acum la vechiul PNL, sunt pusi in fata unei alegeri imposibile: sa nu il sustinta asumandu-si pierderea Clujului, pentru ca toate sondajele il dau favorit pe Emil Boc chiar in ipoteza unei candidaturi independente, sau sa il sustina, fiind obligati sa isi inghita cu noduri toate vorbele rostite la adresa fostului premier de-a lungul timpului. Cam la fel cum s-a intamplat si cu Mihai Razvan Ungureanu cand l-au votat director SIE.
Problema nu e critica in sine. Sigur ca ea tine de esenta jocului politic. Rivalii politici, Puterea si Opozitia, se critica reciproc. Nu e de conceput o Opozitie care toarce bland in fata Puterii, nu e de conceput o campanie in care sa nu arunci in joc toate argumentele pozitive si negative care te avantajeaza. Intrebarea e cum o faci. Stilul.
Intre critica si demonizare e cale lunga. Iar in politica romaneasca, si nu ma refer aici numai la cazul lui Emil Boc, se poarta demonizarea. Adversarul politic nu e atacat la minge, ci la glezne, genunchi, gat, e transformat in Mamona insusi, in dusmanul absolut al poporului si al omenirii, in suma relelor si ticalosiilor. Iar aceasta demonizare este in general asociata cu vorbe grele, cu etichete teribile. N-am sa fac inventarul celor aplicate lui Emil Boc, dar cred ca vi le amintiti fara cine stie ce efort.
In plus, in politica romaneasca nu se poarta dreapta masura. Sunt foarte putini cei dispusi sa admita si calitatile, reusitele adversarului. Cum sa zici ceva bun? Pai, sa zici, ca daca o faci iti valorizezi propriul discurs, iesi din zona visceralitatii, dai dovada de echilibru, luciditate si onestitate, iar critica devine cu atat mai eficienta. Un astfel de jucator rar era de exemplu Miron Mitrea (nu discut aici problemele penale si actualul statut al dlui Mitrea, ci doar tipul de dicurs si strategie politica foarte inteligente pe care le-a aplicat).
Nu se numeste ipocrizie, ci intelepciune. Asa se face politica profesionista si matura, cu un strop de viziune si cu lasarea deschisa a tuturor posibilitatilor pentru viitor.
Si judecat cu dreapta masura cred ca despre Emil Boc ar trebui spus asa: nu a luat inca din 2008 masurile de reforma necesare, pe care Teodor Stolojan le-a avansat imediat dupa desemnare si pentru a caror respingere a renuntat la mandat, nu a curatat la timp companiile de stat si sistemul bugetar, nu a reusit, in ipoteza ca a incercat, sa domoleasca drenajul banilor publici prin mafiile propriului partid, ceea ce a facut masurile de austeritate cu atat mai dureroase si frustrante.
Dar luand acele masuri cu imensul lor cost politic, fara sa se joace asadar de-a Tsipras, a reusit sa scoata tara la liman dintr-o criza profunda, generata in mare masura de politicile iresponsabile, dar foarte populare, ale lui Calin Popescu Tariceanu, si a predat in 2012 o economie macrostabilizata cu un buffer bugetar suficient pentru ca Victor Ponta sa isi permita reintregirea salariilor.
N-a fost un demon, n-a fost un erou. Si in orice proces, inclusiv unul politic, trebuie invocate si bunele, si relele cu dreapta masura. Daca liberalii ar fi aplicat aceasta reteta, astazi ar fi avut o cale onorabila de iesire pentru sustinerea lui Emil Boc la Cluj. E foarte greu pentru propria imagine, ca de onoare nu stiu daca e cazul sa vorbim, sa lingi acolo unde ai scuipat cu naduf, sistematic si cat de greu ai putut.
E o lectie din care cred ca ar fi multe de invatat daca politicienii nostri si-ar propune sa sara de la nivelul de gradinita macar la cel de liceu, ca mai departe inca nu indraznesc sa ma gandesc.
sursa: ziare.ro
Da Paskany si cu Sabin Gherman sondeaza de rup la boc. doar asta ii poate servi pe tava. boc e cel mai unil candidat existent. Totusi de ce nu il ancheteaza DNA ul in dosarele ANRP? De ce nu il intreaba nimeni pe acest impostor Boc ce a facut cu cei 300000 de euro pe care ia luat lunar de la ministrul Gabriel Sandu. Basescu si Boc sunt proetejati de sistem, si Kovesi a mai fost si colega la seral cu boc poloboc. Tot trustul look tv a lui paskany baga masiv cu boc, sluga la darloaga pentru sistem. Veti putea observa ca toate aceste facuturi numite sondaje apar in presa lui Paskany, pe Siti de cluj, ziar de cluj – alexa liviu, citynews etc ale nababului ungur.
https://forumwebtop.wordpress….
Oferim lucru pe internet. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima!
Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii DOAR la email: [email protected]
..un politician cu picioarele pe pamant ,un roman adevarat…multi ar trebui sa-i urmeze exemplu….cinste lui !….la mai mare domnule EMIL BOC !…..mai mult,asteptam cu nerabdare implicarea dumneavoastra in viata politica a tarii,insa nu alaturi de mafiotii si boschetarii care populeaza azi Parlamentul !…sa va ajute Dumnezeu si multa sanatate !
Îl plac pe Boc…dacă ar fi fost toți la fel…nice!
Cat l-au mai ponegrit ,nu exista zi de la Dumnezeu sa nu-l dea ca exemplu rau pe toate posturile televizive,ca a taiat pensiile, ca e omul de paie a lui Basescu ,ca statea cu fundul gol intr-o sauna etc..Cat s-a mai ras ,atunci cand ,fiind invitat la un post tv ,a cazut intr-o gaura de la niste scari….pai daca s-ar fi intamplat undeva in alta tara ,postul respectiv ar fi platit daune pana la faliment.El ,om cu bun simt ,corect nici nu mai are nevoie de campanie electorala.Asta ma bucura ,trebuie sa recunoastem ca avem o tara cu multi hoti care au tot votat pana acum alesii lor…Dar incet ,incet sunt dominati de lumea de buna credinta.Doamne ajuta.
Cred ca Boc a fost cel mai corect prim ministru din Romania si multi politiceni ,analisti ,jurnalisti spun ca masuriile de austeritate nu au fost cele bune,dar nici nu au explicat ce masuri erau mai bune.De ce pentru Grecia nu s-au gasit alt fel de masuri si tot la austeritate au ajuns ,mai este un prieten a lui Ponta ,Renzi care se lauda ca face reforme fara austeritate